1

 
 

PREPORUČUJEMO

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- ZDRAVSTVA
- ZAPOŠLJAVANJA
- PRAVA OSI
- PRISTUPAČNOSTI

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- DOMAĆI
- MEĐUNARODNI
- PUBLIKACIJE

Ukoliko nemate instatiliran
ovaj program, možete
ga besplatno preuzeti
(instalirati) ovdje:


(klikni na sliku za
preuzimanje programa)

 

25.03..2018. godine

PARAPLEGIJA i MI
ČASOPIS SAVEZA PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE
FEDERACIJE BOSNE i HERCEGOVINE -
broj: 12


1

Iz časopisa – UVOD:
Riječ glavnog urednika

Poštovani čitaoci, naš časopis Paraplegija i Mi došao je do svog dvanaestog broja, zbog čega smo ponosni i želimo podijeliti s vama naše zadovoljstvo. Misija informiranja članova, ali i drugih zainteresiranih postigla je svoj cilj. Uz sve probleme na koje nailazimo, ušli smo u petu godinu kontinuiranog izdavanja našeg i vašeg časopisa. Reakcije su, kako smo već isticali, veoma pozitivne. Jedan od komentara koji smo dobili bio je: “Vidi se da časopis rade oni kojima je stalo do ljudi”, što nama u redakciji mnogo znači. Time je, naravno, još veća odgovornost na svima nama, i saradnicima ali i udruženjima-članicama Saveza koje učestvuju u stvaranju svakog broja svojim prilozima, vijestima i informacijama o svom radu.

I u ovom broju nastojali smo zadržati visok nivo tekstova-sadržaja, objaviti važne informacije, ponuditi kvalitet stručnih i informativnih tekstova, dizajna i fotografija, te vjerujemo da smo uspjeli u tome.

Stalna rubrika Vijesti iz Saveza u ovom broju donosi informacije o aktivnostima naših članica – udruženja iz Zenice, Tuzle, Lukavca, Doboj Juga, Sanskog Mosta i Livna. Aktivnosti Saveza prezentirane su tekstovima o promoviranju prava i podizanju svijesti o pitanjima osoba s invaliditetom, o Okruglom stolu na kojem je tema bila ‘’Strateški pravci razvoja saveza i udruženja članica” i o organizacijama osoba s invaliditetom. Održana je i prva sjednica Upravnog odbora Unije organizacija osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini.

U aprilu je Svjetski dan zdravlja i svakako zaslužuje da mu se posveti pažnja, posebno kada se ima u vidu da su naši članovi osobe s najtežim invaliditetom i da je zdravlje ono o čemu stalno moramo voditi brigu. Kolumna prof. dr. Mirsada Muftića u ovom broju časopisa posvećena je temi “ARP valna terapija”, što će sigurno zainteresirati mnoge osobe s invaliditetom i bez njega.

U rubrici o ljudskim pravima pisali smo o “Strategiji za unapređenje prava i položaja osoba s invaliditetom u Federaciji BiH”, koju Bosna i Hercegovina, kao članica Vijeća Evrope, mora integrirati u svoje programe i strateške dokumente. Intervju je naša stalna rubrika, a u ovom broju upoznat ćemo vas sa životnom pričom naše Fikrete Hasanović, koju većina osoba s invaliditetom poznaje kao jednu od urednica časopisa “Inicijativa” – IC Lotos Tuzla, koja se bori i uspijeva prebroditi životne teškoće uz mnogo optimizma, kao i stavova iz kojih se može učiti.


Naš časopis u svakom broju donosi i tekstove naših stručnih saradnika. U dvanaestom broju za vas pišu prof. dr. Jadranka Kolenović-Đapo i doc. dr. Arzija Pašalić.

U sportskoj rubrici donosimo izvještaj o Izboru najboljih sportista osoba s invaliditetom u 2017. godini, tekst o Paraolimpijadi 2018. u Južnoj Koreji, a tim povodom možete pročitati zanimljiv tekst o zimskim sportovima za osobe koje su u stanju paraplegije, odnosno o mogućnostima ovih osoba da se bave skijanjem i hokejom na ledu, kao i ostalim paraolimpijskim sportovima.

Nadamo se da ćete biti zadovoljni i dvanaestim brojem časopisa Paraplegija i Mi te da će svako od vas pronaći sadržaj koji će mu biti zanimljiv i od koristi, a redakcija će se truditi da nastavi svoj rad na dostignutom nivou, s tendencijom da ga uvijek poboljšavamo.

Napomena redakcije:

U svoje ime i u ime redakcije časopisa želim napomenuti da smo otvoreni za saradnju sa svima kojima su u fokusu osobe s invaliditetom i koji su zainteresirani da objave svoje tekstove, stručne ili empirijske, u našem časopisu. Također, pružamo mogućnost firmama da se reklamiraju u našem časopisu. Svi zainteresirani za saradnju ili reklamiranje mogu se, za sve informacije, obratiti glavnoj urednici na telefon 033/710-445 ili na e-mail: savez@paraplegicari.org.

Glavna i odgovorna urednica:
Elvira Bešlija

Sarajevo, mart 2018. godine

preuzmite elektronsko izdanje časopisa u PDF - OVDJE

 

Stručna služba Saveza


nazad na časopisi