1

 
 

PREPORUČUJEMO

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- ZDRAVSTVA
- ZAPOŠLJAVANJA
- PRAVA OSI
- PRISTUPAČNOSTI

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- DOMAĆI
- MEĐUNARODNI
- PUBLIKACIJE

Ukoliko nemate instatiliran
ovaj program, možete
ga besplatno preuzeti
(instalirati) ovdje:


(klikni na sliku za
preuzimanje programa)

 

10.12..2018. godine

PARAPLEGIJA i MI
ČASOPIS SAVEZA PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE
FEDERACIJE BOSNE i HERCEGOVINE -
broj: 13


S1

Iz časopisa – UVOD:
Riječ glavnog urednika

Poštovani čitaoci, pisanje uvoda za ovaj četrnaesti broj našeg časopisa PARAPLEGIJA i MI ima nešto drugačiji značaj od onih koje smo pisali u prošlim brojevima.

U vrijeme izlaska časopisa 14. decembra, naš Savez obilježit će Jubilej 40 godina postojanja i rada, što je svakako značajan datum za nas, tako da je i dio sadržaja ovog broja upravo posvećen tom Jubileju.

Naš časopis Paraplegija i Mi došao je do svog četrnaestog izdanja. Veoma smo ponosni zbog postignutog visokog nivoa tekstova, dizajna i štampe. Ponosni smo i što takav kvalitet održavamo iz broja u broj. Ponosni smo, bez lažne skromnosti, što imamo mnogo pozitivnih reakcija, što imamo veliki broj čitatelja, što ljudi traže da im dostavimo i prethodne brojeve do kojih nisu imali priliku ranije doći. Sarađujemo s veoma uglednim stručnjacima iz raznih oblasti, iz medicine, arhitekture, saobraćaja, ljudskih prava i naša misija informiranja članova, ali i drugih zainteresiranih, postigla je svoj cilj. Članovi našeg Udruženja, ali i druge osobe s invaliditetom, javljaju nam se s prijedlozima o čemu bismo mogli pisati, šta bi rado čitali, na koje vijesti da obratimo pozornost. Redakcija je preuzela veliku odgovornost prema svojim članovima i svima drugima koji čitaju naš časopis i tako smo došli do kraja pete godine kontinuiranog izdavanja našeg i Vašeg časopisa, uz punu saradnju redakcije sa saradnicima i udruženjima – članicama Saveza, koji učestvuju u stvaranju svakog broja svojim prilozima, vijestima i informacijama o svom radu.

I u ovom, četrnaestom broju časopisa smatramo da nudimo zanimljive sadržaje, a Vaše je da to i sami procijenite. Izdvajamo tekst o našem velikom Jubileju 40 godina postojanja i rada te o održanoj Prvoj skupštini Unije organizacija osoba s invaliditetom BiH. Po ustaljenoj praksi prezentiramo vam vijesti iz udruženja – naših članica, Saveza Unsko-sanskog kantona, Doboj Juga, Livna, Lukavca, Mostara i Zenice.

Možete, također, pročitati i našu stalnu kolumnu koju piše prof. dr. Mirsad Muftić, kao i tekst stručne saradnice Elvire Muhić, magistra fizikalne terapije.

Također, nastavljamo s intervjuima, koje smo započeli od prvog broja, a u ovom broju možete pročitati intervju s Elvirom Bešlija, potpisnicom ovog Uvoda, koja je jedna od osnivača Saveza i do današnjeg dana je aktivna u njegovom radu, u početku kao sekretar a danas kao generalni sekretar Saveza.

Od ostalih sadržaja ističemo tekst o inkluziji, koja se u praksi realizirala kroz aktivnost sarajevskog Pozorišta mladih i Udruženja djece s Downovim sindrom u predstavi “Svirala”, a pozorište je renovirano i prilagođeno za sve oblike osoba s invaliditetom.

Također, kao i svake godine, donosimo vam tekst o 3. decembru, Međunarodnom danu osoba s invaliditetom (MDOI / IDPD). Po običaju, na kraju slijede vijesti o sportskim aktivnostima osoba s invaliditetom. Očekujemo da će i četrnaesti broj časopisa biti zanimljiv za naše čitaoce i da ćete biti zadovoljni prezentiranim tekstovima.

S obzirom na to da je ovaj broj časopisa posljednji u ovoj godini, želim Vam svima čestitati nadolazeće blagdane i Novu 2019. godinu, u kojoj ćemo nastaviti druženja putem našeg i Vašeg časopisa.

Glavna i odgovorna urednica:
Elvira Bešlija

 

Napomena redakcije:

U svoje ime i u ime redakcije časopisa želim napomenuti da smo otvoreni za saradnju sa svima kojima su u fokusu osobe s invaliditetom i koji su zainteresirani da objave svoje tekstove, stručne ili empirijske, u našem časopisu. Također, pružamo mogućnost firmama da se reklamiraju u našem časopisu. Svi zainteresirani za saradnju ili reklamiranje mogu se, za sve informacije, obratiti glavnoj urednici na telefon 033/710-445 ili na e-mail: savez@paraplegicari.org.

 

Sarajevo, decembar 2018. godine

preuzmite elektronsko izdanje časopisa u PDF - OVDJE

 

Stručna služba Saveza


nazad na časopisi