1

 
 

PREPORUČUJEMO

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- ZDRAVSTVA
- ZAPOŠLJAVANJA
- PRAVA OSI
- PRISTUPAČNOSTI

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- DOMAĆI
- MEĐUNARODNI
- PUBLIKACIJE

Ukoliko nemate instatiliran
ovaj program, možete
ga besplatno preuzeti
(instalirati) ovdje:


(klikni na sliku za
preuzimanje programa)

 

05.12.2016. godine

PARAPLEGIJA i MI
ČASOPIS SAVEZA PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE
FEDERACIJE BOSNE i HERCEGOVINE -
broj: 8


1

Iz časopisa – UVOD:
Riječ glavnog urednika

Poštovani čitaoci,

Stigli smo i do osmog broja časopisa koji upravo čitate.
Zadovoljstvo nam je da su svi do sada objavljeni brojevi časopisa dobili pozitivne ocjene od strane velikog broja naših čitalaca i mnogih drugih osoba, sa i bez invaliditeta, koji su imali priliku da dobiju i pročitaju naš časopis, ali i od ljudi iz novinarske profesije i struke, kako na odabrane aktuelne teme, tako i visok kvalitet tekstova, odabranih fotografija i dizajna.
Informisanje članova Saveza kao i svih drugih koji su zainteresovani, njihove pozitivne reakcije i zanimanje koje je časopis izazvao su za našu redakciju je velika odgovornost ali i zadovoljstvo da smo postigli cilj.

Naš rad nastavljamo informisanjem o temama koje se odnose na osobe sa stanjem paraplegije i dječije paralize, donoseći tekstove o našim problemima ali i dostignutim, uspješnim, rezultatima u raznim oblastima življenja i rada. Tu misiju informisanja vršimo putem vašeg i našeg časopisa „PARAPLEGIJA i MI“.
Časopis je informativno glasilo Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine koji je i izdavač časopisa.

Časopis se kao što je već poznato, besplatno distribuira svim našim članovima, drugim udruženjima i savezima osoba sa invaliditetom, institucijama i ustanovama u Bosni i Hercegovini, kao i srodnim, prijateljskim, organizacijama osoba sa invaliditetom u našoj regiji.

Od prvog broja odlučili smo se za princip  rada koliko je to moguće, da svaki broj časopisa ima svoju 'glavnu' temu, uz stalne rubrike - vijesti iz Saveza, kolumnu prof.dr.sci. Mirsada Muftića, arhitektonske barijere, intervju i sport, ali i druge sadržaje shodno prilici, potrebi i mogućnostima.

Glavna tema ovog broja je diskriminacija osoba sa invaliditetom, posebno aktuelna zbog donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije u Bosni i Hercegovini.

Stalna kolumna profesora dr. Mirsada Muftića u ovom broju tretira temu - Komunikacija zdravstvenih radnika sa osobama sa stanjem paraplegije

Intervju je naša stalna rubrika, a u ovom broju se možete upoznati sa dr. Belmom Goralija, osobom s invaliditetom, čija je priča veoma zanimljiva i veoma inspirativna.

Nastavljamo i sa tematikom arhitektonskih barijera koje su jedan od najvećih problema za osobe sa stanjem paraplegije i možete pročitati zanimljiv tekst našeg stalnog saradnika profesora dr. Emira Fejzića, dipl. ing. arhitektureHumaniziranje javnih objekata i tržnih centara.

Ostali sadržaj se odnosi sa vijesti–aktuelnosti iz Saveza, a koje se odnose na aktivnosti udruženja-članica Saveza i vijesti o sportskim događajima, kao i tekst o 3. decembru – Međunarodnom danu osoba s invaliditeom.

Nadamo se da će te biti zadovoljni i osmim brojem časopisa ''PARAPLEGIJA i MI' i da će svako od vas pronaći dio sadržaja koji će mu biti zanimljiv i od koristi, a redakcija će se truditi da i naredni brojevi časopisa budu sadržajno kvalitetni na obostrano zadovoljstvo.

Sarajevo, decembar 2016. godine  

                         
Glavni i odgovorni urednik:
Elvira Bešlij


ČASOPIS "PARAPLEGIJA i MI"
MOŽETE PREUZETI U ELEKTRONSKOM IZDANJU ( u PDF formatu)

PREUZMI - DOWNLOAD

Napomena: Preuzimanje časopisa br.12 može da bude sporije, a zavisno i od vaše brzine internet konekcije,.molimo vas za strpljenje prilikom učitavanja ili preuzimanja: časopisa.

Stručna služba Saveza

nazad na časopisi