PREPORUČUJEMO

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- ZDRAVSTVA
- ZAPOŠLJAVANJA
- PRAVA OSI
- PRISTUPAČNOSTI

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- DOMAĆI
- MEĐUNARODNI
- PUBLIKACIJE

Ukoliko nemate instatiliran
ovaj program, možete
ga besplatno preuzeti
(instalirati) ovdje:


(klikni na sliku za
preuzimanje programa)

 

28.04.2016. godine

SAVEZ PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE
ODRŽANA 18. REDOVNA SKUPŠTINA

 

s1

Dana 26. aprila 2016. godine sa početkom u 12,00 sati, u sali hotela „Crystal“ u Sarajevu na Ilidži, održana je XVIII redovna Skupština Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Biosne i Hercegovine, a kojoj je prethodila sjednica Upravnog odbora Saveza.
Skupština je radila u kvorumu.

Nakon usvajanje Dnevnog reda i Zapisnika sa XVII redovne Skupštine Saveza jednoglasno i bez primjedbi usvojen je Izvještaj o radu Saveza za 2015. godinu.
Izvještaj o radu za prošlu godinu, uz materijale koji su zastupnici dobili, prezentiran je dodatno slajd-projekcijom (Power Point) i obuhvatio je:

  • Naziv programske aktivnosti
  • Procjenu o izvršenju
  • Izvor verifikacije
  • Procjenu učinka aktivnosti
  • Izvor finansiranja aktivnosti

Prikazanu prezentaciju Izvještaja zastupnici su posebno pozitivno ocijenili.

U okviru diskusije, zastupnici su izrazili zadovoljstvo radom Saveza u prošloj godini. Istaknuto je nekoliko velikih i značajnih aktivnosti koje je Savez imao u prethodnoj, izvještajnoj, godini svog rada  kao što su uspješno organizovano tradicionalno Međunarodno otvoreno prvenstvo i XII sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize u Mostaru,  završen IN projekat i njegovi efekti, posebno objava  tri broja časopisa „Paraplegija i Mi“ koji priprema i izdaje Savez.

Zastupnici su, u svojim diskusijama, naglasili da imaju sve veći ugled i značaj u svojim sredinama kao članice Saveza.
Potom su skupštinskim zastupnicima prezentirani Izvještaj Nadzornog odbora i Financijski izvještaj za 2015. godinu, te Program rada, sa operativnim planom, i Finansijski plan Saveza za 2016. godinu koji su, nakon kraće diskusije, jednoglasno usvojeni.

U okviru Programa zastupnici su informisani o važećem “Zakonu o osnovama socijalne zaštite i zaštite porodice sa djecom”, čije izmjene i dopune je Parlament usvojio u ovom mjesecu.

Prisutni su informisani i o uključivanju Saveza u Projekat ERASMUS.
Pokrenut je program edukacije mladih o bezbjednosti u saobraćaju koji se sprovodi u Sloveniji pod nazivom „Še vedno vozim - vendar ne hodim“, a u Srbiji pod nazivom „Još uvek vozim“.
Tim programom se osobe sa invaliditetom koje su invalidnost stekli u saobraćajnim nezgodama obučavaju da mogu izraditi prezentaciju i održati čas u srednjim školama na temu bezbjednosti u saobraćaju. Kroz ličnu priču o sopstvenoj nezgodi, mladima govore o svim aspektima bezbjednog učešća u saobraćaju.
U projekat širenja mreže (primarne edukacije po 3-4 člana iz svake zemlje) su uključeni: Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina i Hrvatska.

Savez je izvršio sve obavezne  registracija u ECAS, (The European Commission Authentication Service) te ostale aplikacije, i uključio se u program.
Vođena je diskusija o novoj evidenciji članstva u Savezu, predstojećim sportskim igrama i drugi aktuelnim pitanjima.

s2 s3 s4

klikni na sliku za punu veličinu

Sjednica Skupštine završena je zajedničkim ručkom u hotelu 'Crystal' u radnoj i drugarskoj atmosferi i dogovaranja o budućim aktivnostima Saveza i njegovih članica – udruženja.

 

Stručna služba Saveza

nazad na novosti