PREPORUČUJEMO

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- ZDRAVSTVA
- ZAPOŠLJAVANJA
- PRAVA OSI
- PRISTUPAČNOSTI

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- DOMAĆI
- MEĐUNARODNI
- PUBLIKACIJE

Ukoliko nemate instatiliran
ovaj program, možete
ga besplatno preuzeti
(instalirati) ovdje:


(klikni na sliku za
preuzimanje programa)

 

28.09.2016. godine

UDRUŽENJE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE ZENICA
SVEČANO OTVORENJE LIFTA ZA ZA OSOBE SA INVALIDITETOM U BOSANSKOM
NARODNOM POZORIŠTU ZENICA


U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je 20. septembra 2016. Godine, u 11 sati, upriličeno zvanično puštanje u rad i otvorenje lifta i pomoćnih prostorija namijenjenih osobama sa invaliditetom.

1

Zahvaljujući saradnji sa partnerima i pokroviteljima, uspješno je uklonjena višedecenijska barijera, koja je tom dijelu publike zeničkog teatra onemogućavala pristup u zgradu Pozorišta i pozorišne dvorane.

Javna ustanova Bosansko narodno pozorište Zenica i Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica su u saradnji sa Udruženjem ratnih vojnih invalida i paraplegičara Zeničko-dobojskog kantona, kao partnerom projekta, realizirali projekat finasiran budžetskim sredstvima Zeničko-dobojskog kantona i Grada Zenice, uz podršku Helsinškog parlamenta građana i projekta Europske Unije pod nazivom „Zenica - grad kulture za sve“, koji je za cilj imao konačno rješavanje pitanja omogućavanja pristupačnosti zgradi BNP Zenica osobama sa invaliditetom.

Harun Aliefendić, predsjednik Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica, izjavio:
"Danas smo stavili tačku na jedan od najvećih projekata omogućavanja pristupačnosti za osobe sa invaliditetom na području Grada Zenice, Kantona ali sigurni smo i Bosne i Hercegovine. Iskazanom potrebom i pokretanjem projekta 'Zenica grad kulutre za sve', finasiran od strane Helsinskog parlamenta građana Banjaluka i EU komisije, započeli smo rješavanje pristupačnosti Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. Ističemo da smo naišli na veliku podršku svih nivoa vlasti, gradskih na čelu sa a.r. Huseinom Smajlovićem, te Vlade Zeničko-dobojskog kantonana čelu sa premijerom Miralemom Galijaševićem, a uz svesrdno zalaganja menadžmenta pozorišta te vođa projekta iz našeg Udruženje i partnera RVI paraplegičara ZDK, uspješno zatvorili finasijsku konstrukciju i došli do samog kraja projekta.
Projekat je trajao ukupno 2 godine a finasijska vrijednost projekta je 70.000 KM, gdje je i naše Udruženje učestvovalo, kroz projekat HPG, sa iznosom od 4.500 KM, te finasiralo izradu idejnog projekta omogućavanja pristupačnosti u vrijednosti od 1.500 KM“.

Zvaničnom otvaranju lifta su prisustvovali općinski i kantonalni zvaničnici i predstavnici medija, a prisutna je bila i Elvira Bešlija generalni sekretar Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine.

Počast svečanog otvaranja i i puštanja u upotrebu lifta pripala je Miralemu Galijaševiću, premijeru Vlade Zeničko-dobojskog kantona, Harunu Aliefendiću i Vernesi Krišto, predsjedniku i članici zeničkog Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize.

Direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Hazim Begagić je izrazio zadovoljstvo povodom ovog značajnog događaja, te ukazao na važnost omogućavanja pristupa pozorišnim događajima svim posjetiteljima. Također, istakao je na važnost očuvanja zgrade Pozorišta, koja se danas nalazi u prilično lošem stanju, kao i o potrebi opsežnije rekonstrukcije.

Na kraju, Harun Aliefendić se zahavlio svima koji su, na razne načine, podržali finalizaciju Projekta, te uveličali današnju svečanost, što je veoma značajno za promociju aktivnosti osoba sa invaliditetom i njihove inkluzije u životne tokove i naglasio da se ne smije zaboraviti na vrijedne ljude iz JPza prostorno planiranje iuređenje grada Zenica koji su sve vrijeme bili na raspolaganju s idejnim rješenjima i nadzoru završetka radova predviđenih programom realizacije Projekta.

Nakon zvaničnog otvorenja i presijecanja vrpce upriličeno  je druženje u Gornjem foajeu Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

 

2 4
5 3
6 7

kliknite na slike za punu veličinu fotografija

 

Izvještaj dostavio: Harun Aliefendić,
pedsjednik Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica

Stručna služba Saveza

nazad na novosti