PREPORUČUJEMO

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- ZDRAVSTVA
- ZAPOŠLJAVANJA
- PRAVA OSI
- PRISTUPAČNOSTI

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- DOMAĆI
- MEĐUNARODNI
- PUBLIKACIJE

Ukoliko nemate instatiliran
ovaj program, možete
ga besplatno preuzeti
(instalirati) ovdje:


(klikni na sliku za
preuzimanje programa)

 

10.11.2017. godine

SAVEZ  UDRUŽENJA  PARAPLEGIČARA  I  OBOLJELIH  OD  DJEČIJE  PARALIZE 
UNSKO-SANSKOG  KANTONA

NOVI  PROJEKAT  SAVEZA  „VOZIM  IAKO  NE  HODAM“

Savez udruženja paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Unsko-Sanskog kantona je započeo sa realizacijom Projekta  „Vozima iako ne hodam“ koji je financijski podržan od  Federalnog ministarstvo rada i socijalne politike  iz djela prihoda ostvarenih po osnovu naknada od priređivanje igara na sreću.

sw1

Cilj ovog Projekta je podizanje svijesti kod mladih, budućih vozača, o važnosti odgovornog i savjesnog ponašanja u saobraćaju. Projekat se realizira kroz održavanje interaktivnih radionica sa učenicima završnih razreda  srednjih škola u BiH, na kojima  osoba sa invaliditetom, koja je u mladosti doživjela saobraćanu nesreću, ispričala svoju priču, mladima, budućim vozačima o tome kakve posljedice mogu donijeti neodgovorno ponašanje u saobraćaju prilikom  brze voženje, vožnje pod uticajem alkohola, opojnih droga kao i korištenje mobitela u vožnji i nevezanje sigrnosnog pojasa. Sve ovo je radi veće sigurnosti mladih u saobraćaju  i smanjenja saobraćajnih nezgoda.

Realizacija je započela sa  edukacijom jedne osobe, Almedine Čamdžić,  za provođenje preventivnih radionica u oblasti saobraćaja, koja je obavljena  od 7-12. Septembra 2017.godine u Laškom i Celju, Republika Slovenija, u organizaciji Zavoda Vozim, koji ovakve radionice provode u Sloveniji već  osam godina i dokazano imaju pozitivan efekt na mlade ljude koji su bili na ovim radionicama.

16.10.2017. započeli smo sa prvim radionicama i do sada smo održali 5 radionica u 3 grada Unsko-sanskog kantona, Velikoj Kladuši, Bihaću i Cazinu, pred oko 280 učenika. Na ovim radionicama smo naišli na veoma pozitivne reakcije kod učenika, profesora ali i javnosti u ovim sredinama.

Namjera  nam je do kraja godine obići sve kantona bh-entiteta Federacija Bosne i Hercegovine,  održati po nekoliko  radionica u glavnim gradovima kantona, te u bh.entitetu Republika Srpska i Distriktu Brčko BiH.
Naš cilj je da ovaj Projekat bude kontinuiran proces, da radionice održimo svake godine pred učenicima završnih razreda svih srednjih škola u Bosni i Hercegovini.

 

Stručna služba Saveza

 

nazad na novosti