PREPORUČUJEMO

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- ZDRAVSTVA
- ZAPOŠLJAVANJA
- PRAVA OSI
- PRISTUPAČNOSTI

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- DOMAĆI
- MEĐUNARODNI
- PUBLIKACIJE

Ukoliko nemate instatiliran
ovaj program, možete
ga besplatno preuzeti
(instalirati) ovdje:


(klikni na sliku za
preuzimanje programa)

 

09.10.2017. godine

UDRUŽENJE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE TUZLA
ODLUKA O JEDINSTVENOJ LISTI ORTOPEDSKIH I DRUGIH POMAGALA NA TUZLANSKOM KANTONU

Trenutno važeća Odluka o jedinstvenoj listi ortopedskih i drugih pomagala u Tuzlanskom kantonu, postala je velika kočnica za normalno uključivanje osoba s invaliditetom u društveni život. Iz razloga sto im je uskračeno pravo na  osnovne potrebe - pravo na ortopedsko pomagalo, sanitarne sprave i sanitetski materijal, stvorene su im poteškoće u kretanju, komunikaciji, školovanju, zapošljavanju i dr.

Iako su predstavnici organizacija osoba sa invaliditetom kroz višegodišnji rad upozoravali predstavnike institucija zaduženih za rješavanje pitanja od života važnih za osobe s invaliditetom, jer se radi o najosjetljivijoj kategoriji građana koja nema drugog izbora za funkcionisanje nego uz odgovarajuća pomagala, razumijevanje je izostalo.

Dodatna zabrinjavajuća činjenica je nespremnost za dijalog od strane relevantnih institucija za rješavanje ove problematike, pa su predstavnici Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom sa Tuzlanskog kantona sačinili 'Otvoreno pismo' nadležnim  predstavnicima vlasti u kojem su iznijeli nezadovoljstvo osoba sa invaliditetom po pitanju saradnje sa vlastima i trenutno važećom Odlukom o jedinstvenoj listi ortopedskih i drugih pomagala, te uputili poziv na sastanak, kako bi se pokušalo doći do rješenja problema.

Naime, Koalicija organizacija osoba sa invaliditetom TK je u saradnji sa predstavnicima Zavoda zdravstvenog osiguranja TK i predstavnika Ministarstva zdravstva TK, cijelu 2016. godinu kontinuirano radila na poboljšanju položaja ove populacije kroz rješavanje gorućih problema koji nisu regulisani ili su nekvalitetno riješena Uredbom o obimu prava osiguranih lica na korištenje ortopedskih i drugih pomagala i endoproteza koja se obezbjeđuju o trošku ili uz participaciju Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona. Međutim, uvidom u Odluku o jedinstvenoj listi ortopedskih i drugih pomagala koju je Vlada TK donijela na sjednici koja je održana u februaru 2017. godine, ustanovljeno je da nije usvojen nijedan prijedlog Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom TK.

Ovakav pristup sistemskog negiranja, odgađanje rješavanja problema, prebacivanje odgovornosti između nadležnih ustanova i institucija vlasti, uz potpun nedostatak znanja i empatije široke javnosti o problemima manjinskih grupa, predstavnika institucija zaduženih za rješavanje problema najugoženije kategorije građana je izazvao dalekosežne posljedice po njihovo zdravlje, ali i posljedice po zajednicu i porodicu u kojoj žive.

Obzirom da se Koalicija organizacija osoba sa invaliditetom Tuzlanskog kantona posebno zalaže za zdravstvenu zaštitu osoba sa invaliditetom koja im je raznim 'manipulacijama'  narušena i svedena ispod svake normalne mjere, javnost je obaviještena putem medija o teškoj situaciji po pitanju ortopedskih pomagala za osobe s invaliditetom i potrebom za istim u Tuzlanskom kantonu.

s1

Oktobra 2017. godine u prostorijama Zavoda zdravstvenog osiguranja TK održan je sastanak na kojem su prisustvovali predstavnici Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom TK, predstavnici Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, i Amir Azabagić, savjetnik ministra, ispred Ministarstva zdravstva TK.
Dnevni red sastanka bio je Prijedlog Koalicije OOSI TK za izradu nove Odluke o jedinstvenoj listi ortopedskih i drugih pomagala i Odluke o obimu prava na ortopedska i druga pomagala.

Ispred Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom je između ostalog, zatraženo da se održavaju zajednički sastanci bar dva puta godišnje kako bi dinamika i realizacija izrade Odluka bila efikasnija i kako bi krajnji korisnici bili što zadovoljniji.

Od strane predstavnika ZZO TK su spomenuti posebni programi za nabavku elektromotornih kolica koji su realizovani ranije. Također je naglašeno da se trenutno radi revizija postojeće Odluke o obimu prava na ortopedska i druga pomagala i da će se tražiti povećanje učešća fonda, odnosno veća izdvajanja sredstava za ortopedska i druga pomagala te da će se uzeti u obzir prijedlog Koalicije OOSI TK kako bi se pokušale izjednačiti mogućnosti u skladu sa principima koji su uneseni u prijedlog izmjene Odluke o obimu prava na korištenje ortopedskih i drugih pomagal

 

Stručna služba Saveza

 

nazad na novosti