PREPORUČUJEMO

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- ZDRAVSTVA
- ZAPOŠLJAVANJA
- PRAVA OSI
- PRISTUPAČNOSTI

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- DOMAĆI
- MEĐUNARODNI
- PUBLIKACIJE

Ukoliko nemate instatiliran
ovaj program, možete
ga besplatno preuzeti
(instalirati) ovdje:


(klikni na sliku za
preuzimanje programa)

 

20.08..2017. godine

PARAPLEGIJA i MI
ČASOPIS SAVEZA PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE
FEDERACIJE BOSNE i HERCEGOVINE -
broj: 10


s1

.Iz časopisa – UVOD:
Riječ glavnog urednika

Poštovani čitaoci, pred vama je deseti broj našeg i Vašeg časopisa Paraplegija i Mi, informativnog glasila Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine. Za nas je ovo mali jubilej i veliko zadovoljstvo i ponos što smo, u ne baš lahkim uvjetima, uspjeli napraviti deset brojeva časopisa sa izuzetno zanimljivim i kvalitetnim sadržajima

Kada smo pokrenuli časopis, imali smo želju i ambiciju informirati članove naših udruženja, članova Saveza, i ostale zainteresirane o temama koje se odnose na osobe s invaliditetom – konkretno na osobe u stanju paraplegije, kvadriplegije i dječije paralize. Da smo u tome uspjeli pokazatelj su pozitivne ocjene velikog broja naših čitalaca i mnogih drugih osoba, sa invaliditetom i bez invaliditeta, koji su imali priliku dobiti i pročitati naš časopis, ali i pozitivne reakcije ljudi iz novinarske profesije i struke, ako  na odabrane teme, tako i na visok kvalitet tekstova, fotografija i dizajna

U dosadašnjih devet brojeva časopisa prezentirali smo različite sadržaje s načelom da svaki broj časopisa ima i svoju “glavnu temu”, temu kojoj obično pridajemo više prostora zbog njene aktualnosti u danom trenutku. U desetom broju časopisa, našem malom jubileju, nemamo glavne teme jer smo željeli da svi sadržaji budu glavna tema, a koliko smo u tome uspjeli – to ćete Vi ocijeniti.

I u ovom broju zadržali smo već prepoznatljivu uređivačku politiku: da kontinuirano prezentiramo vijesti i aktuelnosti iz Saveza, kao i da donosimo stalnu kolumnu profesora dr. Mirsada Muftića, intervju i vijesti iz sporta. Ostali sadržaj desetog broja časopisa tretira teme u vezi s ljudskim pravima osoba s invaliditetom.

Novitet je da smo odlučili u ovom jubilarnom broju časopisa predstaviti sve članove redakcije koja radi u istom sastavu od prvog broja. Želimo čitaoce upoznati s ljudima koji su osmislili časopis i dali mu formu, izgled i kvalitet kakav u kontinuitetu ima. Redakcija časopisa radila je u punoj saglasnosti i saradnji tako da svaki broj časopisa bude na potrebnom nivou kvalitete a opet svaki različit i zanimljiv po svom sadržaju, sa stalnim rubrikama i rubrikama koje su tretirale različite teme i probleme osoba s invaliditetom. Naravno, bez stručnih saradnika sve ovo ne bilo moguće. Zato uz članove redakcije predstavljamo i našeg stalnog stručnog saradnika prof. dr Emira Fejzića, iz čijih smo knjiga (“Osobe umanjenih tjelesnih mogućnosti” i “Humaniziranje izgrađene okoline – prostorne barijere”), koje je pisao u saradnji sa svojom kćerkom Irmom Fejzić, objavljivali tekstove u više brojeva našeg časopisa. Za nas, osobe s invaliditetom u stanju paraplegije, ovo je posebno važno jer oblast pristupačnosti u našoj zemlji, nažalost, nema ni zakonodavnu, ni institucionalnu, pa time ni praktičnu primjenu u nužno potrebnom  obliku. Autori su to prepoznali i sveobuhvatno i seriozno obradili sva područja koja se odnose na pristupačnost i stručno i razumljivo ih prezentirali riječju i slikom.

Želim napomenuti da je, od prvog broja, redakcija časopisa imala izuzetno dobru i kvalitetnu saradnju s profesionalnim saradnicima Mahirom Sokolijom, koji je zadužen za DTP (prijelom i dizajn tekstova) i čijom zaslugom časopis ima profesionalan i kvalitetan izgled od prve do posljednje stranice, i Enom Begović-Sokolija, našom lektoricom, zahvaljujući kojoj su tekstovi svih brojeva časopisa uređeni prema pravopisnim i gramatičkim normativima.

Kolumna prof. dr. Mirsada Muftića u ovom broju časopisa posvećena je personalnoj asistenciji koja je od velikog značaja za osobe s invaliditetom.

Intervju, naša stalna rubrika, pruža Vam priliku da se upoznate sa životnom pričom djevojčice Sajjre Poljo, koja je pobijedila i prebrodila životnu tragediju, prošla stravičnu golgotu i uspjela da, uz svu tu borbu za život, iskaže svoje razne talente koji nisu ostali nezapaženi medijima i širem životnom okruženje male heroine Sajjre koja je tek zakoračila u život.

U sportskoj rubrici nastavljamo s izvještavanjem o aktuelnim sportskim aktivnostima osoba s invaliditetom iz udruženja članova Saveza.

Nadamo se da ćete biti zadovoljni i desetim brojem časopisa Paraplegija i Mi i da će svako od vas pronaći sadržaj koji će mu biti zanimljiv i koristan, a redakcija će se truditi da nastavi sa svojim radom tako da i naredni brojevi časopisa budu sadržajno i estetsko-tehnički kvalitetni na obostrano zadovoljstvo.

Također, zadržali smo praksu da časopis besplatno distribuiramo svim našim članovima, drugim udruženjima i savezima osoba s invaliditetom, institucijama i ustanovama u Bosni i Hercegovini, kao i srodnim, prijateljskim, organizacijama osoba s invaliditetom u našoj regiji.

Napomena redakcije:

U svoje ime i u ime redakcije časopisa želim napomenuti da smo otvoreni za saradnju sa svima kojima su u fokusu osobe s invaliditetom i koji su zainteresirani da objave svoje tekstove, stručne ili empirijske, u našem časopisu. Također, pružamo mogućnost firmama da se reklamiraju u našem časopisu. Svi zainteresirani za saradnju ili reklamiranje mogu se, za sve informacije, obratiti glavnoj urednici na telefon 033/710-445 ili na e-mail: savez@paraplegicari.org.

 

Glavna i odgovorna urednica:
Elvira Bešlija

Sarajevo, august 2017. godine

 


ČASOPIS "PARAPLEGIJA i MI"
MOŽETE PREUZETI U ELEKTRONSKOM IZDANJU ( u PDF formatu)

PREUZMI - DOWNLOAD

Napomena: Preuzimanje časopisa br.10 može da bude sporije, a zavisno i od vaše brzine internet konekcije,.molimo vas za strpljenje prilikom učitavanja ili preuzimanja: časopis br. 10

Stručna služba Saveza

nazad na časopisi