PREPORUČUJEMO

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- ZDRAVSTVA
- ZAPOŠLJAVANJA
- PRAVA OSI
- PRISTUPAČNOSTI

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- DOMAĆI
- MEĐUNARODNI
- PUBLIKACIJE

Ukoliko nemate instatiliran
ovaj program, možete
ga besplatno preuzeti
(instalirati) ovdje:


(klikni na sliku za
preuzimanje programa)

 

30.11..2015. godine

PARAPLEGIJA i MI
ČASOPIS SAVEZA PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE
FEDERACIJE BOSNE i HERCEGOVINE -
broj: 5


s1

.Iz časopisa – UVOD:
Riječ glavnog urednika

Poštovani čitaoci, nastavljamo naš rad na informisanju članova Saveza, kao i svih drugih koji su zainteresovani, o radu Saveza, odnosno njegovih članica, temama koje se odnose na osobe sa stanjem paraplegija i dječije paralize informišući vas o našim problemima ali i dostignutim, uspješnim, rezultatima u raznim oblastima življenja i rada. Tu misiju informisanja vršimo putem vašeg i našeg časopisa „PARAPLEGIJA i MI“.
Časopis je informativno glasilo Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine koji je i izdavač časopisa.

Stigli smo i do petog broja časopisa koji upravo čitate. Peti broj informativnog glasila „PARAPLEGIJA i MI“ je, može se reći, drugi ciklus izdavanja časopisa s obzirom da se isti priprema i izlazi iz štampe kvartalno - svaka tri mjeseca.

Zadovoljstvo nam je da su prva četiri broja časopisa dobila pozitivne ocjene od strane velikog broja naših čitalaca i mnogih drugih osoba, sa i bez invaliditeta koji su imali priliku da dobiju i pročitaju  naš časopis, ali i od ljudi iz novinarske profesije i struke. Trudimo se, i trudićemo se i ubuduće, da održimo, i još poboljšamo, kvalitet časopisa, prevashodno sadržajno ali i sa estetsko-tehničkog aspekta.
Časopis se besplatno distribuira svim našim članovima, drugim udruženjima i savezima osoba sa invaliditetom, institucijama i ustanovama u Bosni i Hercegovini, kao i srodnim, prijateljskim, organizacijama osoba sa invaliditetom u našoj regiji.

Od samog početka postavili smo sebi zadatak, koliko je to moguće, da svaki broj časopisa ima svoju 'glavnu–udarnu' temu uz stalne rubrike - vijesti iz Saveza, kolumna prof.dr.sci. Mirsada Muftića, arihtektonske barijere, intervju i sport, ali i druge sadržaje shodno potrebi i mogućnostima.

U ovom broju smo željeli da glavna tema bude obrazovanje osoba sa stanjem paraplegije.  Obrazovanju osoba sa stanjem paraplegije se u javnosti posvećuje prilično malo pažnje, jer je u fokusu javnosti i nadležnih vlasti i institucija uglavnom problem obrazovanja osoba sa invaliditetom koje imaju senzorske i intelektualne poteškoće i probleme. Pokušali smo elaborirati temu obrazovanja osoba sa stanjem paraplegije, odnosno probleme na koje nailaze u želji da se obrazuju. Vi će te, nakon čitanja, procijeniti da li smo u tome i uspjeli.

Poštovani čitaoci, u ovom broju vam prezentujemo i zanimljiv sadržaj koji se odnosi na naplatu korištenja autoputeva s naplatom u Federaciji Bosne i Hercegovine, odnosno na pravo na besplatno korištenje autoputeva - oslobađanje od naplate cestarine - za osobe s invaliditetom, za fizička i pravna lica, a na osnovu Pravilnika o sistemu naplate cestarine na autocestama, brzim cestama i objektima sa naplatom u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji je objavljen u julu ove godine.

Također, u ovom broju prvi put nema klasične kolumne profesora dr. sci. Mirsada Muftića. Umjesto kolumne donosimo zanimljiv sadržaj koji je pripremio profesor Muftić - vježbe za osobe s paraplegijom koje se mogu izvoditi samostalno u invalidskim kolicima, a sve je to prikazano putem slika i tekstualnog pojašnjenja o svakoj vježbi.

Intervju je naša stalna rubrika, a u ovom broju se možete upoznati sa Bojanom Ninićem, uspješnim mladićem koji je od svoje sedamnaeste godine u invalidskim kolicima.

Jedan od najvećih problema za osobe sa stanjem paraplegije su arhitektonske barijere tako da i u ovom broju možete pročitati tri članka na tu temu: Historija arhitektonskih barijera od profesora dr. Emira Fejzića, dipl. ing. arhitekture, Prilagođavanje stambenih objekata za osobe koja koriste invalidska kolica i Pristupačnost zdravstvenih ustanova u Zenici.

Ostali sadržaj se odnosi sa vijesti – aktuelnosti iz Saveza koje se odnose na aktivnosti udruženja-članica Saveza i vijesti o sportskim događajima na kojima su učestvovali takmičari iz naših udruženja-članica Saveza, sa postignutim veoma dobrim rezultatima.

Želeći da ne obrađujemo samo lokalne-domaće događaje i ovaj put donosimo sadržaj iz drugih država, ovaj puta iz regije – sažetak sa Skupštine Balkanske nezavisne mreže iz oblasti invalidnosti.

Nadamo se da će te biti zadovoljni i petim brojem časopisa ''PARAPLEGIJA i MI' i da će svako od vas pronaći dio sadržaja koji će mu biti zanimljiv i od koristi, a redakcija će se truditi da i naredni brojevi časopisa budu sadržajno kvalitetni na obostrano zadovoljstvo.

s2
klikni na sliku za punu veličinu

Napomena redakcije:

Sve zainteresovane firme se mogu reklamirati u našem časopisu, a za realizaciju štampanja reklame zainteresovane firme sve informacije mogu dobiti od Glavnog urednika pozivom na telefonski broj: (033) 710-445 ili putem e-mail adrese:
savez@paraplegicari.org


Glavni i odgovorni urednik:
Elvira Bešlija

Sarajevo, novembar 2015. godine


REKLAME
REKL1 REKL2

........................................................................................................

ČASOPIS "PARAPLEGIJA i MI"
MOŽETE PREUZETI U ELEKTRONSKOM IZDANJU ( u PDF formatu)

PREUZMI - DOWNLOAD

Napomena: Preuzimanje časopisa br. 5 može da bude dosta sporo, a zavisno i od vaše brzine internet konekcije, s obzirom da je 'file' veličine 240 MB. Molimo vas za strpljenje prilikom učitavanja ili preuzimanja 'file': časopis br. 5

 

Stručna služba Saveza


nazad na ćasopisi