PREPORUČUJEMO

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- ZDRAVSTVA
- ZAPOŠLJAVANJA
- PRAVA OSI
- PRISTUPAČNOSTI

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- DOMAĆI
- MEĐUNARODNI
- PUBLIKACIJE

Ukoliko nemate instatiliran
ovaj program, možete
ga besplatno preuzeti
(instalirati) ovdje:


(klikni na sliku za
preuzimanje programa)

 

03.04..2017. godine

PARAPLEGIJA i MI
ČASOPIS SAVEZA PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE
FEDERACIJE BOSNE i HERCEGOVINE -
broj: 9


slika9

.Iz časopisa – UVOD:
Riječ glavnog urednika

Poštovani čitaoci, pisati uvod za deveti broj našeg časopisa sada je već pravi izazov. Informiranje članova Saveza kao, i svih drugih zainteresiranih, i pozitivne reakcije koje je časopis izazvao, velika su odgovornost za našu redakciju, ali i zadovoljstvo što smo postigli cilj. Nastavljamo pisati o temama koje su u vezi s osobama sa stanjem paraplegije i dječije paralize, o njihovim problemima ali i postignutim uspješnim rezultatima u različitim oblastima življenja i rada. Tu misiju vršimo putem vašeg i našeg časopisa “PARAPLEGIJA i MI”.

Časopis je informativno glasilo Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine, koji je i izdavač časopisa. Stigli smo i do šestog broja, koji upravo čitate. Zadovoljstvo nam je da su prvih pet brojeva dobili pozitivne ocjene od velikog broja naših čitalaca, s invaliditetom i bez njega, koji su imali priliku doći do časopisa, a među njima i od osoba iz novinarske profesije, kako na odabrane aktuelne teme, tako i na kvalitetne tekstove i dizajn.
Trudimo se, i trudit ćemo se, da održimo i poboljšamo kvalitet časopisa, prvenstveno sadržajno ali i s estetsko-tehničkog aspekta.

Časopis se besplatno distribuira svim našim članovima, drugim udruženjima i savezima osoba s invaliditetom, institucijama i ustanovama u Bosni i Hercegovini, kao i srodnim, prijateljskim organizacijama osoba s invaliditetom u našoj regiji.

Od samog početka postavili smo sebi zadatak, koliko je to moguće, da svaki broj časopisa ima svoju “glavnu / udarnu” temu uz stalne rubrike – vijesti iz Saveza, kolumna prof. dr. sci. Mirsada Muftića, arhitektonske barijere, intervju i sport, ali i druge sadržaje shodno prilici, potrebi i mogućnostima.

Glavna tema ovog broja je zapošljavanje osoba sa stanjem paraplegije. Nastavljamo pisati o ovoj problematici, veoma značajnoj za osobe s invaliditetom, a koju smo otvorili u drugom broju časopisa. Tema zapošljavanja osoba s invaliditetom uvijek je aktuelna i situaciono promjenjiva i zato smo  smatrali da trebamo nastaviti pisati o tome. U sklopu ove teme objavljujemo intervju s Ahmetom Baljićem, direktorom Fonda za zapošljavanje i rehabilitaciju osoba s invaliditetom Federacije Bosne i Hercegovine, kao i konkretne primjere iz prakse, a koje smo dobili od naših članica – udruženja.

Poštovani čitaoci, u ovom broju časopisa nudimo i zanimljiv sadržaj koji se odnosi na Znak pristupačnosti za osobe s invaliditetom, odnosno novi Pravilnik objavljen u decembru 2015. godine. Stalna kolumna prof. dr. Mirsada Muftića u ovom broju tematizira potrebu profesionalne rehabilitacije za osobe s invaliditetom. Prvobitno je termin “profesionalna rehabilitacija” upotrebljavan samo kada se radilo o fizičkom onesposobljenju, a kasnije je korišten i za sve druge skupine osoba s onesposobljenjem i poremećajima.

Intervju je naša stalna rubrika, a u ovom broju možete se upoznati s Vernesom Krišto, osobom s invaliditetom, čija je priča veoma zanimljiva i dirljiva a koja se velikim dijelom uklapa u temu zapošljavanja.

Nastavljamo i s tematikom arhitektonskih barijera, koje su jedan od najvećih problema za osobe sa stanjem paraplegije. I u ovom broju časopisa možete pročitati zanimljiv tekst našeg stalnog saradnika prof. dr. Emira Fejzića, diplomiranog inžinjera arhitekture – Humaniziranje privrednih objekata.

Ostali sadržaji donose aktuelnosti iz Saveza: vijesti o aktivnostima udruženja – članica Saveza i vijesti  sportskim događajima.

Želeći da sadržaj časopisa bude zanimljiviji i iziđe iz lokalnog okvira, i ovaj put donosimo sadržaj iz drugih država – Priča Ivana Rendulića iz Hrvatske (rubrika Drugi pišu) i rješavanje problema parkiranja u Moskvi u rubrici Zanimljivosti.

Nadamo se da ćete biti zadovoljni i šestim brojem časopisa “PARAPLEGIJA i MI” i da će svako od vas pronaći dio sadržaja koji će mu biti zanimljiv i koristan, a redakcija će se truditi da i naredni brojevi časopisa budu sadržajno kvalitetni, na obostrano zadovoljstvo

Napomena redakcije:

Sve zainteresovane firme se mogu reklamirati u našem časopisu, a za realizaciju štampanja reklame zainteresovane firme sve informacije mogu dobiti od Glavnog urednika pozivom na telefonski broj: (033) 710-445 ili putem e-mail adrese:
savez@paraplegicari.org


Glavni i odgovorni urednik:
Elvira Bešlija

Sarajevo, maj 2016. godine


ČASOPIS "PARAPLEGIJA i MI"
MOŽETE PREUZETI U ELEKTRONSKOM IZDANJU ( u PDF formatu)

PREUZMI - DOWNLOAD

Napomena: Preuzimanje časopisa br. 9 može da bude sporije, a zavisno i od vaše brzine internet konekcije, s obzirom da je 'file' veličine 50 MB. Molimo vas za strpljenje prilikom učitavanja ili preuzimanja: časopis br. 9

Stručna služba Saveza

nazad na časopisi