1

 
 

PREPORUČUJEMO

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- ZDRAVSTVA
- ZAPOŠLJAVANJA
- PRAVA OSI
- PRISTUPAČNOSTI

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- DOMAĆI
- MEĐUNARODNI
- PUBLIKACIJE

Ukoliko nemate instatiliran
ovaj program, možete
ga besplatno preuzeti
(instalirati) ovdje:


(klikni na sliku za
preuzimanje programa)

 

25.01.2018. godine

UDRUŽENJE  PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH  OD  DJEČIJE  PARALIZE  SANSKI  MOST
ZAHTJEV ZA LJEKARIMA SPECIJALISTIMA UROLOGIJE I ORTOPEDIJE
U ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA

Glavna i najvažnija aktivnosti našeg Udruženje, početkom ove 2018. godine je problem nepostojanja ovlaštenih ljekara specijalista – ortopeda i urologa u Sanskom Mostu!

Naime, već duži niz godina u zdravstvenom sistemu Sanskog Mosta nema ljekara specijalista iz oblasti ortopedije i urologije a koji su najpotrebniji osoba s invaliditetom, pogotovo onih koji su u stanju paraplegije. Zbog toga osobe s invaliditetom moraju putovati u Ključ ili Bihać za jednu običnu potvrdu o potrebi ortopedskog i sanitarnog pomagala koje im je neophodno i koje im pripada po zakonu! O eventualnom pregledu i liječenju od strane urologa ili ortopeda je žalosno i govoriti. Bez obzira na vremenske uslove osobe s invaliditetom, pogotovo one s najtežim oblikom invaliditeta, moraju putovati, o svom trošku, kod ljekara specijalista ortopedije i urologije u Ključ i Bihać i to ne samo zbog potvrda nego i zbog sekundarnog stepena liječenja, jer te usluge ne mogu ostvariti u Sanskom Mostu što je u današnje vrijeme nepojmljivo za grad koji je drugi po veličini, broju stanovnika, u Unsko-sanskom kantonu i u kojem je smješteno više političkih institucija USK, ali zato nema potrebnih ljekara. Istina, svi osiguranici koji moraju putovati za ljekarske, specijalističke, usluge u Bihać ili Ključ imaju zakonsko pravo na refundaciju putnih troškova ali do sada niko nikada nije uspio da ostvari to pravo na refundaciju!? Jednostavno, u Sanskom Mostu zdravstvo ne funkcioniše niti po zdravstvenoj 'liniji' niti po zakonu.

s1
Općinska bolnica u Sanskom Mostu bez ljekara urologa i ortopeda

Primjera radi, urolog – u Sanaski Most iz Bihaća, određenim danima, dolazi specijalista urolog ali kao privatna praksa i svi osiguranici moraju platiti usluge (bez refundacije), a što je još tragičnije–mišljenje i 'doznake' tog ljekara, specijaliste urologa, se vrlo često ne uvažavaju od strane komisija JU Dom zdravlja Sanski Most!

U više navrata smo pokušavali i tražili da se ovaj problem riješi ali smo naišli na 'zid šutnje' od strane nadležnih. Obavili smo nekoliko razgovora sa direktorom Doma zdravlja Sanski Most i svaki puta nam je obećano, i tvrđeno, da se radi na rješavanju tog problema, tj. navodnom nastojanju Doma zdravlja da obezbjedi stalne ljekare - specijaliste ortopedije i urologije u DZ Sanski Most.
Također, u nekoliko navrata smo se pismeno obraćali, i obavili i razgovore, Zavodu zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona i Kantonalnoj bolnici Bihać, ali nismo dobili nikada konkretne odgovore osim obećanja da će nastojati da riješe taj problem!
Do danas taj problem nije riješen.

Naše Udruženje ne odustaje od borbe da se ovaj izuzetno veliki problem riješi u korist svih osiguranika, a pogotovo naših članova-osoba s invaliditetom, i ponovo smo uputili pismeni zahtjev/molbu za rješavanje problema, nepostojanja ljekara specijalista ortopedije i urologije u Sanskom Mostu, Zavodu zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona, direktoru Doma zdravlja i direktoru Općinske bolnice u Sanskom Mostu ali još uvijek nismo dobili nikakav odgovor!

Osim stalnih pokušaja rješavanja problema ljekara specijalista, naše Udruženje je angažovano i na zapošljavanju naših članova. Početkom ove godine uspješno smo obavili razgovor sa ovlaštenom osobom Zaštitne radionice koja se bavi pakovanjem meda o zapošljavanju naših članova što je uspješno rezultiralo zapošljavanjem 2 osobe s invaliditetom na neodređeno vrijeme sa opcijom zapošljavanja još naših članova u kasnijem periodu.

s2
Dom zdravlja Sanski Most - nema ljekara specijalista urologije i ortopedije

 

 

Stručna služba Saveza

 

nazad na novosti