1

 
 

PREPORUČUJEMO

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- ZDRAVSTVA
- ZAPOŠLJAVANJA
- PRAVA OSI
- PRISTUPAČNOSTI

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- DOMAĆI
- MEĐUNARODNI
- PUBLIKACIJE

Ukoliko nemate instatiliran
ovaj program, možete
ga besplatno preuzeti
(instalirati) ovdje:


(klikni na sliku za
preuzimanje programa)

 

21.12.2018. godine

KONFERENCIJA
"PROMOVISANJE PRAVA i PODIZANJE SVIJESTI O PITANJIMA OSOBA S INVALIDITETOM"


SL1

Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine organizovao je Konferenciju na temu: ''Promovisanje prava i podizanje svijesti o pitanjima osoba s invaliditetom'' koja je održana 13.12.2018. godine u hotelu „Hollywood“, Sarajevo, Ilidža.
S obzirom na značaj problema osoba s invaliditetom, ostvarivanja njihovih prava i marginalizovanog društvenog položaja, Savez je organizovao Konferenciju po tim pitanjima u cilju kontinuiranog prezentiranja problema javnosti, ali i stalnoj edukaciji i podsjećanju osoba s invaliditetom na njihova prava i ugroženost istih.
Jedno od najvažnijih pitanja za osobe sa invaliditetom je zaštita od diskriminacije. Zbog toga je važno na informativan i edukativan način upoznati osobe sa invaliditetom sa međunarodnim dokumentima koja se bave pitanjima invalidnosti, prvenstveno sa UN Konvencijom o pravima OSI.
Konferenciji je prisustvovao značajan broj osoba s invaliditetom, predstavnika udruženja-članica Saveza i organizacija osoba s invaliditetom, kao i drugih gostiju i mnogobrojnih medija – elektronskih i printanih, javnih servisa i privatnih radio-tv kuća.

  • Program Konferencije je počeo uvodnim obraćanjem Elvire Bešlija, generalnog sekretara Saveza, koja je pozdravila sve prisutne, zahvalila se na dolasku i prisustvovanju Konferenciji. Istakla je da je tema Konferencije značajna za osobe s invaliditetom ali i za cijelu društvenu zajednicu.
  • Savez je štampao brošuru Zaključna zapažanja UN Komiteta za prava OSI u BiH“ sa preporukama, koja je podijeljena učesnicima.

Također, prezentirala je programski raspored Konferencije i nakon zvaničnih izjava za medije, koje su dali, profesor dr. Mirsad Muftić, predsjednik Upravnog odbora Saveza, i Elvire Bešlija, generalnog sekretara Saveza, nastavljen je rad prema predviđenom programu.

Prije tematskog dijela Konferencije izvršena je prezentacija časopisa ''Paraplegija i Mi'', brojevi 13 i 14. Savez već petu godinu izdaje časopis ''Paraplegija i Mi' koji se bavi problemima osoba s invaliditetom, konkretno osoba sa stanjem paraplegije i dječije paralize. Svrha časopisa je informisanje naših članova udruženja-članica Saveza, ali i ostalih zainteresovanih, o aktivnostima, problemima i aktuelnostima za osobe sa jednim od najtežih oblika invaliditeta -paraplegijom, kvadriplegijom i dječjom paralizom. Časopis ima i stručno-informativne rubrike iz oblasti zdravstva, barijera i pravnim pitanjima koje su bitne za osobe sa stanjem paraplegije i dječje paralize. Prezentator zadnja dva broja časopisa bio je Mirsad Imamović, član redakcije časopisa.

1
Prezentacija časopisa "Paraplegija i Mi" - brojevi 13 i 14
  • PRVA TEMA KONFERENCIJE se odnosila na diskriminaciju osoba s invaliditetom u našem društvu „Uskraćeno pravo na jednake mogućnosti“.  Izlagač je bila Nives Jukić, Ombudsman Bosne i Hercegovine, koja je istakla glavne probleme diskriminacije i prava na jednake mogućnosti u našem društvu i upoznala prisutne sa nekim konkretnim slučajevima po pitanju osoba s invaliditetom koje je Institucija Ombudsmana BiH imala u svom radu. Predstavila je  i načine kako se osobe s invaliditetom mogu se obraćati Instituciji Ombudsmana BiH za pomoć u rješavanju tih problema, kako ličnih tako i skupnih. Izlaganje Nives Jukić je bilo edukativno, zanimljivo i vrlo korisno za osobe s invaliditetom ali i ostale prisutne.
5
Nives Jukić - Ombudsman BiH
  • DRUGA TEMA KONFERENCIJE bila je „Prekvalifikacija i dokvalifikacija kroz vanredno srednje školovanje, visoko stručno obrazovanje ili postdiplomsko studiranje uz podršku Fonda“. Za mnoge osobe s invaliditetom ova tema je od životne važnosti, pogotovo za osobe mlađe dobi. O temi je govorila Nejra Šabić predstavnica Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, koja je u svom izlaganju pored dosadašnjih rezultata rada Fonda upoznala prisutne o budućim planovima i aktivnostima po tematskom pitanju, kao i o načinu i postupku za ostvarivanja prava na podršku i pomoć Fonda što je bilo veoma korisno za osobe s invaliditetom koji imaju želju i namjeru da koriste usluge Fonda.
7
Nejra Šabić - Fond
  • TREĆA TEMA KONFERENCIJE bila je: „Različite metode u rehabilitaciji“, a izlagač je bio Prof. dr. Mirsad Muftić koji je svoje izlaganje potkrijepio odgovarajućim slajdovima i na veoma zanimljiv način pojasnio metode i značaj rehabilitacije za osobe sa invaliditetom, naglašavajući značaj metodologije rehabilitacije putem pojedinačnog pristupa pacijentu i značaj timskog rada u liječenju i rehabilitaciji pacijenta. Naglasio je da su nekadašnje 'grupne' metode rehabilitacije odavno prevaziđene u svijetu i da su nove metode pojedinačnog pristupa i timskog rada, različitog za svakog pacijenta, pokazale odlične rezultate što je i cilj rehabilitacije.
  • ČETVRTOM TEMOM KONFERENCIJE „Tko liječi sve, vrijeme ili mi“ rad je zaključila Prof. dr. Jadranka Kolenović–Đapo. Izlaganje profesorice psihologije Jadranke Kolenović-Đapo je bilo izuzetno zanimljivo i stručno, pogotovo zbog činjenice da se profesorica Kolenović-Đapo u svojim izlaganjima koristi rječnikom 'običnih ljudi', razumljivo za svakog, a opet veoma stručno i cijelo izlaganje prožme duhovitim opaskama i primjerima. Njeno izlaganje je odlično primljeno kod učesnika Konferencije s obzirom da  je psiha za osobe sa stanjem paraplegije i dječje paralize veoma važna, možda i najvažnija u resocijalizaciji, rehabilitaciji i nastavku življenja osoba s invaliditetom.
8
Prof. dr. Jadranka Kolenović - Đapo

Izlaganja po svim temama su bila popraćena i odgovarajućim slajdovima putem PowerPoint   prezentacije.
Nakon završetka tematskih izlaganja Elvira Bešlija, medijator Konferencije, se zahvalila svim učesnicima  Konferencije – prisutnim posjetiocima, izlagačima po programskim temama i prisutnim medijima.

      Time je Konferencija i zvanično završena uz veoma pozitivne reakcije prisutnih i organizatora.

Projekt – Konferencija je finansirana od strane 'Lutrije BiH' posredstvom Ministarstva za rad i socijalnu politiku Federacije Bosne i Hercegovine.

2 3 6

Za originalnu veličinu slike - kliknite na fotografiju

Stručna služba Saveza

 

nazad na novosti