1

 
 

PREPORUČUJEMO

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- ZDRAVSTVA
- ZAPOŠLJAVANJA
- PRAVA OSI
- PRISTUPAČNOSTI

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- DOMAĆI
- MEĐUNARODNI
- PUBLIKACIJE

Ukoliko nemate instatiliran
ovaj program, možete
ga besplatno preuzeti
(instalirati) ovdje:


(klikni na sliku za
preuzimanje programa)

 

28.03.2019. godine

UDRUGA PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČJE PARALIZE LIVANJSKOG KANTONA
ZAVRŠETAK REALIZACIJE PROJEKATA I NASTAVAK OSTVARIVANJA PROGRAMSKIH CILJEVA


Rad i projekt Koalicije

s6


Koalicija organizacija osoba s invaliditetom Livanjskog kantona / Kantona 10 pod nazivom “Zajedno možemo” još uvijek djeluje i nastoji svojim aktivnostima ukazati na probleme s kojima se susreću roditelji djece s poteškoćama,kao i osobe s invaliditetom općenito. S tim ciljem organiziran je i sastanak u prostorijama Udruge paraplegičara i oboljelih od dječje paralize u Livnu s gospodinom Stipom Pavićem (pomoćnik ravnatelja Zdravstvenog osiguranja i zdravstvene zaštite),Antom Džajom (voditelj Odsjeka za zdravstveno osiguranje), doktoricom Lepom Milošević (viši stručni suradnik za zdravstvo) i Julijom Mihaljević (referent za ortopedska pomagala).

Predstavnici Koalicije i članovi Udruge dobili su odgovore na sva svoja pitanja i nedoumice a vezano za Listu ortopedskih pomagala, Listu lijekova, premija osiguranja / markica i drugih noviteta vezano za ovu tematiku.

Završena implementacija projekta “Ruka prijateljstva”

s1


Udruga je uspješno realizirala projekt pod nazivom “Ruka prijateljstva”(prioritetna oblast: oblast zdravstva). Naime, u periodu od šest mjeseci (listopad 2018. – ožujak 2019.) pružali smo redovne terapije, u kućnim uvjetima, djeci i mladima s invaliditetom na području Livna. Uz stručnu pomoć i nadgledanje ljekara specijaliste fizijatra, fizioterapeut je dva puta tjedno obavljao kineziterapiju za šest korisnika projekta. Projekt je uspješno realiziran jer smo omogućili unapređenje njihovog zdravstvenog stanja. Zbog njihove velike udaljenosti od bolnice, nemogućnosti odlaska na redovne terapije zbog nedostatka prijevoza i teškog socijalnog stanja samih obitelji djece i mladih s invaliditetom, bilo da se radi o članovima naše Udruge ili ne, unaprijedili smo i njihovu socijalizaciju,dobili su mnogo informacija u vezi s ostvarivanjem svojih prava, kao što je postojanje Liste ortopedskih pomagala, direktni razgovor s doktorom specijalistom i pružanjem mnogih drugih informacija, a sve u cilju unapređenja njihovog zdravstvenog stanja. Projekt je finansiralo Federalno ministarstvo zdravstva.

Projekt: “Dopusti mi” je dan otvorenog performansa u stilu timskog i individualnog rada pod nazivom “Mi osobe s invaliditetom”

s2


Livanjska kinodvorana bila je u četvrtak pretijesna da primi sve sudionike obilježavanja Svjetskog dana osoba s Downovim sindromom.Mnogi koji su došli izraziti podršku osobama s Downovim sindromom i ostalim osobama s poteškoćama u razvoju te prisustvovati specijalnoj priredbi u čast navedenih osoba u nedostatku mjesta za sjedenje prestajali su čitav sat vremena, koliko je trajao izuzetno dobro osmišljen i vođen program.Organizatori ove manifestacije bili su članovi i članice livanjskog Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječje paralize, čija je volonterka Josipa Mihaljević s profesorom Dinkom Perišom odlično vodila program, koji se sastojao iz recitatorskog,glazbenog, plesnog dijela, te igrokaza za djecu i videoprojekcije pod nazivom “Hvala, mama”.

Program su svojim nastupom otvorili livanjski harmonikaši, članovi Hrvatskog kulturnog društva “Dinara”, pod dirigiranjem Mladena Jelovića, a koji su prije nekoliko dana osvojili prvo mjesto na međunarodnom takmičenju harmonikaških orkestara u Slavonskom Brodu. Zatim su uslijedili nastupi učenika četvrtih razreda Osnovne škole “Fra Lovro Karaula”, koji također pohađaju djeca s poteškoćama u razvoju, a koji su večer uljepšali recitalom, pjesmom te zajedničkim nastupom otplesali uz pjesmu “Hoki, Poki”, što je posebno oduševilo prisutnu publiku

Mladi glazbenici osnovne glazbene škole “ Franjo S. Vilhar” izveli su dvije pjesme a glumci kazališne scene “Cleuna”izveli su igrokaz za djecu “Različiti a isti”. Igrokaz “Cleune“izazvao je salve smijeha mališana od kojih je dio i nastupio u programu, a posebno oduševljenje izazvali su polaznici livanjskog integrativnog vrtića “Sunčani most”, kojeg pohađaju i djeca s poteškoćama u razvoju, a koji su zborskim recitalom poručili: “...svijete, u svemu budi dobar kao dijete”.  Ukupan program popraćen je recitacijom pjesme “Slap“ Dobrice Cesarića a u izvedbi našeg Mirka Kovača,člana Udruge.

U znak podrške “Suncokretima”, odnosno osobama s Downovim sindromom, većina sudionika programa i gostiju obula je čarape različite boje, koje su simbol osoba s Downovim sindromom, te se nakon programa međusobno družila u hotelu “Park”pod pokroviteljstvom organizatora jedne od najljepših manifestacija koju je Livno vidjelo posljednjih godina. Ovim projektom željeli smo skrenuti pozornost široj društvenoj zajednici da osobe s invaliditetom također imaju pravo sudjelovati u kulturnom životu, na ravnopravnoj osnovi s drugim osobama, a što se odnosi upravo na pristup kulturnim materijalima, pristup kulturnim aktivnostima, kao i pristup mjestima na kojima se odvijaju kulturne priredbe ili pružaju usluge kulture kao što su kazališta, muzeji, kina, biblioteke i sl.

Odredbe Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima osoba s invaliditetom odnose se na cijelu državu Bosnu i Hercegovinu, koja je potpisala i ratificirala Konvenciju Ujedinjenih nacija o pravima osoba s invaliditetom, čiji je glavni cilj osigurati i promovirati puno ostvarenje svih ljudskih prava i osnovnih sloboda za sve osobe s invaliditetom bez ikakve diskriminacije po osnovu invalidnosti. Član 30. ove Konvencije odnosi se upravo na sudjelovanje u kulturnom životu. Projekt je finansiralo Federalno ministarstvo kulture i sporta i Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i sporta Livanjskog kantona.

Projekt: “AKS – Afirmacija, Komunikacija, Saradnja“

s4

Uspješno smo završili i projekt “AKS”. Naime, projektom smo doprinijeli stvaranju prilika za osnaživanjem roditelja djece i mladih s poteškoćama u razvoju (djeca i mladi s invaliditetom) te kroz edukativne radionice, uz pomoć stručnjaka,
roditelji su dobili priliku da kroz razgovor i zajednički susret budu potpora jedni drugima, jer svi mi mislimo da su naši problemi samo naši i da nas niko ne može razumjeti. A svi ti problemi, kada se “podijele” s drugima u razgovoru, dijalogu, više i ne predstavljaju tako veliki problem, jer nam je možda neko svojim savjetom ili prijedlogom otvorio “prozor” u drugom smjeru koji do tada nismo ni slutili da postoji. Svi koji su sudjelovali u ovom projektu (Livno, Tomislavgrad, Drvar, Kupres, Glamoč) stekli su osjećaj da nisu sami sa svojim problemima, što nam je i bio cilj, jer se u svakodnevnim susretima s roditeljima djece s invaliditetom osjetila težina njihovog života, nošenja teškog “tereta” i bojazni da su zakazali kao roditelji. Upravo u ovim radionicama, kroz razgovor s njima, vidjela se njihova potreba za realizacijom ovog projekta i njegovim nastavkom. Donosimo dio želja samih učesnika, koji su ispunili anonimnu anketu a čine odgovor na pitanje “O kojim temama biste voljeli razgovarati i diskutirati na narednim radionicama“: o zdravstvenim problemima djece i mladih s poteškoćama; kako provesti slobodno vrijeme djece; organiziranje radionica za djecu i mlade; da se druže; o budućnosti djece; o socijalizaciji djece i mladih; o zdravstvu i obrazovanju; o osnivanju ustanova za djecu kad prestane njihovo obrazovanje; o ortopedskim pomagalima; o svim problemima vezano za invalidnost i život osoba s invaliditetom. Projekt je finansiralo Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Kantona 10 (Livanjskog kantona).

Projekt: Sportske igre za osobe s invaliditetom


Svake godine u drugom gradu našeg Kantona Koalicija organizacija osoba s invaliditetom Livanjskog kantona “Zajedno možemo”organizira sportske igre za osobe s invaliditetom. Ove godine na red je došao Tomislavgrad, gdje su se 30. marta 2019. godine održale V. kantonalne sportske igre u sportskoj dvorani Osnovne škole “Ivan Mažuranić”. Takmičenje je održano u više disciplina za osobe u invalidskim kolicima te za ostale oblike invaliditeta, nepokretne, manje pokretne

i pokretne. Takmičilo se u rukometu, košarci, nogometu, utrkama kolica itd., uz pratnju iskusnih trenera, stručnih za sportiste. Na sportskim igrama učestvovalo je 33 takmičara. Ovakvim projektima i aktivnostima radimo na promoviranju veće fizičke aktivnosti i inkluzije osoba s invaliditetom u društvo, u lokalnu zajednicu. Time im pružamo mogućnost otpunije resocijalizacije i veće fizičke i društvene aktivnosti u odnosu na njihovu svakodnevnicu koja je, nažalost, kod mnogih monotona i bez društvenih i fizičkih aktivnosti. Sportske igre i drugi oblici zajedničkog druženja omogućavaju osobama s invaliditetom da izađu iz svojim domova i druže se, upoznaju se i razmjenjuju iskustva, a i bitan su segment fizičke rehabilitacije koja je vrlo važna za osobe s invaliditetom. Također, osim takmičara igrama su prisustvovali i njihovi pratioci: roditelji, članovi porodice i prijatelji, koji su imali priliku da razmijene iskustva o njezi, potrebama i pravima osoba s invaliditetom te da i oni steknu nova poznanstva i saznanja.

Nakon takmičarskog dijela sportske igre završene su svečanošću dodjele medalja i diploma i zajedničkim duženjem uz prigodan ručak. Tim činom okončane su V. kantonalne sportske igre uz javno izraženo zadovoljstvo svih takmičara i njihovih pratilaca, kao i zvaničnih gostiju koji su prisustvovali igrama.

Stručna služba Saveza

 

azad na novosti