1

 
 

PREPORUČUJEMO

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- ZDRAVSTVA
- ZAPOŠLJAVANJA
- PRAVA OSI
- PRISTUPAČNOSTI

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- DOMAĆI
- MEĐUNARODNI
- PUBLIKACIJE

Ukoliko nemate instatiliran
ovaj program, možete
ga besplatno preuzeti
(instalirati) ovdje:


(klikni na sliku za
preuzimanje programa)

 

11.06.2019. godine

MEĐUNARODNA SARADNJA
14. ESCIF - Kongres 2019 u Geteborgu – ZNANJE JE MOĆ


S1

U švedskom gradu Geteborgu, između 27. i 29. maja 2019. godine, održan je 14. Kongres Evropske federacije osoba sa spinalnim ozljedama ESCIF, na kojem su učestvovali predstavnici 20 zemalja.
Unije paraplegičara i oboljelih od dječije paralize BiH, je redovna članica ESCIF-a, ali, nažalost, nije imala svoje predstavnike na Kongresu u Geteborgu zbog nedostataka finansijskih sredstava.

Ovogodišnji Kongres održan je pod nazivom "Znanje je moć" u organizaciji Švedskog društva preživjelih od poliomielitisa u djetinjstvu, nesreća i ozljeda i Centra za povrede kičme u Göteborgu.

S2

"Bilo je vrijeme da se Kongres ESCIF održi u Skandinaviji", obratila se Annika Tannstrom tokom svoje dobrodošlice, predstavljajući Regiju Vastra Geotaland i Grad Geteburg, drugi po veličini grad u Švedskoj.

Glavna nit brojnih prezentacija bila je informacija koja omogućava ljudima sa povrijeđenom kičmenom moždinom da poboljšaju svoj način života,  a iznad svega važna je saradnja zmeđu stručnjaka i osoba s invaliditetom, paraplegičara i tetraplegičara. Naglasili su da kompleksni "naučni jezik" treba prilagoditi da bude razumljiv i pristupačan, tako da će biti od koristi onima kojima je istraživanje namijenjeno.

Naravno, i ovdje se susrećemo s lingvističkim problemom i različitom situacijom u zdravstvu, društvu ili financijama pojedinih zemalja i zajednica.

Predstavljene su web stranice gdje su pružene korisne informacije za laike i stručnjake.
U online univerzumu, postoji beskonačna informacija, možemo naći razne online forume gdje paraplegičari i tetraplegičari mogu dobiti stručne savjete, ili samo podijeliti iskustva:
www.elearnSCI.org / www.community.paraplegie.ch / www.scireproject.com/community / www.spinalis.se / www.sciparenting.com / www.rickhanseninstitute.org / www.scimooc.org.

Održana je radionica koju je vodio Jacobs Olhsson iz Reform Acta, organizacije koja je omogućila angažman ljudi, koji su učesnicima Kongresa predstavili učinkovit način za pokretanje kampanje ili projekta.

Poseban dio Kongresa bio je posvećen lobiranju, tj utjecaju na politiku ili državne službenike o pitanjima vezanim za osobe s invaliditetom. Anders Westgerd iz 'Geteborg Independent Living' i Theo te Winkel iz 'Dwarslaesie Organisatie Nederland' prezentirali su svoj jedinstveni pristup lobiranju i podizanju javne svijesti kako bi pokazali različita sredstva pomoću kojih možemo postići svoju misiju i koji su izložili razne kampanje, kao što su pristupačnost, parkiranje i provokativna kampanja "Retarded Doll" (Retardirana lutka).

Održane su i radionice na ovu temu, u kojima se raspravljalo o ciljevima i načinima rada diljem Europe kako bi se poboljšali životi paraplegičara i tetraplegičara. Radionice su bile na temu: specijalizirana rehabilitacija, bolji pristup tehničkim uređajima, javno financiranje pomoći udruženjima osoba s ozljedom kičmene moždine, promjena stavova prema osobama s ozljedom kičmene moždine, bolji pristup ličnoj pomoći.

Predstavljena je iskrena i naizgled intimna prezentacija o pitanju koje je zajedničko većini SCI osoba - problem rada crijeva i urinarnog trakta (inkontinecija ili retencija stolice i uriniranja) što je obavezan prateći problem osoba sa paraplegijom i tetraplegijom.

Claes Hultling, ispred Wellspectama, zlatnog sponzor Kongresa, je taj problem izvrsno predstavio, a posebno se fokusirao na navike i načine koje osobe sa stanjem paraplegije i tetrapelegije imaju savjetujući kako je najispravnije da se svi sa ozljedom kičmene moždine nosimo s tim problemima, od načina ishrane, pijenja tekućine, vježbanja mokraćnog mjehura i proizvoda koji taj problem smanjuju i olakšavaju život osoba s ozljedom kičmene moždine.
Claes je doktor SCI u bolnici Karolinska u Stockholmu. Također je profesor i osnivač Zaklade Spinalis, vrhunske organizacije koja je posvećena istraživanju i razvoju liječenja u SCI. Također, doktor Hultling je prezentator proizvoda firme 'Wellspect' koja je poznata po proizvodnji urinarnih katetera i ilostoma. Njegovo predavanje i prezentacija je izazvala veliko zanimanje učesnika Kongresa.

Potom su predstavnici firme 'Braun Ability' prezentirali svoja rješenja za automobile prilagođene osobama sa stanjem paraplegije, a to je firma koja je već 45 godina posvećena promjeni života za osobe sa fizičkim invaliditetom kroz inovativna rešenja za automobile koja obezbjeđuju nezavisnost i jednostavnost upotrebe za osobe s povredom kičmene moždine. Također, i firme 'Panthera' i 'Permobil' imali su prezentaciju svojih proizvoda - različitih kolica i dodatke za kolica. Firme koje su sudjelovale i imale izložbu svojih proizvoda, imale su mnogo aktivnosti sa učesnicima u toku pauza.

Program je nastavljen sa izlagačem Johnom Cherneskyem koji je jedan od menadžera u Institutu 'Rick Hansen' (RHI), koji vrši istraživanja od liječenja do njege kičmene moždine, i potpredsjednik sjevernoameričkog konzorcija ozljede kičme (NASCIC). S gotovo 25 godina iskustva u SCI-u, John je sudjelovao u više desetaka istraživačkih studija, kao suistražitelj na brojnim istraživačkim projektima. Blisko surađuje s osobama koje imaju ozljede kičmene moždine - osobama sa iskustvom SCI u životu, uključujući i njihove porodice i prijatelje, kao i sa društvenim organizacijama usmjerenim na osobe s ozljedom kičmene moždine i grupama za zagovaranje, kako bi se osiguralo da istraživanja koja rade budu što bliže i bolja za rješavanje problema kod ozljeda kičmene moždine što če imati veliki utjecaj na njihove živote.

Održane su i radionice na ovu temu, u kojima seraspravljalo o ciljevima i načinima rada diljem Europe kako bi se poboljšali životi paraplegičara i tetraplegičara. Radionice su bile na temu: specijalizirana rehabilitacija, bolji pristup tehničkim uređajima, javno financiranje pomoći udruženjima osoba s ozljedom kičmene moždine, promjena stavova prema osobama s ozljedom kičmene moždine, bolji pristup ličnoj pomoći.

Poslednji dan je bio bogato sadržajan u znanju koje su učesnici mogli dobiti od različitih govornika koji su se fokusirali na različite načine širenja znanja. Glavni govornici koji su učestvovali u ovoj sesiji bili su:

  • Lisa Harvey je predstavila brojne zanimljive projekte vrijedne provjere - elearnsci.org,  scimooc.org i physiotherapyexercises.com
  • John Chernesky je predstavio scireproject.com
  • Johannes Kinast je predstavio zajednicu.paraplegie.ch koju on moderira.
  • Erika Nilson i Nora Sandhold su sa strašću razgovarali o zajedničkom projektu sciparenting.co
  • Birgitte Bjorkman i Mikkel Bundgaard su objasnili tok rada i namjere pri izradi profila za njihovu organizaciju, koje možete naći na ryk.dk

U završnom dijelu Kongresa ESCIF 2019. bio je niz prezentacija koje su obradile, u pozitivnom smislu, teme Kongresa.
• Anna-Carin Lagerström predstavila je publikacije o zdravom životu sa SCI. Neke knjige na tu temu mogu se preuzeti besplatno na spinalis.se/litteratur
• Julia Anderson i Eric Berndtsson su govorili o svom trenutnom projektu zasnovanom na ispitanica s ozljedom kičmene moždine u RG Aktiv Rehabilitering
• Ovu organizaciju predstavljala je i Katarzyna Trok koja je podijelila fascinantnu priču o programu obuke za osobe sa povredom kičmene moždine (SCI) u Bocvani.

Slijedeći ESCIF Kongres 2020. će se održati u Nottwilu, Švicarska, između 6. i 8. maja 2020. godine.

Nakon održanog 14 Kongresa, održana je redovna i izborna Skupština Skupština ESCIF-a. Izabran je i novi Izvršni odbor

S3

U sklopu Kongresa održana je i redovna godišnja Skupština delegata, gdje su, osim redovnih formalnosti, održani i izbori organa Federacije (zbog smrti dva člana) kao i  novi predsjednik i tri člana upravnog odbora.

Stefan Opresnik Jorlev iz Danske je jednoglasno izabran za novog predsjednika ESCIF-a.

Na prethodnom kongresu u Pragu, pozvane su organizacije članice ESCIF-a da razmotre i predlože nove kandidate u Izvršni odbor ESCIF-a, jer mu je nedostajalo članova nakon tragičnih gubitaka (smrti) koje smo imali.

Prije početka izbora, Izvršni odbor je predložio da se izaberu 4 nova člana odbora, kako bi ukupno imali 5 članova odbora i predsjednika. Nakon rasprave, delegati Skupština su odlučili sa 50 glasova da izabere samo 3 nova člana Odbora, tako da isti ima 4 člana i predsjednika. Nakon provedenih izbora na Skupštini za Izvršni odbor su kao članovi izabrani:

  • Bojana Gladović - SPIKS, Srbija
  • Mirjam Kanalec - Udruženje paraplegičara Slovenije, Slovenija
  • Milan Kašiak - Paraplegické motivačné centrum, Slovačka

ESCIF se zahvalio  Lucy Robinson - Udruženje za povrede kičme, Engleska, Vincenzu Falabelli - FAIP, Italija, koji su se odazvali pozivu i poslali svoju kandidaturu za Izvršni odbor, iako nisu izabrani na sjednici skupštine.

Obraćanje novoizabranog predsjednika ESCIF-a Stefana Opresnik Jorlev

S2

S velikim ponosom i uzbuđenjem obraćam vam se prvi put kao predsjednik naše organizacije. Želim reći da sam svjestan historije naših organizacija i svih aktivnosti, odnosa i saradnje koje je moja prethodnica Jane Horsewell učinila za ESCIF, ali i prijateljstava koja je ona ostvarila preko udruženja članica i drugih međunarodnih udruženja. Preuzeti ove zadatke nakon Jane sigurno će biti izazov, jer ćemo biti uskraćeni za njeno znanje i iskustvo. Također, gubitak Janeza Trdine ostavlja veliku prazninu unutar organizacije.

Ali, imao sam sreće što što sam dobio podršku Nuuttii Hiltunen-a i savjete iz njegova iskustava, kao i našeg visoko kvalifikovanog Sekretarijata koji čine Urs Styger i Déborah Knecht. Nadalje, uključivanje tri nova člana u Izvršni odbor, kao što su Bojana Gladović (SPIKS, Srbija), Mirjam Kanalec (Paraplegičari Slovenije, Slovenija) i Milan Kašiak (Paraplegické motivačné centrum, Slovačka), stvara jaku upravu koja će nastaviti da radi u duhu Evropske federacije osoba sa povredama kičmene moždine (ESCIF).

Kongres je, vrlo uspješno, završen upotpunjen zanimljivim uvodnim govornicima, radionicama i sponzorima. Zahvaljujemo svim ljudima koji su doprinijeli ovom uspjehu. To ne bi bilo moguće bez velike pomoći švedskih organizacija i firme 'Gunilla' koja je poznata po proizvodnji raznih preparata-krema za njegu kože proizvedenih isključivo od pridodnih proizvoda.
Naša godišnja skupština prošla je kako treba u skladu na statutom. Dobili smo tri nova člana u izvršni odbor. Ali također smo se morali oprostiti od Tomáša Moravika koji je bio veoma značajan za rad ESCIF-a. Želimo Tomášu sreću, nedostajat će nam i nadati se da ćemo ga vidjeti u ESCIF-u u budućnosti!

Na kongresu je bilo 66 sudionika na koje smo vrlo ponosni i želimo vam zahvaliti na svemu što ste uradili.
Nakon razdoblja bez predsjednika, jednoglasno sam izabran za predsjednika na ovoj Skupštini. Zbog toga sa veoma ponosan i radit ću za sve nas na najbolji mogući način i nadam se da ću ispuniti vaša očekivanja. Hvala vam na izboru!

 

 

Stručna služba Saveza

 

nazad na novosti