1

 
 

 

PREPORUČUJEMO

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- ZDRAVSTVA
- ZAPOŠLJAVANJA
- PRAVA OSI
- PRISTUPAČNOSTI

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- DOMAĆI
- MEĐUNARODNI
- PUBLIKACIJE

Ukoliko nemate instatiliran
ovaj program, možete
ga besplatno preuzeti
(instalirati) ovdje:


(klikni na sliku za
preuzimanje programa)

 

15.08.2019. godine

NAJAVA SPORTSKOG DOGAĐAJA
MEĐUNARODNO OTVORENO PRVENSTVO I 16. SPORTSKE IGRE PARAPLEGIČARA I
OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE – ZENICA, septembar 2019.


logo

Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine i ove godine organizuje tradicionalne Međunarodno otvoreno prvenstvo i 16. sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize. Domaćin i tehnički organizator je Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica.

Sportske igre su međunarodnog–otvorenog karaktera na kojem, iz godine u godinu, učestvuju države iz regiona. Ove sportske igre su najmasovnije i najznačajnije, a ujedno i jedino okupljanje i takmičenje osoba sa najtežim invaliditetom u regionu – stanjem paraplegije, kvadriplegije i dječije paralize. Ministarstvo civilnih poslova BiH i Federalno Ministarstvo kulture i sporta daju Saglasnost za organizaciju i legitimitet ovoj međunarodnoj Manifestaciji koja se održava u skladu sa normama međunarodnog invalidskog sporta i Paraolimpijskog komiteta BiH.

Na ovogodišnjim, tradicionalnom, međunarodnom sportskom takmčenju učestvovaće ekipe-predstavnici iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore i domaćina Bosne i Hercegovine koju će predstavljati ekipe-takmičari iz oba bh. entiteta. Federaciju Bosne i Hercegovine predstavljaće ekipe 16 udruženja-članica Saveza paraplegičara i oboljelih od dječje paralize FBiH. Očekuje se učešće preko 130 takmičara – sportista s invaliditetom najtežeg tjelesnog oblika..

Međunarodno otvoreno prvenstvo – 16. sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize će se održati od 12 do 14 septembra ove godine u Zenici.

Sportske igre – takmičenje se održava u atletici i šahu, pojedinačno i ekipno, u muškoj i ženskoj konkurenciji.
Atletske dicipline (trke u kolicima 100, 200 i 400 m i bacačke discipline – kugla, disk, koplje i čunj) će se održati na atletskom stadionu „Kamberovića polje“ dok će se šahovsko takmičenje održati u hotelu „Zenica“, gdje će svi učesnici i gosti biti i smješteni.

Zvanično otvaranje sportskih igara i početak takmičenja je u petak,  13. septembra, sa početkom u 09 sati minuta u atletskom stadionu „Kamberovića polje“ u Zenici

Sportske igre u takmičarskom dijelu će biti održane prema međunarodnim pravilima takmičenja osoba s invaliditetom sa svim neophodnim, pratećim, stručnim i pomoćnim osobljem.

Zvanični ljekar–"klasifikator" će odrediti kategorije takmičara, a suđenje će obaviti profesionalne međunarodno verifikovane sudije.

Igre će za svo vrijeme trajanja biti pod vođstvom i kontrolom Glavnog rukovodioca sportskih igara, Tehničkog rukovodioca, Takmičarske komisije, Komisije za žalbe i  predstavnika Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine kao glavnog organizatora i domaćina igara.

Nakon završetka sportskog takmičenja predviđeno je na završnoj večeri Međunarodnog otvorenog prvenstva - 16 sportskih igara paraplegičara proglašenje rezultata i dodjela nagrada najboljim takmičarima i ekipama u hotelu „Zenica“, sa uobičajenim druženjem svih učesnika i gostiju Sportskih igara  uz večeru i prigodnu muziku.


PARTNER 16. SPORTSKIH IGARA
BHT

Zahvaljujemo se BH Telecomu ponosnom partneru
Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize F BiH


kamberovicai
Atletski stadion “Kamberovića polje” - Zenica

 

Stručna služba Saveza


nazad na novosti