1

 
 

PREPORUČUJEMO

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- ZDRAVSTVA
- ZAPOŠLJAVANJA
- PRAVA OSI
- PRISTUPAČNOSTI

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- DOMAĆI
- MEĐUNARODNI
- PUBLIKACIJE

Ukoliko nemate instatiliran
ovaj program, možete
ga besplatno preuzeti
(instalirati) ovdje:


(klikni na sliku za
preuzimanje programa)

 

28.03.2019. godine

UDRUŽENJE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE ZENICA
VIJESTI IZ UDRUŽENJA


s1
Učesnici projekta „Personalna asistencija“

Personalna asistencija – Mit ili stvarnost?
Dana 08.11.2018.godine, naše Udruženje je pokrenulo važno pitanje u životu osoba sa invaliditetom, temu o personalnoj asistenciji. Organizirali smo panel diskusiju pod nazivom ''Personalna asistencija – Potreba ili obaveza?'' u okviru projekta ''Personalna asistencija – Mit ili stvarnost?'' na kojem su prisustvovali predstavnici iz različitih centara za socijalni rad sa područja Zeničko-dobojskog kantona.

Tu su se našli predstavnici iz Centara za socijalni rad iz Maglaja, Breze, Žepča, Olova, Doboj Juga, Kakanja, kao i predstavnici iz Dnevnih centara za djecu i odrasle sa posebnim potrebama. Predavač na panelu je bio Anes Mehić, član UPODP Lukavac i višegodišnji korisnik servisa personalne asistencije, koji je bio najbolji primjer toga koliko je Personalna asistencija potrebna osobama sa invaliditetom i šta ona za nas znači. Cilj ovog panela je bio da kroz primjenu Strategije o unapređenju prava osoba sa invaliditetom koja je donesena na Federalnom nivou, upoznamo niže nivoe sa određenim servisima koji su neophodni da bi osobe sa invaliditetom normalno funkcionisale i bili jednakopravni i ostvarili se u poslovnom, kulturnom ali i političkom životu. O ovim servisima, ali i o Personalnoj asistenciji nam je nešto više rekla i Amela Velić, predsjednica Bosnian Doctors for Disabled, udruženja koje se uz podršku ''Doctors for Disabled–Austria'' direktno bavi temom Personalne asistencije.
Istina je da bez donošenja zakonskih rješenja ne možemo mnogo postići po ovom pitanju, ali ipak smatramo ovaj panel uspješnim, jer se od nečega mora krenuti. Priča o personalnoj asistenciji se mora 'zatalasati' i mora se donijeti sistemsko rješenje. 

Zaključci
Na kraju, nakon diskusija, 'Panela – personalna asistencija', doneseni su zakljčci, a izdvajamo slijedeće:

  • Potrebno je formirati radnu grupu koja će raditi na izradi prijedloga za izradu prava na Personalnu asistenciju
  • Centri za socijalni rad će dobiti Strategiju o unapređenju prava osoba sa invaliditetom kroz koju će najbolje biti upoznati sa servisom Personalne asistencije
  • Potrebno je napraviti istraživanje nakon kojeg ćemo imati tačnu evidenciju o tome koliko osoba sa invaliditetom postoji na području Bosne i Hercegovine, koje su njihove potrebe te ko od tih osoba može biti korisnik Personalne asistencije

Parking i pristupačno za osobe s invaliditetom

s2Akcija obilježavanja parkin mjesta za članove Udruženja

s3Obezbjeđenje pristupa osoba s invaliditetom multimedijalnom centru 'Multiplex Ekran'

Napokon smo pokrenuli realizaciju Projekta označavanja parking mjesta za članove našeg Udruženja koja se do sada odgađala zbog komplikovanih administrativnih procedura koje smo morali proći u Gradu. Projekat je obuhvatio 11 članova Udruženja, a njegova ukupna vrijednost iznosi 1.100,00 KM finansirana od strane Udruženja.
Ovim putem se zahvaljujemo Gradskoj upravi i Službi za urbanizam, imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina, kao i JP Parking servis na izuzetnoj kooperativnosti, a našim članovima želimo ugodno korištenje njihovih parking mjesta. Pored toga, nakon svih provedenih procedura koje je vodilo naše Udruženje i dobijenih saglasnost od strane nadležne gradske službe završeno je zaprečavanje prilaza kosini  multimedijalnog centra 'Multiplex Ekran' zbog nesavjesnih vozaća koji su na prilazu predviđenom za osobe s invaliditetom parkirali svoja vozila i na taj način onemogućavali pristup za ulaz u multimedijalni centar osobama koja koriste kolica.
Zahvaljujemo JP Parking Servis Zenica na brzo odrađenom poslu te njihovoj fleksibilnosti prilikom izuzimanja parking mjesta iz redovne ponude. Želimo da osobe sa invaliditetom imaju nesmetan pristup običnim životnim potrebama.

Obilježavanje 3.decembra – Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom

s4Druženje, u organizaciji našeg Udruženja, povodom 3.decembra - Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

 

U okviru obilježavanja 3.decembra – Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, glavnu manifestaciju je organizirala Koalicija Organizacija osoba sa invaliditetom, u Hotelu ''Zenica'', u kojoj je naše Udruženje aktivan član, a dana 06.decembra .2018. godine je naše Udruženje, u okviru realizacije projekta ''Obilježavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom – 3. decembar'', organizovalo druženje i ručak za članove našeg Udruženja u jednom od 'Disability Friendly objekata–Multiplex Ekranu'. Na ovaj način smo iskoristili priliku da okupimo naše članove, te da ih uz druženje i ugodnu atmosferu informiramo o bitnim aktivnostima iz rada Udruženja.

Redovne aktivnosti Udruženja

Svečana sjednica Upravnog odbora – posljednja u 2018.godini

s6Sjednica Upravnog odbora

Danas smo stavili tačku na aktivnosti Udruženje u 2018. godini koja je donijela puno pozitivnih promjena, napretka ali i zahtijevala puno odricanja i ulaganja rada. Proširenoj sjednici Upravnog odbora Udruženja prisustvovali su i predsjednica Skupštine te predsjednik Nadzornog odbora, a glavna značajka je podrška u aktivnostima na poboljšanju prava osoba sa invaliditetom kroz zakonska i sistemska rješenja. Zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način pomogli da budemo bolji i kvalitetniji u radu, ali i onima koji su pokušali pa se predomislili u opstruiranju određenih aktivnosti Udruženja.

Stručna služba Saveza

 

azad na novosti