1

 
 

ARHIVA VIJESTI - 2010.

- decembar
- novembar
- oktobar
- septembar
- august
- juni
- maj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ARHIVA - 2010. godina


ARHIVA VIJESTI
- 2010. godina
15.12.2010.

PREMIJER FBiH MUJEZINOVIĆ PRIMIO DELEGACIJU
VIJEĆA ORGANIZACIJA OSOBA SA INVALIDITETOM


premijerPremijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović, sa federalnim ministrom za pitanja boraca i invalida Odbrambeno-oslobodilačkog rata Zahidom Crnkićem,  danas je primio delegaciju Vijeća organizacija osoba sa invaliditetom u povodu Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom koji se tradicionalno obilježava 3. decembra.

Predstavnici organizacija koje okupljaju osobe sa invaliditetom ovom su prilikom zahvalili Vladi i premijeru Federacije na iskazanoj brizi za probleme ove populacije što je rezultiralo nizom sistemskih mjera koje njihov položaj trebaju poboljšati.

Uz Zakon o zapošljavanju osoba sa invaliditetom  i Strategiju djelovanja u narednom periodu posebno značajnim ocijenili su formiranje Fonda koji će osigurati lakše i brže zapošljavanje ove populacije.

Premijer Mujezinović dao je podršku zahtjevima delegacije da se u Budžetu osiguraju sredstva za dalji rad i djelovanje ovih  organizacija  u narednoj godini kao i da se putem Federalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku pronađu mogućnosti za izdvajanje  jednokratne  pomoći radi saniranja njihovog finansijskog minusa.

U delegaciji Vijeća organizacija osoba sa invaliditetom naš Savez je predstavljala g. Elvira Bešlija, generalni sekretar Saveza.

www.fbihvlada.gov.ba


06-12-2010.

UDRUŽENJE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE DOBOJ JUG
Svečanost povodom 03. decembra – Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom


doboj2010

Veoma kreativno osmišljena manifestacija obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom održana je dana 03.decembra 2010. godine u velikoj sali Doma kulture u Matuzićima.

doboj2Program je otvorio Edib Skulić, predsjednik Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Doboj Jug.

Elvira Bešlija, generalni sekretar Saveza se obratila prigodnim podsjećanjem na historijat i značaj 03. decembra, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

Putem video ekrana održana je prezentacija dva projekta koja je Udruženje realizovalo, i to:

 • "Projekat +" - Inkluzija/Društvena pravda, uz podršku Austrijske agencije za razvoj i Fondacije „Mozaik“ iz Sarajeva,
 • Projekta "Stop arhitektonskim barijerama", podržanog od strane Švedske organizacije SIDA i Centra za promociju civilnog društva (CPCD) iz Sarajeva.

Nakon prezentacija projekata, prikazan je veoma zanimljiv, edukativan, dokumentarni film na temu personalne asistencije, koji je urađen u Centru za samostani život iz Beograda.

Manifestaciji obilježavanja 03. decembra, uz članove Udruženja, prisustvovali su i gosti:

 • Džavid Aličić, načelnik općine Doboj Jug
 • Dragica Bekanović, izvršni direktor Udruženja paraplegičara i ostalih tjelesnih invalida regije Doboj sa svojim saradnicima,
 • Snežana Šešlija, predsjednica udruženja Topper iz Doboja i mentor ispred Resursnog centra za promociju civilnog društva CPCD sa svojim saradnicima,
 • Izudin Aličić, Mujo Avdić, Osman Hopić i Alen Aličić, općinski vijećnici.
 • Mina Mehičić i Adil Krličević, predstavnici MZ Matuzići i Mravići
 • Predstavnici medija: Fahrudin Kapetanović, urednik lista "Naše Novine" i Miralem Begić dopisnik lista "Oslobođenje", kao i predstavnici lokalne uprave.
 • Predstavnici Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH, Elvira Bešlija i Albert Dodik.

Nakon navedenih prezentacija, manifestacija je nastavljena uz ručak i druženje svih prisutnih uz kulturno zabavni program. Prisutni članovi Udruženja Doboj – Jug su se zahvalili svim prisutnim, posebno gostima, i izrazili su zadovoljstvo radom svog Udruženja, organizacijom manifestacije i postignutim rezultatima.

doboj303.12.2010.

- 03. DECEMBAR -
MEĐUNARODNI DAN OSOBA SA INVALIDITETOM


UNU svijetu živi 500 milijuna osoba s invaliditetom, što je skoro desetina ljudskog roda.Od ukupnog broja osoba s invaliditetom cca 80% posto živi u zemljama u razvoju, a trećina njih su djeca.
Organizacija Ujedinjenih naroda (UN) u "Godini osoba sa invaliditetom“, 1981. godine ustanovila je 03. decembar kao Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, a Rezolucijom br. 47/3 (14.10.1992.), obavezala je sve države-članice da prigodnom svečanošću obilježe ovaj značajan datum.
Na bazi ove Rezolucije, Ujedinjeni narodi su za ovogodišnji Međunarodni dan osoba sa invaliditetom i slijedećih godinu dana obavezala sve članice UN-a da rade pod motom:

"ODRŽAVANJE OBAVEZE: UKLJUČIVANJE INVALIDITETA U GLAVNE TOKOVE MILENIJSKIH RAZVOJNIH
CILJEVA DO 2015. I POSLIJE"

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obilježava se svake godine 03. decembra s ciljem da građane podsjeti kako u njihovom susjedstvu, u njihovom okruženju, žive osobe s invaliditetom i da se svakom na ovom svijetu može dogoditi da postane dio te populacije. Zbog tog je dužnost svakog pojedinca, institucije ili organizacije je uvažavati potrebe osoba sa invaliditetom i omogućiti im pomoć u ostvarenju njihovih potreba i prava.

Godišnje obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom 03. decembra, ima za cilj promovisati razumijevanje pitanja invaliditeta, prava osoba sa invaliditetom i koristi koje mogu biti izvedene iz integracije osoba s invaliditetom u svakom pogledu političkog, socijalnog, ekonomskog, sportskog i kulturnog života u njihovim zajednicama.
Svečani Dan pruža priliku pokretanja akcije postizanja cilja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja u društvu osoba s invaliditetom.

Ujedinjeni narodi i globalna zajednica nastavljaju raditi na usaglašavanju i primjeni u praksi jednakopravnog učešća osoba s invaliditetom u svim aspektima društva i razvoja. Premda su već urađeni mnogi i značajni pomaci za uključivanje invaliditeta i osoba s invaliditetom u društveni razvoj, jaz između deklarativnog i praktičnog se i dalje nastavlja, pogotovo u državama koje nisu dostigle visoki i viši stepen demokratije i društvenog razvoja.

Kako bi se osiguralo da osobe s invaliditetom budu integrisane u svim razvojnim aktivnostima, neophodno je i praktnično postići dogovorene međunarodne razvojne ciljeve, kao što su Milenijski razvojni ciljevi (MRC).
Milenijski razvojni ciljevi se mogu ostvariti samo ako su osobe s invaliditetom i članovi njihovih porodica stvarno uključeni u cjelokupan projekat i u sve društvene i državne aktivnosti na tom planu! To će zauzvrat osigurati da osobe s invaliditetom i članovi njihovih porodica kao i društvena zajednica imaju obostranu koristi od zacrtanih i budućih međunarodnih razvojnih inicijativa.

Nastojanja da se postignu Milenijski razvojni ciljevi i provede UN Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom su međuovisni i međusobno se potvrđuju i jačaju.
Naše organizacije koje okupljaju osobe s invaliditetom aktivno koriste ovaj dan za promociju naših organizacija i prava osoba s invaliditetom na svim nivoima – lokalnim, državnim, regionalnim i međunarodnim. Mi stalno podsjećamo političare, zakonodavce, vlade i sve ostale društveno-političke subjekte da uvijek trebaju voditi računa da se 'problematika' i pitanja o osobama s invaliditetom raspravljaju s nama i našim udruženjima, pod svjetski usvojenim 'motom': O nama ništa bez nas!

Mi smo u potpunosti kompetentni za sve što se tiče osoba s invaliditetom, što ni slučajno ne znači da osporavamo i znanja o ovoj problematici ni profesionalnim zdravstvenim radnicim ni intelektualcima ni stručnjacima za opća ljudska prava ni dobrotvornim organizacijama ni bilo kome ko želi da se uključi i bavi ovom problematikom, pitanjima osoba s invaliditetom, ali pod naprijed navedenim uslovom – zajedno s nama, nikada bez nas.

Iz vlastitog iskustva znamo kako se naša prava krše ili samo djelimično uvažavaju i kako ih se može zaštiti. Bez obzira na bilo čiju dobru volju i određeno znanje, nesporna činjenica je da samo mi - osobe s invaliditetom - možemo u potpunosti zastupati interese osoba sa invaliditetom.

Naše izostavljanje iz rasprava i učešća u kreiranju i donošenju zakona i odluka o osoba s invaliditetom je slično, ustvari istovjetno, kao da ženama uskratite iznošenje mišljenja o njihovim pravima ili ljudima različitih rasa uskratite iznošenje mišljenja o njihovim pravima. Neosiguravanje uloge koja nam pripada u demokratskom procesu je samo po sebi kršenje naših prava i jedna vrsta diskriminacije prema mnogobrojnoj ljudskoj populaciji svih životnih dobi – diskriminacija spram osoba s invaliditetom.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom će se obilježiti 3.decembra i u Sarajevu prigodnom svečanošću koju organizuje Koalicija udruženja osoba s invaliditetom Kantona Sarajevo.

Ujedinjeni narodi svake godine istaknu moto kojim se obilježava 03. decembar. Međutim, uz svaki od njih može se dodati onaj osnovni koji se nametnuo svojom logikom:

NIŠTA O NAMA BEZ NAS !

ZAŠTO SE MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM
OBILJEŽAVA 03.DECEMBRA?

UJEDINJENI NARODI          A/RES/47/3
GLAVNA SKUPŠTINA

37. PLENARNI SASTANAK
14. OKTOBRA 1992.

MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM

 • S OBZIROM NA TO DA JE DESETLJEĆE OSOBA S INVALIDITETOM KOJE SU PROGLASILI UJEDINJENI NARODI BILO RAZDOBLJE PODIZANJA SVIJESTI I AKTIVNIH MJERA ZA TRAJNO POBOLJŠAVANJE POLOŽAJA OSOBA S INVALIDITETOM TE IZJEDNAČAVANJE NJIHOVIH PRAVA I MOGUĆNOSTI
 • SVJESNA POTREBE ZA ENERGIČNIJIM I OPSEŽNIJIM DJELOVANJEM I MJERAMA NA SVIM NIVOIMA KAKO BI SE OSTVARILI CILJEVI DESETLJEĆA I SVJETSKOG PROGRAMA AKCIJE ZA OSOBE S INVALIDITETOM
 • STIČUĆI ZNAČAJ RAZVIJANJA I IZVRŠAVANJA KONKRETNIH DUGOROČNIH STRATEGIJA ZA PUNU PROVEDBU SVJETSKOG PROGRAMA AKCIJE I NAKON DESETLJEĆA, KAKO BI SE DO 2010. GODINE POSTIGLO DRUŠTVO ZA SVE
 • POZDRAVLJAJUĆI MINISTARSKI SASTANAK O OSOBAMA S INVALIDITETOM, KOJEM JE DOMAĆIN BILA KANADSKA VLADA, ODRŽANOM U MONTREALU 8. I 9. LISTOPADA 1992.
 • IZRAŽAVAJUĆI ZADOVOLJSTVO VISOKIM NIVOOM SUDJELOVANJA NA PLENARNIM SASTANCIMA 12. I 13. OKTOBRA 1992. GODINE KOJIMA SE OBILJEŽIO ZAVRŠETAK DESETLJEĆA

GLAVNA SKUPŠTINA

 1. POZIVA SVE ZEMLJE ČLANICE I MJERODAVNE ORGANIZACIJE DA POJAČAJU NAPORE ZA ODRŽIVIM I UČINKOVITIM DJELOVANJEM U CILJU POBOLJŠANJA  POLOŽAJA OSOBA S INVALIDITETOM
 2. PROGLAŠAVA 03. DECEMBAR  MEĐUNARODNIM DANOM OSOBA S INVALIDITETOM
 3. POTIČE VLADE, KAO I NACIONALNE, REGIONALNE I MEĐUNARODNE ORGANIZACIJE, DA SARAĐUJU I DJELATNO SUDJELUJU U OBILJEŽAVANJU MEĐUNARODNOG DANA OSOBA S INVALIDITETOM

   

   


03.12.2010.

SAOPĆENJE  ZA JAVNOST
U POVODU 03. decembra
MEĐUNARODNOG DANA OSOBA SA INVALIDITETOM


voosi

Vijeće organizacija osoba sa invaliditetom Federacije BiH koje čine savezi osoba sa najtežim invaliditetom Federacije BiH, u povodu 03. decembra – Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, upozorava vlast i javnost na težak položaj osoba sa invaliditetom u Federaciji BiH i njihovih asocijacija.

To se posebno odnosi na zapošljavanje, obezbjeđivanje ortopedskih i drugih pomagala, te na status asocijacija osoba sa invaliditetom registriranih na nivou Federacije BiH.
Naime, većina osoba sa invaliditetom u Federaciji BiH je nezaposlena, pala je na teret izdržavanja svojih obitelji i socijalno je isključena. Čaki i socijalne naknade koje imaju karakter kompenzacionih prava isplaćuju im se umanjeno za 10%, što je diskriminirajuće u odnosu na RVI.
Ortopedska i druga pomagala koja su uvjet samostalnijeg života i rada osoba sa invaliditetom po važećim propisima obezbjeđuju se neadekvatno u pogledu vrste, kvaliteta i rokova.
Finansijska podrška iz Budžeta Federacije za rad asocijacija osoba sa invaliditetom registriranih na nivou Federacije je simbolična, tako da je njihov opstanak doveden u pitanje. Trenutni status ovih asocijacija je najlošiji u Evropi.
U cilju otklanjanja navedenih problema i poboljšanja statusa osoba sa invaliditetom u Federaciji BiH i njihovih asocijacija od aktuelnih i budućih vlasti zahtijevamo:

 • Bržu impementaciju Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju lica sa invaliditetom.
 • Dosljednu primjenu Odluke o osnovnom paketu zdravstvenih prava, naročito dijelu koji se odnosi na obezbjeđivanje ortopedskih i drugih pomagala.
 • Obustavljanje odbijanja 10% od socijalnih naknada osobama sa invaliditetom u Federaciji BiH (ne-ratni invalidi) koje se diskriminirajuće i neopravdano vrši na temelju Zakona o uštedama.
 • Veću finansijsku podršku iz Budžeta Federacije BiH savezima osoba sa invaliditetom uključenih u rad Vijeća organizacija osoba sa invaliditetom, zbog njihovog društvenog značaja i nezamjenjive uloge koju imaju na planu izjednačavanja mogućnosti osoba sa invaliditetom i njihove socijalne integracije.

S poštovanjem

Predsjednica Vijeća OOSI FBiH
Elvira Bešlija

Broj:   I-83/10
Datum:  01. decembar 2010.

preuzmi - PDF format


 

25.11.2010

POVEĆANJE UČEŠĆA GRAĐANA SA INVALIDITETOM NA IZBORIMA
KROZ POBOLJŠANJE ZAKONSKIH AKATA I PRISTUPA BIRAČKIM MJESTIMA


uizbihU organizaciji Udruženje izbornih službenika u Bosni i Hercegovini (UIZBIH) u saradnji sa Vijećem organizacija osoba s invaliditetom Federacije BiH, Koordinacionim odborom invalida Republike Srpske, Koalicijom organizacija osoba s invaliditetom Kantona Sarajevo, Centralnom izbornom komisijom BiH (CIK BiH) i Fondacijom Global Kontakt  (FGK). održan je 'okrugli sto' na temu problematika i povećanje učešća osoba s invaliditetom na izborim, svih nivoa, u Bosni i Hercegovini. Okrugli sto je održan 23.11.2010. godine u hotelu Saraj u Sarajevu.

uizbih1Okruglom stolu su predsjedavali gospođa Elvira Bešlija, Vijeće organizacija osoba s invaliditetom Federacije BiH, gospodin Fikret Zuko, Koalicija organizacija osoba s invaliditetom Kantona Sarajevo i gospođa Zvjezdana Dragović, Udruženje izbornih službenika u Bosni i Hercegovini (UIZBIH).

Pored prisutnih predstavnika organizacija osoba s invaliditetom okruglom stolu su prisustvovali i gospodin Vedran Hadžović i Ermin Kos, ispred CIK BiH i gospođa Amela ispred UIZBIH.

Nakon pozdravne, uvodne, riječi gospođe Zvjezdane Dragović, svoje referate su podnijeli gospođa Elvira Bešlija - Rezultati analize pristupačnosti biračkih mjesta za osobe s invaliditetom i gospodin Fikret Zuko – Pregled preporuka koje su definisane tokom rada na ovom projektu, a koje je pripremila radna grupa u sastavu: Elvira Bešlija, Fikret Zuko, Zoran Dobraš, Koordinacioni odbor invalida Republike Srpske, Ermin Kos, CIK BiH, Velko Micev, međunarodni ekspert za izbore, Foster Tucker, ekspert za UN konvencije, i sekretarijat UOIZBIH.

uizbih2Potom je otvorena diskusija u kojoj je učestvovala većina prisutnih koji su u svojim diskusijama predočili iskustva iz svojih organizacija-udruženja ali i sa konkretnim prijedlozima za rješavanje istih i traženja optimalno mogućeg rješenja za sve kategorije osoba s invaliditetom. Nakon vrlo kvalitetne i konkretne diskusije prisutnih, donesen je zaključak da se sve diskusije sublimiraju u konkretne zaključke koji će se uputiti predstavnicima bh. vlasti, CIK BiH i javnosti putem zvaničnog saopštenja.

Ovaj obiman i veoma značajan Projekt finansiran je od strane Centra Civilnih Inicijativa u Bosni i Hercegovini (CCI BiH) i ovim putem se zahvaljujemo CCI BiH u ime svih organizacija osoba s invaliditetom.

uzibih3

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST – preuzmi       (PDF – format)

Stručna služba


24.11.2010.

III MEĐUNARODNO ŠAHOVSKO PRVENSTVO PARAPLEGIČARA
"BANJA LUKA 2010"


KLIKNI ZA PUNU VELIČINUU periodu od 19. do 21. novembra 2010. godine, je u Banja Luci održan je III međunardoni šahovski turnir "Banja Luka 2010". Organizator i domaćin je bio bosanskohercegovčki entiteski Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Republike Srpske,  Banja Luka.Turnir je održan u Domu invalida, Banja Luka, gdje je bio i smještaj učesnika.

Na turniru su učestvovali takmičari iz Slovenije, Mađarske i Srbije (Vojvodina), te predstavnici Bosne i Hercegovine iz entiteta Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko Distrikta.

Turnir je održan po Bergerovom sistemu, sa tempom igre od 20 minuta po igraču, a primjenjivana su FIDE Pravila za ubrzani šah. Sudija turnira je bio bosanskohercegovački savezni šahovski sudija Momčilo Soprenić.

U vrlo jakoj i izjednačenoj konkurenciji veliki uspjeh su ostvarili predstavnici Bosne i Hercegovinekoji koji su osvojili prva dva mjesta na turniru.

Plasman:
1. Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Republike Srpske – Bosna i Hercegovina
2. Savez paraplegičara i oboljelih dječije paralize Federacije BiH – Bosna i Hercegovina

Naš Savez je u vrlo jakoj konkurenciji ostvario zavidan uspjeh osvajanjem srebrene medalje iako zbog objektivnih razloga nije nastupio u najjačem sastavu.

Za ekipu Saveza paraplegičara i oboljelih od su nastupili:
Muris Čevro i Ibrahim Hukić iz Zenice u muškoj konkurenciji i Ekvira Bešlija iz Sarajeva u ženskoj konkurenciji.

Stručna služba


26.10.2010.

POSLODAVAC GODINE ZA OSOBE S INVALIDITETOM
U BOSNI i HERCEGOVINI - 2010
. godine


Pozivamo sve poslodavce koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom da se prijave na konkurs sa nagradu
"Poslodavac godine za osobe sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini 2010".

Na osnovu prijava Komisija će sačiniti uži izbor poslodavaca, te nakon prikupljanja potrebnih dodatnih informacija od aplikanata koji su ušli u drugi krug izbora odabrati pobjednike u sljedeće četiri kategorije: mala preduzeća, srednja preduzeća, velika preduzeća i javna preduzeća

Poziv je otvoren od juna do novembra 2010, a svi zainteresirani poslodavci mogu se prijaviti online na www.posao.ba ili ispuniti prijavu ovdje

Kriteriji za prijavu:
Za nagradu „Poslodavac godine za osobe sa invaliditetom u BiH 2010“ mogu konkurisati isključivo  pravni subjekti koji su registrovani na prostoru Bosne i Hercegovine, u nekoj od sljedeće 4 (četiri) kategorije:
- mala poduzeća (poduzeća koja zapošljavaju manje do 50 osoba)
- srednja poduzeća (poduzeća koja zapošljavaju od 50 - 250 osoba)
- velika poduzeća (poduzeća koja zapošljavaju više od 250 osoba)
- javna poduzeća (su poduzeća čiji je većinski vlasnik država. Formiraju se u oblastima interesantnim za državu kao što su elektroprivreda, telekomunikacije, željeznica

Cilj kampanje je podizanje svijesti poslodavaca i cjelokupne javnosti o mogućnostima i sposobnostima osoba sa invaliditetom da ravnopravno učestvuju na tržištu rada

Promocija i svečana dodjela nagrada odabranim poslodavcima, u sve četiri kategorije, održat će se u decembru 2010. godine povodom Međunarodnog dana osoba sa inavaliditetom.

Svi zainteresovani poslodavci mogu se prijaviti "online" (putem interneta), a prijavu možete ispuniti "klikom" na:
ANKETA

Napomena: Kod popunjavnja prijave - ANKETE  na pitanja označena sa * (crvenom zvjezdicom) je obavezno odgovoriti

Za sve dodatne informacije možete se obratiti na neku od navedenih kontakt adresa implementacijskih partnera:
Centar za razvoj i podršku                                                  
Mirza Jašarević                                                                   
035/258-023
mirza@crp.org.ba

Vedrana Maglajlija
033/236-375
vedrana@posao.ba
www.posao.ba

poslodavac godine 2010.

stručna služba


24.09.2010. OBAVIJEST izbori

 

Poštovani,

obavještavamo Vas o Vašem glasačkom pravu i načinu glasanja osoba s invliditetom. Kratka, precizna upustva nalaze se na "lecima" koje možete vidjeti u punoj veličini - klikom na umanjenu sliku letka.

 

KLIKNI KLIKNI KLIKNI KLIKNI

 

Udruženje izbornih zvaničnika u Bosni i Hercegovini (AEOBIH / UIZBIH),
- Vijeće organizacija osoba sa invaliditetom Federacije BiH,
- Koordinacioni odbor invalidskih organizacija Republike Srpske i
- Koordinacioni odbor udruženja osoba s invaliditetom Kantona Sarajevo

Stručna služba


24.08.2010. DRUGO MEĐUŽUPANIJSKO / MEĐUKANTONALNO NATJECANJE
PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE
LIVNO - 2010.


livno
U organizaciji Udruge paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Herceg-bosanske županije/Livanjskog kantona, u Livnu je od 20.-22. avgusta 2010. godine održano Drugo međužupanijsko/međukantonalno natjecanje paraplegičara i oboljelih od dječje paralize.

Takmičenje je otvorila predsjednica Federacije BiH gospođa Borjana Krišto, koja se nakon zvaničnoga proglašenja takmičenja otvorenim pojedinačno pozdravila sa takmičarkama i takmičarima i zaželila im uspjeh i dobre rezultate.

Takmičarima su se obratile i gospođa Elvira Bešlija, generalna tajnica Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH i gospođa Šemsija Dželadini, predsjednica Udruge paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Herceg-bosanske županije/Livanjskog kantona.

Takmičenje je održano u slijedećim atletskim diciplinama:
- utrke u invalidskim kolicima na 100, 200 i 400 m,
- bacanju diska, kugle i koplja.

- Nakon takmičenja u atletici, u sali hotela „Dinara“, održan je turnir u šahu.

Na navedenom natjecanju je učestvovalo 65 takmičara i takmičarki, te ostalih učesnika. Navečer je održana svečana podjela medalja i pehara, te kasnije druženje uz muziku. Smještaj za takmičare i takmičarke, te pratnju i ostale goste bio je u hotelu „Dinara“ u Livnu.

Rezultati:
- Najuspješnija ekipa u ukupnom plasmanu: ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON
- Najuspješnija ekipa u ženskoj konkurenciji KANTON SARAJEVO
- Najuspješnija ekipa u muškoj konkurenciji ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON
- Najuspješniji pojedinac u ženskoj konkurenciji ZEMIRA ALJIĆ iz Tuzlanskog kantona
- Najuspješniji pojedinac u muškoj konkurenciji KASIM GRAHOVIĆ iz Unsko-sanskog kantona
- Najuspješnija ekipa u šahu ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Natjecanje su veoma dobro organizovano, što pokazuje veliko zalaganje organizatora iz Udruge u Livnu. Članovi takmičari i ostali učesnici su izrazili veliko zadovoljstvo zbog održavanja ovog natjecanja.

Iz Saveza smo pružili potrebnu podršku u smislu informisanja o potrebnim aktivnostima itd. te ličnim angažmanom u samom održavanju Igara.

Stručna služba


10.06.2010.
Održano otvoreno prvenstvo i 7. Sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine

U periodu od 04. do 06.juna 2010.godine u Sarajevu je održano je Otvoreno prvenstvo i 7. Sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine u organizaciji Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine, a pod pokroviteljstvom dr. Harisa Silajdžića, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Sportske igre su imale međunarodni karakter, jer su, uz ekipe iz oba bh. entiteta, učestvovale i ekipe iz Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Igre, u atletskim disciplinama, su održane na Koševskom stadionu "Asim Ferhatović-Hase", dok je šahovski turnir održan u ilidžanskom hotelu "Hollywood" gdje je održana i završna svečanost kojom prilikom su pobjednicima dodijeljene medalje i diplome, te organizovana svečana večera uz prigodan muzički program.

Svečano otvaranje sportskih igara održalo se 05. juna, a igre je otvorio prof. dr. Haris Silajdžić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, u prisustvu premijera Kantona Sarajevo Besima Mehmedića i pomoćnika federalnog ministra za sport i kulturu prof. Mustafe Demira, te predstavnika Saveza doc.dr. Mirsada Muftića, predsjednika, i gospođe Elvire Bešlija, generalnog sekretara

Prof. dr. Silajdžić se prigodnim riječima obratio, i pozdravio, sudionike igara i sve ostale prisutne proglasivši sportske igre otvorenim. Nakon toga sportske započeo je takmičarski dio u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Izvještaj o sportskim igrama možete pogledati u rubrici: sport

11.05.2010.
Silajdžić primio predstavnike Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize FBiH


Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić primio je danas predstavnike Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine Mirsada Muftića - predsjednika UO i Elviru Bešlija, generalnu tajnicu Saveza.

Tijekom susreta Muftić i Bešlija informirali su Silajdžića o aktivnostima Saveza u proteklom periodu, kao i u perspektivi. Istakli su da je Unija saveza BiH prošle godine primljena u Europsku asocijaciju paraplegičara, kao i ESCIF, sa sjedištem Švicarskoj

Također su prezentirali aktivnosti oko priprema za održavanje Otvorenog prvenstva - Sedme sportske igre, s međunarodnim sudjelovanjem natjecatelja iz zemalja okruženja, koje će biti održano od 4. do 6. lipnja 2010. u Sarajevu na stadionu Koševo. Ovo su najmasovnije i najznačajnije sportske igre koje okupljaju osobe s najtežim invaliditetom u regiji.

Kako je saopćeno iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, na prijedlog Saveza, predsjedatelj Silajdžić sa zadovoljstvom je prihvatio biti pokrovitelj ovog natjecanja te zaželio da Sedme sportske igre proteknu u natjecateljskom duhu i prijateljskom druženju natjecatelja.

FENA