1

 
 

ARHIVA VIJESTI - 2011.

- decembar
- novembar
- oktobar
- septembar
- august
- juli
- juni
- april
- mart
- februar
- januar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ARHIVA - 2011. godina


ARHIVA VIJESTI
- 2011. godina
20.12.2011.

PREZENTACIJA STRATEGIJE ZA IZJEDNAČAVANJE MOGUĆNOSTI
ZA OSOBE SA INVALIDITETOM U FBiH 2011-2015.U organizaciji Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, u hotelu 'Blanca' na Vlašiću, održan je ''okrugli sto'' na temu „Prezentacija Strategije za izjednačavanje mogućnosti za osobe sa invaliditetom u FBiH 2011 - 2015.godine“.

Cilj ovog Okruglog stola bio je da se uz prezentaciju "Strategije...“, u čijem nastanku su predhodnih godina sudjelovali svi relevantni akteri na svim nivoima organizacije vlasti i djelovanja nevladinog sektora, te izlaganja na samo neke od aktuelnih tema u oblasti invalidnosti i perspektivama koje pružaju novi pristupi integrisani u ovaj dokument, omogući otvorena diskusija između predstavnika federalnih i kantonalnih vlasti, te organizacija osoba sa invaliditetom.

Prezentaciji je prisustvovalo 75 zvanica, predstavnika kantonalnih institucija i nevladinih organizacija koje se bave pitanjima invaliditeta i koje u svoj rad moraju uključiti pitanja invaliditeta s područja FBiH, između ostalih i naš Savez.

Skupu su prisustvovali, ispred Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, ministar gospodin Vjekoslav Čamber i gospodin Dobrica Jonjić, pomoćnik federalnog ministra, koji je bio i moderator ovog 'okruglog stola'.

Uvodno izlaganje je prezentirao ministar Čamber koji je naglasio da je „Strategija za izjednačavanje mogućnosti za osobe sa invaliditetom u Federaciji BiH 2011.-2015. godine“ usaglašena je sa kantonalnim vladama i nadležnim ministarstvima i takvu je usvojila Vlada Federacije i oba doma Parlamenta Federacije.
Iz ovog dokumenta u narednim godinama proizilaze obaveze za sve nivoe vlasti i mnoge resore. Takođe, svi koji su ovom Strategijom zaduženi imaće obavezu izvještavanja Vlade Federacije BiH i Parlamenta Federacije BiH.

Potom je otvorena diskusija u kojoj su sudjelovali mnogi od prisutnih predstavnika osoba s invaliditetom. Razmotrene su mnoge teme iz Strategije za izjednačavanje mogućnosti za osobe sa invaliditetom u FBiH, a težište diskusija je stavljeno na problematiku i pitanja:

- Inkluzija i jednake mogućnosti za osobe sa invaliditetom, na način kako to shvataju osobe sa invaliditetom
- Perspektive koje osobama sa invaliditetom i društvu pružaju novi pristupi u oblasti invalidnosti
- Deinstitucionalizacija i zbrinjavanje u zajednici, osoba sa invaliditetom
- Obrazovanje u funkciji izjednačavanja mogućnosti osoba sa invaliditetom
- Obaveze federalnih, kantonalnih i općinskih nivoa vlasti koje proizilaze iz Strategije.

Nakon razmatranja Strategije i diskusija prisutnih usvojeni su:
ZAKLJUČCI

1.

  Prisutni predstavnici vladinog i nevladinog sektora podržavaju dokument „Strategija za izjednačavanje mogućnosti za osobe sa invaliditetom u Federaciji BiH 2011-2015. godine“, i izražavaju spremnost da ostanu dosljedni u nastojanjima da planirane aktivnosti budu implementirane.

2.

  Imajući u vidu nadležnost različitih resora u smislu obaveza u izjednačavanju mogućnosti osoba sa invaliditetom u Federaciji BiH, te činjenicu da se veći broj pozvanih predstavnika vlasti nije odazvao na prezentaciju na Vlašiću, od kantonalnih vlada se traži da lično organizuju prezentaciju ovog dokumenta.

3.

  Od Vlada kantona se traži da formiraju koordinaciju ministarstava koja će zajedno koordiniranom saradnjom i aktivnostima da pristupe kreiranju Akcionog plana za implementaciju Strategijom planiranih aktivnosti na kantonalnim nivoima vlasti.

4.

  U svrhu institucionalizacije procesa praćenja i realizacije „Strategije...“ od Vlade Federacije BiH se traži da započne proceduru osnivanja Ureda Vlade Federacije BiH za pitanje invaliditeta.

5.

  Federalno ministarstvo rada i socijalne politike će dokument Strategija i zaključke Okruglog stola na Vlašiću uputiti svim zainteresiranim akterima i vjerskim zajednicama u Federaciji BiH u dostupnim formatima.

 

 

Stručna služba Saveza


09.12.2011.

SASTANAK MINISTRA ČAMBERA SA PREDSTAVNICIMA ORGANIZACIJA INVALIDA


Danas je u Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike održan sastanak s predstavnicima  udruženja invalida. Sastanku su, uz ministra i njegove suradnike, nazočili i predstavnici Saveza paraplegičara, Saveza slijepih, predstavnici invalida rada i ostali.

Ministar Čamber je na početku obavjestio nazočne da je Vlada na 28. sjednici donijela Prednacrt proračuna za 2012. godinu, te naglasio da neće biti značajnijih rezova što se tiče stavki za organizacije osoba s invaliditetom. Također je obavjestio sudionike sastanka da je revizija invalida u toku, te da Institut za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja treba biti na višem nivou. Dodao je da mora imati potporu i u samim organizacijam invalida kako bi se na najbolji mogući način riješili njihovi  problemi.

Predstavnica Saveza parplegičara i oboljelih od dječije paralize, Evira Bešlija, je izrazila zahvalnost ministru, te izrazila nadu u bolju budućnost za rješavanja problema invalida u FBiH. Predstavnik Saveza slijepih, Almas Kulović, pozdravio je ovakav pristup Vlade i Federalnog ministarstva rada i socijalne politike na čelu sa ministrom Čamberom.

Također naglasio je da bi Federalno ministarstvo rada i socijalne politike  trebalo uputiti jedan apel Federalnom ministarstvu financija da se u narednoj godini izdvoje grantovi organizacijama invalida.


Preuzeto sa: web-site ministarstva


03.12.2011.

MEĐUNARODNI DAN OSOBA SA INVALIDITETOM,
3. decembar 2011. - svečano obilježen u Sarajevuclick = full sizeDana 03. decembra u Sarajevu, u sarajevskom hotelu „Evropa“ u organizaciji Koordinacionog odbora organizacija osoba sa invaliditetom Kantona Sarajevo, obilježen je 03. decembar-Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Organizaciju obilježavanja podržali su Vlada Kantona Sarajevo, NVO ''SHIA'' i Hotel „Evropa“.

Svečanom obilježavanju ovog Dana, značajnog za sve osobe sa invaliditetom, prisustvovao je veliki broj predstavnika svih udruženja – članica Koordinacionog odbora KS, ali i ostali.

click = full sizeMeđu zvaničnicima bili su predstavnici Vlade Kantona Sarajevo na čelu sa premijerom, gospodinom Fikretom Musićem, gospođom Velidom Memić, ministricom socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica sa saradnicima, poslanici Skupštine Kantona Sarajevo, izaslanici gradonačelnika Grada Sarajeva gospođa Dragana Solaković i gospodin Ramiz Kadić, gospođa Mirsada Poturković, direktorica JU Centra za socijalni rad Kantona Sarajeva, gospođa Esma Palić iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike – Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom, te predstavnici mnogih NVO i drugih struktura vlasti i medija.

Pozdravnu riječ u ime Kooridnacionog odbora i osoba sa invaliditetom imao je gospodin Fikret Zuko, predsjednik KOO KS koji je govorio o značaju ovog dana, problemima te daljim aktivnostima.

Gospođa Esma Palić je u kratkim crtama predstavila usvojenu „Strategiju o izjednačavanju mogućnosti za osobe sa invaliditetom u Federaciji BiH 2011-2015.“, čija promocija je toku u cijeloj Federaciji.

Prisutnima su obratili gospođa Dragana Solaković, ministrica Velida Memić te na kraju i premijer, gospodin Fikret Musić.

Manifestacija obilježavanja bila je veoma dobro organizovana i posjećena, te medijski popraćena. Veliki odaziv predstavnika vlasti Grada Sarajevo i Kantona Sarajevo promoviše pozitivan i afirmativan primjer dobrih partnerskih odnosa između vladinog i nevladinog sektora.

click = full size click = full size

Stručna služba Saveza


02.12.2011.

U ZENICI SVEČANO OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN OSOBA SA INVALIDITETOM


click = full sizeDana 02.12.2011. g. u konferencijskoj Sali hotela Zenica, održana je Svečana sjednica svih udruženja osoba sa invaliditetom ''Ze-Do'' kantona i općine Zenica. Prisustvovalo je 68 osoba, najvećim dijelom iz 26 udruženja osoba sa invaliditetom kantonalnog i općinskog nivoa.

Među zvanicama su bili gospodin Svetozar Pudarić potpredsjednik F BiH, g. Mirko Trifunović kantonalni ministar rada i socijalne politike i g. Raif Seferović kantonalni ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, i predstavnici iz Kantonalnog zavoda zdravstva, Doma zdravlja i drugih institucija, Policijske uprave Zenica i mnogih drugih institucija i asocijacija.

Sjednici je, kao gošća,  bila prisutna i gospođa Elvira Bešlija, generalni sekretar Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize F BiH.

Svečanu sjednicu je organizovalo Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica uz podršku potpredsjednika F BiH, g. Svetozara Pudarića, Kantonalnog ministarstva rada i socijalne politike i načelnika općine Zenica g. Husejina Smajlovića.

Svečanu sjednicu je otvorio g. Halid Bajramović, pozdravivši sve prisutne.

Potom je g. Harun Aliefendić u sadržajnom referatu obavijestio prisutne o glavnim problemima pristupačnosti, sa akcentom na neprovođenje „Uredbe o prostornim standardima, urbanističko – tehničkim uvjetima i normativima za sprječavanje stvaranja arhitektonsko-urbanističkih prepreka za osobe sa umanjenim tjelesnim mogućnostima“.

Više od dvije godine na provedbi ove Uredbe nije ništa učinjeno ni u jednoj općini ZDK a ni sa nivoa ZDK.

Uslijedila je projekcija prezentacije sa 70 fotografija koje ilustruju dobra i loša rješenja u Zenici. Iz prezentacije je bilo jasno koji su to problemi prethodno uspješno riješeni, a koji čekaju duži niz godina na rješavanje.

G. Suad Skopljak je govorio o neprohodnosti grada za slijepe i slabovidne osobe. On je kazao da je to mala investicija koliku će korist imati ne samo slijepe i slabovidne osobe, nego i svi ostali stanovnici Zenice.

Gospodin Raif Seferović, kantonalni ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline je ukazao na aktuelne probleme i neke puteve rješavanja, sa prijedlogom održavanja tematsku sjednice na ovu temu, gdje bi načelnicima općina bila skrenuta pažnja na njihove zakonske obaveze, koje trenutno ne izvršavaju.

G. Elvira Bešlija, generalni sekretar Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize FBiH je naglasila da je pristupačnost izuzetno važna za sve osobe sa invaliditetom, posebno za one koje se kreću pomoću ortopedskih pomagala i da treba ustrajavati na provedbi Uredbe.

Gospodinu Svetozaru Pudariću je prenesena molba svih udruženja da se na Vladi FBiH zauzme za provedbu mjera koje bi omogućile da Uredba zaživi u praksi.

click = full size

 

Stručna služba Saveza


29.11.2011.

ŠESTI FORUM SAVEZA I ORGANIZACIJA OSOBA SA INVALIDITETOM I DRUGIH ORGANIZACIJA U POKRETU OSOBA SA INVALIDITETOM, NA ENTITETSKOM I DRŽAVNOM NIVOU


29. novembra 2011. godine u hotelu "Pahuljica" na Vlašiću, Travnik, održan je 6. forum saveza i organizacija osoba sa invaliditetom i drugih organizacija u pokretu osoba sa invaliditetom, na entitetskom i državnom nivou.

Forum su u okviru projekta ''Ljudska prava i samostalni život osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini, partnerski razvojni projekat'' organizovali Informativni centar za osobe sa invaliditetom ''Lotos'' Tuzla u partnerstvu sa Humanitarnom organizacijom ''Partner' iz Banja Luke i Centrom za nezavisni život 'Threshold' iz Helsinki-ja, koji je bio i finansijski pokrovitelj ovog Foruma.

Tema Šestog Foruma je bila:

''ORGANIZACIJE OSOBA SA INVALIDITETOM U BOSNI I HERCEGOVINI / STATUS, ULOGE I IZAZOVI''

Uvodne referate na ovu temu su pripremili i prezentovali gospodin Zoran Dobraš iz Koordinacionog odbora saveza invalidskih organizacija Republike Srpske i gospodin Fikret Zuko iz Udruženja slijepih Kantona Sarajevo.
Moderator Foruma je bio Suvad Zahirović ispred Informativnog centra za osobe sa invaliditetom ''Lotos'' Tuzla, jednog od suorganizatora 6. foruma.

Forum je organizovan da bi se učešćem i aktivnim doprinosom u radu osigurala razmjena iskustava i građenje međusobnog razumijevanja i povjerenja organizacija i lidera u pokretu osoba sa invaliditetom u našoj zemlji.
U radu foruma učešće je uzelo oko trideset predstavnika saveza i organizacija osoba sa invaliditetom iz cijele Bosne i Hercegovine.

Zaključci sa ovog Foruma su konstatacija da je situacija krajnje ozbiljna i da zahtijeva hitan i pun angažman svih organizacija osoba sa invaliditetom, ali i svih ostalih koji su involvirani u probleme osoba s invaliditetom i u međunarodno prihvaćene i potpisane dokumente koje se odnose na osobe s invaliditetom.

1.
Potrebno je što prije pristupiti umrežavanju saveza i organizacija koji iskažu interese i volju da zajedničkim djelovanjem na prostoru čitave Bosne i Hercegovine i na svim nivoima vlasti ubrzaju donošenje jedinstvenog Zakona o organizacijama osoba sa invaliditetom.
2.
Naglašeno je i da svaka pojedinačna organizacija treba da bude ravnopravan član 'Mreže' i da radi na svojim vizijama i misijama, a da zajedničko djelovanje bude podržano bezrezervno od svih članica ''Mreže''.

Potrebno je što prije pristupiti umrežavanju saveza i organizacija koji iskažu interese i volju da zajedničkim djelovanjem na prostoru čitave Bosne i Hercegovine i na svim nivoima vlasti ubrzaju donošenje jedinstvenog Zakona o organizacijama osoba sa invaliditetom.
Naglašeno je i da svaka pojedinačna organizacija treba da bude ravnopravan član 'Mreže' i da radi na svojim vizijama i misijama, a da zajedničko djelovanje bude podržano bezrezervno od svih članica ''Mreže''.

Moderator Foruma Suvad Zahirović se zahvalio svim prisutnim na dolasku i sudjelovanju u radu 6. Foruma i rezimirao, nakon usvojenih zaključaka i izrečenog u uvodnim referatima i u diskusijama prisutnih, da svi zajedno i pojedinačno treba da radimo na osnažavanju kapaciteta pojedinačnih organizacija i njihovog punog angažmana, i stvaranje korektnog saradničko-drugarskog ambijenta, jer samo tako možemo doprinijeti međusobnom povjerenju i postići jedinstvenu snagu u borbi ka zajedničkim, ali i organizaciono-pojedinačnim, interesima i samo tako možemo biti bliže opštem cilju zaštite i ostvarivanja prava, prema međunarodnim normama, osoba s invaliditetom.

Stručna služba Saveza


25.10.2011.

ZAKON O ZAPOŠLJAVANJU OSOBA S INVALIDITETOM


Poštovani,

obavještavamo Vas da smo otvorili novu stranicu "zakoni" na kojoj smo postavili, sa mogućnošću preuzimanja kompletnih dokumenata, najnoviji Zakon i Odluku koji se odnose na zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom u Federaciji Bosne i Hercegovine. Zakon i Odluka su postavljeni na našoj stranici ZAKONI., uz kraće izvode iz Zakona i Odluke, imate i uputstvo o preuzimanju kompletnog materijala (Zakona i Odluke).

Nadamo se da će Vam ovi materijali biti od značajne pomoći u pronalaženju svojih prava u ovoj oblasti

 

Stručna služba Saveza


20.10.2011.

ODRŽANA 5. REDOVNA SKUPŠTINA
UNIJE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE BOSNE I HERCEGOVINEOrganizacije koje okupljaju paraplegičare i oboljele od dječije paralize iz bh.entiteta Federacije BiH i Republike Srpske osnovale su jedinstvenu organizaciju - Uniju paraplegičara i oboljelih od dječije paralize na nivou države BiH, kao multietničku, vanstranačku, socijalno-humanitarnu organizaciju u skladu sa zakonskim propisima BiH.

Unija je osnovana 01. novembra 2007. godine.

Dana, 19. oktobra 2011. godine sa početkom u 13,00 sati, održana je V redovna Skupština Unije paraplegičara i oboljelih od dječije paralize BiH.
Skupština je radila u punom sazivu.

Razmotreni su i usvojeni, Izvještaji o radu, finansijskom poslovanju i nalazu Nadzornog odbora Unije za 2010. godinu.

Usvojen je i Program rada Unije za 2011. Program je dogovorno rađen u opširnijoj formi sa obrazloženjima i analizama problema kao potvrda razloga zbog kojih se vode određene aktivnosti te načina na koje se pokušavaju realizovati.

Razmatrani su i usvojeni prijedlozi o konkretnim aktivnostima koje će Unija voditi do kraja ove godine, te drugim koje treba ugraditi u Program za 2012. godinu, a odnose se na pripremu za izbornu Skupštinu 2012. godine, izradu Strateškog plana Unije 2012-2015. godinu, saradnju sa nadležnim institucijama na državnom nivou, itd.

Na kraju sjednice usvojen je Finansijski plan Unije za 2011. godinu.

Stručna služba Saveza


03.10.2011.

PETI FORUM SAVEZA I ORGANIZACIJA OSOBA SA INVALIDITETOM
I DRUGIH ORGANIZACIJA U POKRETU OSOBA SA INVALIDITETOM27. septembra 2011. godine u hotelu "Pahuljica" na Vlašiću, Travnik, održan je Peti Forum saveza i organizacija osoba sa invaliditetom i drugih organizacija u pokretu osoba sa invaliditetom, na entitetskom i državnom nivou.
Forum je organizovan sa ciljem da učešćem i aktivnim doprinosom radu razmjenimo iskustava i građenju međusobnog razumijevanja i povjerenja organizacija i lidera u pokretu osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini.
U radu Foruma učestvovalo je 30 osoba sa invaliditetom.

Tema Foruma:
"Reforme u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite koje se odnose na osobe sa invaliditetom - kako dalje?"

Uvodničari na temu su bili:
- Olivera Mastikosa, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, entiteta BiH
- Elvira Bešlija, Savez paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Federacije BiH
- Fikret Zuko, Udruženje slijepih Kantona Sarajevo

Organizatori Foruma bili su Informativni centar za osobe sa invaliditetom "Lotos" Tuzla u partnerstvu sa Humanitarnom organizacijom "Partner" iz Banja Luke i Centrom za nezavisni život "Threshold" iz Helsinki-ja.

Stručna služba Saveza


30.09.2011.

Ekipa atletičara iz Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH u Sloveniji
ODRŽAN "42. MEMORIAL PROF. BOJANA HROVATINA"
U SLOVENJ GRADCUNa poziv iz Saveza paraplegičara Slovenije, ekipa Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH učestvovala je na atletskom takmičenju "42. Memorial Prof. Bojana Hrovatina", koje je održano dana 24. septembra 2011. na atletskom stadionu Športni center "Vinko Cajnko" , u Slovenj Gradcu u Sloveniji.

Na otvaranju takmičenja svim učesnicima i prisutnim dobrodošlicu je poželio gospodin Matjaž Zanoškar, gradonačelnik Slovenj Gradca. Na takmičenju je učestvovalo ukupno 59 sportista - takmičara.

Integralni tekst na linku: SPORT

Stručna služba Saveza


15.09.2011.

Sprovedena Odluka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine
IMENOVANI ČLANOVI VIJEĆA ZA OSOBE SA INVALIDITETOM BOSNE I HERCEGOVINEimg1Safet Halilović ministar Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine donio je Rješenje o imenovanju članova Vijeća za osobe sa invaliditetom Bosne i Hercegovine, broj: 07-07-6283-12/10 od 02.09.2011.godine.

Na osnovu člana 12. Zakona o Ministarstvima i drugim organima uprave Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“,br. 5/03, 42/03, 26/04, 42/04, 45/06, 88/07 i 35/09) i na osnovu člana 61. stav 2. Zakona o upravi („Službeni glasnik BiH“, br.32/02 i 102/09),te na osnovu člana člana 4. tačka (3) Odluke o formiranju Vijeća za osobe sa invaliditetom Bosne i Hercegovine („ Službeni glasnik BiH“, br. 21/11), ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine donosi

 

R J E Š E NJ E
o imenovanju članova Vijeća za osobe sa invaliditetom Bosne i Hercegovine

I

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na 135. sjednici,održanoj 19.10.2010. godine, donijelo Odluku o formiranju Vijeća za osobe sa invaliditetom Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“,br. 21/11), kao stalnog stručnog, savjetodavnog,interresornog i koordinirajućeg tijela Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Vijeće).

II

(1) Ovim  Rješenjem,a u skladu sa gore navedenom Odlukom, ministar Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine donosi Rješenje o imenovanju dvadeset (20) članova Vijeća na osnovu dostavljenih prijedloga na mandat od četiri godine, uz mogućnost obnove još jednog mandata.

   (2)  U sastavu Vijeća ispred institucije imenuje se deset (10) članova:

a)

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH – Saliha Đuderija

b)

Ministarstvo civilnih poslova BiH – Ermin Terko

c)

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike – Dobrica Jonjić

d)

Federalno ministarstvo zdravstva – Elma Sokić Begović

e)

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS – Tatjana Gajić

f)

Vlada Brčko Distrikta BiH – Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge – Nataša Stevanović

g)

Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkog rata-Nafija Osmanović-Kukić

h)

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS – Rajko Kličković

i)

Federalno ministarstvo prostornog uređenja – Nervin Dacić

j)

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike S. – Goran Vojvodić

   (3)  U sastav Vijeća imenuju se ispred organizacija osoba sa invaliditetom deset (10) članova:
         a) Pet (5) predstavnika udruženja osoba sa invaliditetom iz FBiH:
               - Savez RVI - Huso Tucak
                - Vijeće organizacija osoba sa invaliditetom Federacije Bosne i Hercegovine -
               - Elvira Bešlija, Almas Kulović, Haris Haverić i Senida Karović
       b) Četiri (4) predstavnika udruženja osoba sa invaliditetom Replublike Srpske:
               - Koordinacioni odbor invalidskih organizacija Republike Srpske – Zoran Dobraš, Branko Suzić, Milena Obradović i
                Dušan Babić
        c)  Jedan (1) predstavnik udruženja osoba sa invaliditetom Brčko Distrikta:
               - Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Brčko Distrikta - Jasmin Hamze...........

.............................................................................................................................

Integralni tekst Odluke i Rješenje o formiranju i imenovanju članova Vijeća za osobe sa invaliditetom Bosne i Hercegovine možete preuzeti / pročitati ovdje:

(klikni na tekst)

Stručna služba Saveza


05.09.2011.


UDRUŽENJE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE – LUKAVAC
"Ne živi u samoći – budi dio društva"


Dana 03. septembra 2011. u Lukavcu održana je promocija Projekta: "Ne živi u samoći, budi dio društva", koji je realizovalo Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize općine Lukavac.

img1Prezentacija Projekta održana je u Restoranu „Sidro“ na jezeru Modrac kod Lukavca. Program prezentacije je otvorio Ramiz Omerdić, predsjednik Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Lukavac, pozdravio prisutne goste i medije. Anes Mehić član Upravnog odbora je izrazio dobrodošlicu svim prisutnim.

Projekat je predstavio član Upravnog odbora Udruženja Agan Krnjić, koji je iznio razloge i potrebu održavanja upravo ovakvog projekta, koji promoviše potrebu okupljanja i zajedničkog djelovanja osoba sa invaliditetom na nivou cijele Bosne i Hercegovine.

Prezentaciji su pored članova Udruženja iz Lukavca kao gosti prisustvovali predstavnici mnogih organizacija osoba sa invaliditetom iz cijele Bosne i Hercegovine, i to:

 • Udruženja tertraplegičara, paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Tuzla
 • Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Doboj-Jug,
 • Informativni centar"„Lotos" iz Tuzle,
 • Udruženja studenata osoba sa invaliditetom iz Tuzle,
 • Udruženja  slijepih iz Lukavca,
 • Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize regije Doboj iz bh.entiteta Republike Srpske.

img2Prisustvovali su i predstavnici Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH, generalni sekretar Elvira Bešlija i Albert Dodik.
Skupu su prisustvovali i mediji kojima su zvanično saopćenje priopćili domaćin gospodin Ramiz Omerdić i gospođa Elvira Bešlija, generalni sekretar Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Nakon navedenih prezentacija, manifestacija je nastavljena uz ručak i druženje svih prisutnih uz kulturno zabavni program. Prisutni gosti i članovi Udruženja Lukavac su se zahvalili organizatorima, i izrazili su zadovoljstvo radom svog Udruženja, organizacijom manifestacije i postignutim rezultatima.

img3

 

 

Stručna služba Saveza


25.08.2011.

TREĆE MEĐUKANTONALNO SPORTSKO NATJECANJE
PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČJE PARALIZE
LIVNO 2011. godineU organizaciji Udruge paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Herceg-bosanskog/Livanjskog kantona, u Livnu je od 19.- 21. avgusta 2011. godine održano Treće međukantonalno sportsko natjecanje paraplegičara i oboljelih od dječje paralize.

livTakmičenje je otvorio predsjednik Federacije BiH, gospodin Živko Budimir koji se prije početka natjecanja pojedinačno pozdravio sa takmičarkama i takmičarima.
Prilikom otvaranju takmičenja, između ostalog je rekao:
"Upravo vi, koji se ne plašite nadići vlastite mogućnosti i pružiti više od maksimuma, možete biti primjer cijeloj Bosni i Hercegovini, koja, također, kao i vi, mora preskočiti brojne prepreke i pobijediti trenutnu realnost“.
Predsjednik je sa velikim zanimanjem pogledao sve utrke u invalidskim kolicima te takmičenja u atletskim disciplinama.

integralni tekst na linku: SPORT

 

Stručna služba Saveza


22.08.2011.

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budmir otvorio sportske igre
paraplegičara i oboljelih od dječije paralize - Livno 2011
PRIMJER KAKO SE BORI ZA ŽIVO
TPredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir otvorio je treće međukantonalno natjecanje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize, priopćeno je ie njegova ureda, javila je FENA.

imgPredsjednik Budmir, ujedno pokrovitelj ovog natjecanja, u svom je govoru izrazio poštovanje prema ljudima koji su borci koji se, unatoč silnim preprekama na koje nailze u svakodnevnom životu, hrabro nose sa svim poteškoćama i nikad ne odustaju.

"Upravo vi, koji se ne plašite nadići vlastite mogućnosti i pružiti više od maksimuma, možete biti primjer cijeloj Bosni i Hercegovini, koja, također, kao i vi, mora preskočiti brojne prepreke i pobijediti trenutnu realnost", kazao je Budimir.

On je svim natjecateljima unaprijed čestitao, kazavši kako su svi oni, bez obzira na rezultate koje ostvare, istinski pobjednici.

Predsjednik je sa zanimanjem pogledao utrku u kolicima te natjecanju u brojnim atletskim disciplinama. Izvan službenog dijela natjecanja, Budimir je razgovarao sa svim sudionicima o položaju osoba s invaliditetom u bh.društvu. Saslušao je brojne probleme i kazao kako u njemu imaju punu potporu, ljudsku i političku.

Na trećem međukantonalnom natjecanju paraplegičara i oboljelih od dječije paralize sudjelovalo je 60-ak natjecatelja iz  raznih krajeva Federacije BiH. Domaćini su bili Udruga iz Hercegbosanske županije – Livanjski kanton, s predsjednicom Šemsijom Dželadini na čelu, navodi se u priopćenju.

Izvor: ''Oslobođenje'', 22.08.2011.


07.07.2011.

ODRŽANA XIII GODIŠNJA I IZBORNA SKUPŠTINA
SAVEZA PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE FEDERACIJE BiH


imgU Sarajevu je 05. jula 2011. godine, sa početkom u 13,00 sati u prostorijama Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Kantona Sarajevo, održana je XIII godišnja i izborna Skupština Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH. Prije sjednice Skupštine održana je i sjednica Upravnog odbora u prostorijama Saveza.

 

Skupština je radila u punom sazivu, 1 zastupnik odsutan.

Nakon proceduralnih radnji i usvajanja predloženog dnevnog reda pristupilo se radu Skupštine po tačkama usvojenog dnevnog reda.

 • Razmotreni su i usvojeni, Izvještaji o radu, finansijskom poslovanju i nalazu nadzornog odbora Saveza za 2010. godinu.
 • Udruženja, članice Saveza, su delegirali svoje zastupnike u Savez, i nakon verifikacije mandata zastupnika Skupština je konstituisana.
 • Usvojeni su kriteriji za predlaganje i izbor kandidata za organe Saveza.

img2Na prijedlog Upravnog odbora koji je sačinio 'Inicijalnu listu' kandidata, Skupština je ponovno izglasala povjerenje dosadašnjem sazivu Upravnog i Nadzornog odbora, predsjednicima ovih organa te predsjednici Skupštine, čime im je obnovljen mandat za sljedeće 4 godine.

U okviru razmatranja i usvajanje Programa rada Saveza za 2011. godinu gospođa Elvira Bešlija, generalni sekretar Saveza je prezentirala je bitne i aktuelne informacije o zapošljavanju osoba sa invaliditetom te implementaciji usvojenog "ZAKONA o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom u Federaciji BiH" i radu novoformiranog Fonda.

Potom je diskutovano o aktivnostima na izradi prednacrta novog Zakona o osnovnim pravima osoba sa invaliditetom u okviru socijalne zaštite, te Projektu "Razvoj usluga u    zajednici za korisnike usluga socijalne zastite u FBiH" koju vodi UNDP sa našim resornim  ministarstvom rada i socijalne politike, kao temama od krucijalnog značaja za naše članove.

Na kraju sjednice Skupštine usvojen je finansijski plan Saveza za 2011. godinu, nakon čega je XIII godišnja i izborna Skupština završila zasjedanje koje je proteklo u korektnom i konstruktivnom radu.

img3

Stručna služba Saveza


07.07.2011.

ODRŽANE 7. SPORTSKE IGRE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE
ZENIČKO DOBOJSKOG KANTONA


img1Dana 03. jula u Zenici, na Kamberovića polju održane su 7. Sportske igara paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zeničko-dobojskog kantona.

Na sportskim igrama takmičenje je organizirano samo u pojedinačnoj konkurenciji, a učestvovalo je 58 takmičara članova udruženja iz Doboj-juga, Maglaja, Zavidovića, Žepča, Kaknja, Vareša i Zenice.

Takmičenja su održana u šest atletskih disciplina i šahu.
U atletici je održano takmičenje u disciplinama::
utrke u invalidskim kolicima na 100, 200 i 400 metara, te bacanje kugle, diska i koplja u ženskoj i muškoj konkurenciji.

Svaki takmičar je imao pravo nastupiti u tri atletske discipline i po želji na šahovskom turniru.

img2Sportske igre je otvorila gospođa Elvira Bešlija, generalni sekretar Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize FBiH.

Nakon uspješno završenoga takmičenja, organiziran je zajednički ručak uz podjelu priznanja za postignute rezultate i ostvaren plasman, a svi takmičari su dobili i po jednu učesničku medalju, radi sjećanja. 

Igre su veoma dobro organizovane i učesnici su pokazali snagu sportskog duha i volje, te dobrim rezultatima dokazali svoj takmičarski duh i vrijednost treninga i tradicije igara.

img3

Pobjednici po disciplinama:
Muškarci:

 • Utrke u kolicima: Draženko Tubak, Skender Elvir, Ferid Fazlić i Hasan Jašarević
 • Bacanje kugle: Džemal Idrizi (F-52), Ibrahim Hukić (F-53), Rukib Škiljo (F-54), Nafiz Arnaut (F-37+55)
 • Bacanje diska: Ibrahim Hukić (F-53), Rukib Škiljo (F-54), Vahidin Žunić (F-37+55)
 • Bacanje koplja: Ibrahim Hukić (F-53), Rukib Škiljo (F-54), Vahidin Žunić (F-37+55)

Žene:

 • Bacanje kugle: Zorica Bajrambašić (F-52),
 • Bacanje koplja: Elvedina Telalović (F-52),
 • Bacanje diska: Zorica Bajrambašić (F-52),
 • Na šahovskom takmičenju pobjednik turnira je: Halid Bajramović

FOTO - ALBUM IGARA

Stručna služba Saveza


06.06.2011.

ZAVRŠENO MEĐUNARODNO TAKMIČENJE
OTVORENO PRVENSTVO – 8. SPORTSKE IGRE PARAPLEGIČARA


Od 03. do 05. juna 2011.godine u Sarajevu su održane Međunarodne sportske igre osoba s invaliditetom (OSI) pod nazivom '"Otvoreno prvenstvo - 8. sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize"'.

Igre su održane na olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović-Hase" na Koševu u atletskim disciplinama, a takmičenje u šahu je održano u sali hotela Hollywood na Ilidži, gdje je održana i završna svečanost na kojoj su takmičarima uručene medalje i diplome za postignute rezultate, nakon čega je nastavljeno druženje uz prigodan zabavno - muzički program i svečanu večeru. Uručeni su i pehari za ukupne plasmane koji su naveden u nastavku teksta.

imgOvogodišnje prvenstvo je održano pod pokroviteljstvom člana predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodina Bakira Izetbegovića koji je i zvanično otvorio ovu međunarodnu manifestaciju.
Svečanosti otvaranja sportskih igara osoba s invaliditetom prisustvovali su i gospodin Fikret Musić, premijer Kantona Sarajevo, gospodin dr. Zlatko Vuković, ministar zdravstva Kantona Sarajevo, gospodin dr. Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH  i gospodin Miralem Zubović, pomoćnik ministra za kulturu i sport Kantona Sarajevo, te predstavnici organizatora sportskih igara Doc. dr. sci. Mirsad Muftić, predsjednik, i gospođa Elvira Bešlija, generalni sekretar Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine.

integralni tekst na linku: SPORT

Stručna služba


02.06.2011.

MEĐUNARODNI ATLETSKI MITING
OTVORENO PRVENSTVO - TRADICIONALNE OSME SPORTSKE IGRE
PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE 


imgU prostorijama Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH, 02. juna 2011. godine, održana je Press Konferencija povodom održavanja velikog međunarodnog atletskog mitinga, tradicionalnog "Otvorenog prvenstva-8.sportskih igara paraplegičara i oboljelih od dječije paralize" koji organizuje Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize FBiH. Press konferenciju su moderirali  Doc.dr.sci Mirsad Muftić, predsjednik Upravnog odbora Saveza, i Elvira Bešlija, generalni sekretar Saveza, kao predstavnici organizatora, te gospodin Almedin Osmanović, proslavljeni atletičar - učesnik paraolimpijskih igara u Atlanti, Sidneju i Atini, ispred Paraolimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine.

Moderatori Press konferencije su dali sljedeće saopćenje:
- Pokrovitelji ovogodišnjeg međunarodnog takmičenja su gospodin Bakir Izetbegović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ministarstvo kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine.

- Partner igara je "BH Telekom",  a medijski pokrovitelji su FTV - Federalna TV, Radio Stari grad, te dnevne novine Oslobođenje (Sarajevo) i Nezavisne novine (Banja Luka).

- Svečano otvaranje igara će se održati u subotu, 04.06.2011. godine u Sarajevu s početkom u 09,30 sati, na olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović - Hase" na Koševu.

Nakon svečanog otvaranja igara počinje atletsko takmičenje u slijedećim disciplinama:
        - trke u kolicima 100, 200 i 400 m, štafeta 4x100 m
        - bacačke discipline - kugla, disk, koplje i ćun

Takmičenje će se održati prema klasi kojoj takmičar pripada, što je specifičnost sporta za invalidne osobe, a klasifkaciju takmičara utvrđuje ovlašćeni ljekar klasifikator prema međunarodnim pravilima sporta za invalidne osobe.
Takmičenje će pratiti i ocjenjivati međunarodne atletske sudije, licencirane za takmičenja ovog tipa.

        - Osim atletskih diciplina održaće se i tradicionalno takmičenje u šahu, prema "švajcarskom sistemu", a koje je sastavni dio ove tradicionalne sportske manifestacije.

Učesnici, takmičari, međunarodnog "Otvorenog prvenstva - 8. sportskih igara paraplegičara" dolaze iz oba bh.entiteta - svih kantona Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, kao i zemalja regiona Slovenije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.
Do današnjeg dana, za takmičenje, je prijavljeno preko 120 učesnika-takmičara u zvaničnoj konkurenciji a znatan broj takmičara će učestvovati izvan takmičarske konkurencije.

Posebno želimo napomenuti da su ove, tradicionalne, Sportske igre paraplegičara najmasovnije i najznačajnije okupljanje i takmičenje, u regionu, osoba s najtežim stepenom invalidnosti, oba spola.

Za nas, paraplegičare i oboljele od dječije paralize, ove sportske igre, sa osmogodišnjom tradicijom, su veoma značajan oblik resocijalizacije i psiho-fizičke rehabilitacije, odnosno inkluzije u opće društvene i sportske tokove što je i najveća vrijednost ove manifestacije.

Zahvaljujemo se svima koji nas podržavaju i pomažu u organizovanju i promociji sporta za osobe s invaliditetom.

img

Stručna služba Saveza


20.04.2011.

ČETVRTI FORUM SAVEZA I ORGANIZACIJA OSOBA SA INVALIDITETOM U BIH


klikni za punu velicinuU srijedu, 20.-og aprila 2011. u hotelu „Pahuljica“ na Vlašiću, Travnik, održan je Četvrti Forum Saveza i organizacija osoba sa invaliditetom i drugih organizacija u pokretu osoba sa invaliditetom, na entitetskom i državnom nivou.

Tema ovog Četvrtog foruma bila je: „Adekvatan životni standard i socijalna zaštita osoba sa invaliditetom u smislu Člana 28. Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom i strateških dokumenata u oblasti invalidnosti u Bosni i Hercegovini“.

Uvodničari za temu Četvrtog Foruma bili su: Gospodin Dobrica Jonjić pomoćnik ministra za rad i socijalnu politiku Federacije Bosne i Hercegovine i Gospodin Ljubo Lepir pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

U radu ovog Foruma je učestvovalo 30-ak predstavnika Saveza i organizacija osoba sa invaliditetom iz oba BH entitea.

U radu Foruma učestvovala je i gospođa Elvira Bešlija, generalni sekretar Saveza Paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH.

Organizatori ovog kao i prošlih foruma su Informativni centar za osobe sa invaliditetom „Lotos“ Tuzla u partnerstvu sa Humanitarnom organizacijom „Partner“ iz Banja Luke i Centrom za nezavisni život „Threshold“ iz Helsinki-ja.

Preuzeto od: I.C. Lotos


17.04.2011.

KAKO TRAŽITI PRAVA PRED INSTITUCIJAMA?
(prava iz socijalne i zdravstvene zaštite, pravo na nediskriminaciju)


U Mostaru je od 14. - 16. aprila 2011. godine održana, u organizaciji NVO - ICVA  (Inicijativa i civilna akcija) i Prava za sve, radionica sa temom: Kako tražiti prava pred institucijama? - Prava iz socijalne i zdravstvene zaštite, pravo na nediskriminaciju.

Moto Radionice je bio: „UČINITE LJUDSKA PRAVA STVARNIM“

klikni za punu velicinu

U radu Radionice učestvovali su predstavnici više nevladinih organizacija i onih koje okupljaju osobe sa invaliditetom kao posebno zainteresirane, iz cijele Bosne i Hercegovine.

Ispred našeg Saveza učestvovala je generalni sekretar Saveza, Elvira Bešlija.

Predavači su bili experti iz ICVE, 'Prava za sve', 'Institucije ombusmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine' i organizacije 'Vaša prava'. Učestvovali su i predstavnici Helsinškog komiteta za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

Obrađene su teme:

Socijalna zaštita - pregled zakona, prava i institucija u BiH
- Kako tražiti prava iz socijalne zaštite,  mehanizmi zaštite i postupci (upravni i sudski postupak) 
- Elementi tužbe i žalbe - primjeri iz prakse
- Organizovan je Rad u grupama (žalba/tužba prema institucijama i ombudsmenima) gdje su učesnici na praktičan način obradili zadate teme.

Zdravstvena zaštita - kratak pregled zakona, prava i institucija
- Kako tražiti prava iz zdravstvene zaštite prema zakonu o pravima pacijenata, uloga inspekcije rada, uloga poreske uprave, uloga zavoda zdravstvenog osiguranja
- Podnošenje krivične prijave protiv kantonalnih vlasti - primjer iz prakse                           
- Uloga NVO u zaštiti prava na socijalnu i zdravstvenu zaštitu - kako tražiti i dobiti besplatnu pravnu pomoć, šta je realno očekivati

Diskriminacija - pojam, pregled prava iz zakona i institucija za zaštitu
- Kako i od koga tražiti zaštitu od diskriminacije - postupci pred institucijama (upravni/sudski)
- Žalba Ombudsmenima
- Uloga Ombudsmena
- Iskustva u zaštiti od diskriminacije, problemi/dileme, šta prikupiti prije podnošenja žalbe, objasniti postupak unutar institucije, objasniti formular za prijavu diskriminaciju sa web stranice, šta u slučaju nepoštivanja preporuka Ombudsmena?

Uloga nevladinih organizacija
- Primjeri iz prakse, sudski postupak/tužba  (uloga trećih lica, kolektivne tužbe?)
- Savjeti za NVO
- Organizovan je Rad u grupama (žalba/tužba prema institucijama i ombudsmenima) gdje su učesnici na praktičan način obradili zadate teme.

Na kraju Radionice, učesnici su dobili BROŠURE - VODIČE, i to:

 • VODIČ ZA OSTVARIVANJE PRAVA IZ ZDRAVSTVENE ZAŠTITE
 • VODIČ ZA OSTVARIVANJE PRAVA SOCIJALNE ZAŠTITE
 • VODIČ ZA ZAŠTITU OD DISKRIMINACIJE KROZ ZAKON I INSTITUCIJE
klikni za punu velicinu klikni za punu velicinu klikni za punu velicinu

 

Stručna služba Saveza


13.04.2011.

ODRŽANA X GODIŠNJA SKUPŠTINA
UDRUŽENJA PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE SANSKI MOST


klikni za punu velicinuDana 12. aprila 2011. godine sa početkom u 13,00 sati, održana je X godišnja Skupština udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Sanski Most.

Sjednica Skupštine održana je u sali „Starog Hotela – Zlatna dolina“ u Sanskom Mostu.
U radu Skupštine učestvovalo je preko 30 članova Udruženja, te gosti i mediji iz Sanskog Mosta.Razmotreni su i usvojeni, bez primjedbi Izvještaji o radu, finansijskom poslovanju i nalazu nadzornog odbora Udruženja za 2010. godinu.

Finansijski izvještaj je ukazao na činjenice da su ostvarena veoma skomna sredstva ali su planski zadaci zacrtani za 2010. godinu najvećim dijelom uspješno realizovani.

Sjednici Skupštine prisustvovala je generalni sekretar Saveza, Elvira Bešlija, koja je iznijela informacije na upite zastupnika i drugih članova o pitanjima vezanim ostvarivanje prava iz socijalne zaštite, reviziji koja se provodi, radu Vijeća organizacija osoba sa invaliditetom Federacije BiH, prijemu kod novog Premijera Vlade Federacije.
Prezentirala je proces i tok aktivnosti po pitanju konačne implementacije donesenog Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, te njegovoj budućoj primjeni, te još neke aktuelne informacije.
Razgovarano je o problemu skidanja sa evidencije Zavoda za zapošljavanje naših članova.

Iznijela je informacije o toku priprema za Otvoreno prvenstvo i VIII sportske igre.

Rad Skupštine je protekao u radnoj i drugarskoj atmosferi, uz izraženo zadovoljstvo članova za do sada postignuto u odnosu na tešku ekonomsku situaciju u zemlji, te očekivanjima da će i ova godina biti uspješna i da će uspjeti realizati planirane aktivnosti.
Iznešene su pohvale za rad predsjednika Udruženja, gospodina Refika Ibragića.

klikni za punu velicinu

Nakon Skupštine organizovano je druženje članova i gostiju.

klikni za punu velicinu
klikni za punu velicinu

Stručna služba Saveza


09.04.2011.

UDRUŽENJA PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE ZENICA
Održana XII godišnja i izborna Skupština


klikni za punu velicinuDana, 09. aprila 2011. godine sa početkom u 12,00 sati, u prostorijama Udruženja je održana XII godišnja i izborna Skupština Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica.
Na sjednici Skupštine razmotreni su i usvojeni, bez primjedbi Izvještaji o radu, finansijskom poslovanju i nalazu Nadzornog odbora Udruženja za 2010. godinu. Uz Izvještaj o radu je putem video ekrana projicirano mnoštvo fotografija, koje su ilustrirale pismeni izvještaj.

S obzirom da je Supština bila i izborna na sjednici je izabran novi saziv od 15 članova Skupštine Udruženja za slijedeće četiri godine.

Za predsjednicu Skupštine je izabrana Zorica Bajrambašić.

Ovom prilikom su izabrani i članovi organa Udruženja-Upravni odbor, Nadzorni odbor i sekretar Udruženja.
- Za članove Upravnog odbora imenovani su Emilija Batarilo, Harun Aliefendić, Mirsad Đulbić, Redib Talić i Vernesa Osmanbegović. Upravni odbor će na konstituirajućoj sjednici izabrati predsjednika.

- Nadzorni odbor Udruženja sačinjavaće Faruk Varda (predsjednik), Vlado Mišković i Tomislav Đandara.

Mandati u oba izvršna organa su 4 godine.

Za sekretara Udruženja izabran je Halid Bajramović, a delegati,  ispred Udruženja, u Skupštini Saveza PODP FBiH će biti: Tomislav Đandara i Suad Bašić. Za člana Upravnog odbora Saveza PODP FBiH je predložen Mirsad Đulbić.

klikni za punu velicinuSjednici Skupštine prisustvovala je i gospođa Elvira Bešlija, generalni sekretar Saveza, koja je prezentirala informacije o pitanjima vezanim za ostvarivanje prava iz socijalne zaštite, radu Vijeća organizacija osoba sa invaliditetom Federacije BiH, te prijemu kod novog premijera Vlade Federacije i razgovorom koji je tom prilikom vođen i postignutim dogovorima. Prezentirala je proces i tok aktivnosti po pitanju konačne implementacije donesenog Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, te njegovoj budućoj primjeni, te još neke aktuelne informacije i odgovorila na sve upite zastupnika i članova Udruženja po ovim pitanjima.

Potom, je informisala sve prisutne o toku priprema za Otvoreno prvenstvo i VIII sportske igre osoba s invaliditetom-paraplegičara.

Rad Skupštine je protekao u radnoj i drugarskoj atmosferi, uz izraženo zadovoljstvo članova sa do sada postignutim s obzirom na tešku ekonomsku i političku situaciju u državi, te očekivanjima da će i ova godina biti uspješna i da će se uspjeti realizati planirane aktivnosti, kako u Udruženju tako i u Savezu.

Po završetku rada Skupštine organizovano je prigodno druženje članova Udruženja i prisutnih gostiju.

klikni za punu velicinu klikni za punu velicinu

Stručna služba Saveza


23.03.2011.

PREMIJER FEDERACIJE BOSNE i HERCEGOVINE NERMIN NIKŠIĆ
ODRŽAO SASTANKE S PREDSTAVNICIMA UDRUŽENJA BORACA I OSOBA S INVALIDITETOM


premijerPremijer Federacije BiH Nermin Nikšić sastao se danas s predstavnicima saveza i udruženja osoba s invaliditetom FBiH, te udruženja, saveza i organizacija boračkih populacija FBiH.  Tema oba sastanka bilo je detaljnije upoznavanje članova ovih udruženja o opredjeljenjima Vlade FBiH da osigura što stabilniji status ovih kategorija stanovništva.

-Predstavnici Vlade su pružili ruku ovim udruženjima i rekli da ćemo svi podnositi teret reformi i ušteda, ali da ove organizacije, odnosno populacije neće biti prve i jedine preko čijih će se leđa teret ušteda ostvarivati“, kazao je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

Istakao je da ovo nisu jedine organizacije s kojima Vlada FBiH želi uspostaviti partnerske odnose te da predstoje razgovori i s predstavnicima udruženja penzionera. Nikšić je dodao da je ovo početak realizacije onoga što su obećali, a to je da će se sa svima njima dogovarati i zajednički tražiti rješenja.

-Naš je cilj da zadržimo nivo izdvajanja za ove kategorije iz prošle godine, izjavio je federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Zukan Helez.

Vladin plan je da u narednom periodu uz ostalo sagleda potrebe i zahtjeve svih kategorija čija su primanja vezana uz budžet, te predloži njegov rebalans.

Predsjednik Organizacije  porodica šehida i poginulih boraca BiH Izet Ganić i Fikret Zuko iz Saveza slijepih građana izrazili su zadovoljstvo gestom premijera što je upriličio sastanke s predstavnicima najugroženijih kategorija čija su primanja vezana uz federalni budžet.

-Nakon sastanka smo procijenili da smo dobili Vladu kao partnera, Vladu koja će imati senzibiliteta i razumijevanja za naše potrebe i obećali su da osobe s invaliditetom neće uvijek biti prve na udaru kad su u pitanju određene restrikcije i potrebe štednje, kazao je Zuko.

Predstavnici ovih udruženja su na sastanku s premijerom, zamjenicima premijera, Jerkom Ivankovićem Lijanovićem i Desnicom Radivojevićem, i resornim ministrima ukazali na probleme i teškoće ovih organizacija i dogovoreno je da se sva pitanja rješavaju zajednički, u partnerskom odnosu.

 

Ured Vlade Federacije
za odnose s javnošću


16.03.2011.

UDRUŽENJE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE DOBOJ-JUG
"OKRUGLI STO - ORTOPEDSKA I DRUGA POMAGALA"
- USLOV ZA ŽIVOT I RAD PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE -


klikni za punu velicinuUdruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Doboj-Jug je veoma uspješno organizovalo "Okrugli sto" koji održan dana 16.03.2011. godine u prostorijama Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Doboj-Jug, u zgradi Općine Doboj-Jug u Matuzićima, sa početkom u 12 sati.

Uvodnu riječ i obrazloženja potrebe održavanja ovog Okruglog stola dao je predsjednik Udruženja Edib Skulić.

Elvira Bešlija, generalni sekretar Saveza prezentirala je Analizu akata–ostvarivanje prava u kantonima Federacije BiH". Analiza je predstavljena kroz 5 Tabela i narativnu-komparativnu analizu sa kritičkim osvrtom na postojeće stanje.

Dr. Indira Mundžić iz Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK iz Zenice dala je obrazloženja za "Pravni okvir regulisanja prava na ortopedska i druga pomagala u ZDK"

klikni za punu velicinuNakon izlaganja u diskusiji su učestvovali svi prisutni članovi. Iznijeli su svoje probleme koje imaju u postupcima ostvarivanja prava na pomagala, saradnji sa ortopedskim kućama, nedostatku neophodnih sanitarno-ortopedska pomagala (pelene za jednokratnu upotrebu i drugih), te na kraju i pitanjima o ostvarivanju prava iz obaveznog vida zdravstvene zaštite i pružanja usluga u zdravstvu.
Dr. Indira Mundžić i ostali prisutni izlagači su dali potrebne upute i prijedloge za rješavanje ovih pitanja.

Prisustvovalo je preko 20 članova Udruženja, koji su izrazili svoje zadovoljstvo zbog dobre organizacije "Okruglog stola" i mogućnosti da dobiju korisne informacije i odgovore na brojna pitanja i dileme.

'Okruglom stolu' su prisustvovali i time izrazili svoju podršku nastojanjima Udruženja da upoznaju svoje članstvo sa  pravima i mogućnostima koje imaju i

 • Džavid Aličić, načelnik Općine Doboj-Jug
 • Miralem Begić-odnosi s javnošću pri lokalnoj upravi,
 • Belma Begić-ZZO poslovnica Doboj Jug,
 • dr. Indira Mundžić-Zavod Zdravstvenog osiguranja ZDK
 • Elvira Bešlija-Generalni sekretar SPODP FBiH.
klikni za punu velicinu
klikni za punu velicinu

Stručna služba Saveza


05.03.2011.

IZETBEGOVIĆ PRIMIO PREDSTAVNIKE SAVEZA PARAPLEGIČAR


klikni za punu velicinuČlan Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je predstavnike Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize FBiH doc. dr. sci. Mirsada Muftića predsjednika Upravnog odbora Saveza i Elviru Bešliju generalnu sekretaricu Saveza

Gospodin Muftić i gospođa Bešlija su ovom prilikom čestitali članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću izbor na dužnost člana Predsjedništva BiH, izrazivši nadu u uspjeh njegovog predstojećeg mandata.

Oni su tokom razgovora predstavili rad Saveza, kao i izazove s kojima se svakodnevno susreću osobe s nekom formom invaliditeta. Pozvali su gospodina Izetbegovića da preuzme ulogu visokog pokrovitelja nad sportskom manifestacijom “Otvoreno prvenstvo i VIII sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize” , koja će biti održana početkom juna ove godine u organizaciji Saveza.

Gospodin Bakir Izetbegović je zahvalio za čestitke i izrazio podršku radu ovog Saveza. Ocijenio ga je vrlo uspješnim i korisnim, te prihvatio poziv za visoko pokroviteljstvo

Kabinet člana Predsjedništva BIH Bakira Izetbegovića


01.03.2011.

IZBOR  SPORTISTE INVALIDA
KANTONA SARAJEVO ZA 2010. GODINU


Savez udruženja za sport i rekreaciju invalida Kantona Sarajevo je i ove godine organizovao Izbor  sportiste invalida Kantona Sarajevo za 2010. godinu.

Manifestacija se održala, 24.02.2011. godine, u Domu policije, u Sarajevu, pod  pokroviteljstvom Ministarstva kulure i sporta Kantona Sarajevo, te medijskih pokrovitelja TV-Kantona Sarajevo i novina Dnevni avaz.
Ovom prilikom su proglašeni najbolji od najboljih sportista, ekipa i sportskih radnika – osoba s invaliditetom i uručene nagrade i priznanja za  postignute rezultate i uspjehe u sportu za osobe za invaliditetom.

Među dobitnicima ovogodišnjih najviših nagrada i priznanja su Šefika Skorupan, Dženita Klico, Hurmija Mujić i Dževad Pandžić članovi Udruženja Paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Kantona Sarajevo, kao i ŽKKK „Bambi“ koji je sekcija istog Udruženja, a koje je član našeg Saveza.

Za najbolje sportiste proglašeni su:
- Najbolji sportista: ADNAN MANKO – OKI Fantomi
- Najbolja sportistkinja: DŽENITA KLICO – atletika,
- Najbolja muška ekipa: OKI FANTOMI
- Najbolja ženska ekipa: ŽKK BAMBI

Posebna priznanja za sportske uspjehe su dobili atletičari Hurmija Mujić i Dževad Pandžić.

Priznanje za sportskog radnika godine dobila je gospođa Šefika Skorupan, košarkašica i predsjenica ŽKK Bambi iz Sarajava i dugogodišnji sportski pregalac u sportu za invalidne osobe.

Manifestacija je protekla u svečarskoj atmosferi uz prigodan kulturno-umjetnički program i  zakusku nakon proglašenja najboljih.

 

link galerija


22.02.2011.

ZAPOČELE PRIPREME ORGANIZACIJE
SPORTSKIH IGARA PARAPLEGIČARA ZA 2011. GODINU


IMAGE 22Duži niz godina Savez Paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine organizuje 'Otvoreno prvenstvo - Sportske igre paraplegičara“ koje su postale tradicionalne i na kojima učestvuju sportisti - osobe sa invaliditetom iz cijele Bosne i Hercegovine ali i iz drugih država, tako da ove igre imaju i međunarodni karakter.

Takmičenje se organizuje u atletskim disciplinama i šahu. Igre, pored sportsko-takmičarskog karaktera, imaju i svrhu druženja osoba s invaliditetom, kako onih koji se već poznaju tako i svrhu novih upoznavnja i sticanja poznanstava, prijateljstava, kao i razmjene iskustava osoba s invaliditetom kako na planu sporta tako i u drugim segmentima života i rada ove populacije.

Za 2011. godinu je planirano da se sportske igre održe u Sarajevu prvog vikenda u mjesecu junu, tj. od 3. do 5. juna.

Stručna služba Saveza na čelu sa Generalnim sekretarom gospođom Elvirom Bešlijom započela je rad na organizacijskim aktivnostima koje su potrebne da se igre održe i proteknu onako kako priliči takvom događaju.

Već je uspješno je dogovoreno da se atletske discipline održe na glavnom, olimpijskom, stadionu „Asim Ferhatović-Hase“ na Koševu. Šahovsko takmičenje, smještaj i završna svečanost će najvjerovatnije biti u hotelu 'Hollywood“ na Ilidži - Sarajevo. Pregovori sa menadžmentom hotela su u završnoj, pozitivnoj, fazi.

Rad na rješavanju svih ostalih tehničkih pitanja organizacije su u toku, a najvažniji faktor - finansije, se pokušavaju obezbjediti putem sponzora i pokrovitelja igara i na tom planu se ulažu i najveći napori, a u toku su pregovori sa više subjekata po ovom pitanju.
I pored teške finansijske situacije općenito, stručna služba Saveza ulaže velike napore da obezbjedi potrebna finansijska sredstva za organizaciju igara s namjerom da ovogodišnje sportske igre budu na još višem nivou u svakom svom segmentu.
Sve dosadašnje aktivnosti pružaju optimizam da će ovogodišnje sportske igre biti održane uspješno i na željenom, dostojnom,  nivou

Stručna služba


25.01.2011.

PROGLAŠENI NAJBOLJI SPORTISTI  INVALIDI
BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2010


sportista 2011Dana 21.januara 2011. godine u Domu Oružanih snaga u Sarajevu u organizaciji Sportskog saveza invalida Federacije Bosne i Hercegovine održan je Izbor sportiste godine invalida Bosne i Hercegovine za 2010. godinu.

Za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine u konkurenciji osoba s invaliditetom proglašeni su Adnan Manko, sjedeća odbojka, u muškoj konkurenciji i Sanela Redžić, streljaštvo, u ženskoj konkurenciji.
Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci je, bez premca, najbolja muška ekipa, dok je u ženskoj konkurenciji to priznanje pripalo selekciji Tuzlanskog kantona u streljaštvu.

Među nagrađenima je i gospođa Elvira Bešlija, generalni sekretar našeg Saveza, koja je dobila ''Posebno priznanje“ za postignute rezultate i doprinos u razvoju sporta za osobe s invaliditetom

Nagrađeni:

 • sportista godine: ADNAN MANKO, reprezentativac i član ekipe „Fantomi“ Sarajevo
 • sportistkinja godine: SANELA REDŽIĆ, atletičarka iz Zenice
 • najbolja ekipa u muškoj konkurenciji: REPREZENTACIJA BIH U SJEDEĆOJ ODBOJCI –
 • najbolja ekipa u ženskoj konkurenciji: SELEKCIJA TUZLANSKOG KANTONA U STRELJAŠTVU
 • najbolji treneri - MIRZA HRUSTEMOVIĆ, selektor reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci i trener ekipe „SPID“ iz Sarajeva, te ELVIR MODRONJA I ASIM MUJADŽIĆ
 • najuspješniji sportski radnik: DŽEVAD HUJIĆ
 • priznanje za međunarodni uspjeh: DŽEVAD PANDŽIĆ, atletičar i član Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Kantona Sarajevo
 • posebno priznanje: ELVIRA BEŠLIJA, generalni sekretar našeg Saveza, za postignute rezultate i doprinos u razvoju sporta za osobe s invaliditetom

Pokrovitelj ovogodišnje svečanosti Izbora najboljih sportista i sportskih radnika, osobe s invaliditetom, je bio gospodin Željko Komšić član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

sportista 2011a

Stručna služba