1

 
 

ARHIVA VIJESTI - 2013.

- maj
- juni
- juli
- august-
- septembar
- oktobar
- novembar
- decembar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ARHIVA - 2013. godina


ARHIVA VIJESTI
- 2013. godina
25.12.2013.
"OKRUGLI STO"
Strateški pravci razvoja Saveza i udruženja članica


Program obilježavanja Jubileja "35 godina postojanja i rada Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize FBiH“ održan je u toku dva dana, 18. i 19. decembra 2013. godine u Sarajevu, u hotelu “Hollywood”, na Ilidži.

Prvi dan, 18. decembra 2013. godine svečanost je protekla u prezentaciji, putem „slajd projekcije“, u podsjećanju na prethodnih 35 godina postojanja i rada Saveza, od njegovog osnivanja 1978. godine do danas kada Savez obilježava svoj 35-i rođendan. Prezentaciju je vodila gospođa Elvira Bešlija, generalni sekretar Saveza.
U okviru svečanosti Jubileja promovisano je drugo izdanje knjige „ABC PARAPLEGIJA“, autora Prof. dr. Nadežde Zjuzin i Doc. dr. sci. Mirsada Mutića.
Nakon toga je upriličena dodijela priznanja pravnim subjektima i pojedincima koji su doprinijeli uspješnom radu Saveza.
(vidi:svečanost)

OKRUGLI STO

Drugog dana, 19. decembra 2013. godine,   Jubileja Saveza – 35 godina postojanja i rada održan je „Okrugli sto“ na temu “Strateški pravci razvoja Saveza i udruženja članica”. Učesnici su bili lideri i odgovorne sobe iz svih udruženja – članica Saveza.

U okviru programa rada Okruglog stola svi učesnici su imali priliku da se obrate i predstave svoje udruženja.
U predstavljanju rada svojih udruženja iznijeli su kako rade, koje potrebe i probleme imaju. Takođe, predočili su i značajne rezultate koje su postigli i kakva je međusobna saradnja udruženja te saradnja sa organima vlasti i drugim NVO u lokalnoj zajednici iz koje dolaze, na kojim projektima rade i kakve rezultate i planove imaju.

Savez kao organizator ovog Okruglog stola pripremio je radne materijale i razne publikacije koje tretiraju pitanja invalidnosti kroz razne propise te nude određene informacije.

U nastavku rada Okruglog stola utvrđeni su zajednički strateški ciljevi budućeg rada Saveza i udruženja-članica Saveza. Definisana su ključna pitanja na kojima ćemo zajednički raditi u narednoj godini.
U veoma ugodnoj radnoj atmosferi, učesnici su  se veoma pozitivno izrazili o temi i radu ovog Okruglog stola, kao dobrog modela rada unutar Saveza, koji potvrđuje stabilnost Saveza kao organizacije i potvrđuje zajedništvo udruženja – članica Saveza.

Komisija za zaključke u sastavu Harun Aliefendić, predsjednik Skupštine Saveza, Fikreta Hasanović, sekretar Udruženja Tuzla i Elvira Bešlija, generalni sekretar Saveza dostaviće materijal o utvrđenim strateškim ciljevima i pravcima razvoja udruženja i Saveza, kako je dogovoreno sa učesnicima Okruglog stola.


Time je, na zadovoljstvo prisutnih, okončan rad „Okruglog stola“ kao drugog dijela svečanosti Jubileja Saveza što je bio i završni čin dvodnevne svečanosti obilježavanja Jubileja – 35 godina neprekidnog postojanja i rada Saveza.

klikni na sliku za originalnu veličinu

Stručna služba Saveza


25.12.2013.
"35 GODINA POSTOJANJA i RADA SAVEZA PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE FEDERACIJE BOSNE i HERCEGOVINE"


Dana 18. decembra 2013, u Sarajevu, u Velikoj sali hotela „Hollywood“ na Ilidži održana je Svečana akademija povodom 35-ogodišnjice osnivanja Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize.

Svečanosti obilježavanja Jubileja – 35 godina Saveza prisustvovalo je 150 gostiju, prijatelja Saveza i predstavnici i članovi svih udruženja-članica Saveza koji su, na zadovoljstvo organizatora, okarakterisali svečanost kao događaj koji je obilježen na vrhunskom nivou u svim svojim segmentima.

U prvom dijelu svečanosti obilježavanja Jubileja promovisano je drugo izdanje knjige „ABC PARAPLEGIJA“, autora Prof. dr. Nadežde Zjuzin i Doc. dr. sci. Mirsada Muftića.
Promotor knjige bio je jedan od autora, Doc.dr.sci. Mirsad Muftić, predsjednik UO Saveza, s obzirom da je profesorica Zjuzin, na našu veliku žalost, preminula.

U drugom dijelu svečanosti generalni sekretar Saveza Elvira Bešlija je ''slajd projekcijom'' u riječi i slici ukratko podsjetila na 35 minulih godina rada Saveza, koji je osnovan, davne, 1978. godine a koji nije ni za vrijeme rata – opsade Sarajeva prekidao svoje postojanje i djelovanje.

Nakon prezentacija pristupilo se uručivanju priznanja onima koji su su dali značajan doprinos u  cjelokupno uspješnom radu Saveza.
Priznanja su dobili pravni subjekti kao zaslužni partneri i pojedinci koji su na bilo koji način dali, i daju, svoj doprinos radu Saveza od njegovog osnivanja do danas. Nažalost, mnogih zaslužnih za rad Saveza nema više  među nama.
Uručeno je ukupno 19 priznanja, od toga jedno posthumno. Posthumno priznanje je dodijeljeno Prof. dr. Nadeždi Zjuzin koja je bila jedna od prvih članica prvog predsjedništva Saveza, a koja je do kraja svog uspješnog života kontinuirano davala svoj značajan doprinos radu Saveza.

Priznanje je dobila i gospođa Vesna Antunović jedna od prvih predsjednica Saveza, kao i Doc. dr. Mirsad Muftić, današnji predsjednik Upranog odbora Saveza čiji je doprinos već duže vrijeme značajan i primjetan, s naglaskom na činjenicu da je isti na volonterskoj osnovi.
Ovom prilikom priznanje je dobio i Mirsad Imamović, član sarajevskog kantonalnog Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize, koji kao prijatelj i saradnik učestvuje, na volonterskoj osnovi, u radu Saveza održavanjem i redizajniranjem web-site, te kod organizacije tradicionalnih sportskih igara i drugih promotivnih aktivnosti Saveza.

Priznanja Saveza, povodom 35-ogodišnjice postojanja i rada Saveza su dobili:

ZLATNA PLAKETA: Doc. dr. sci. MIRSAD MUFTIĆ
  Predsjednik Upravnog odbora Saveza
Plaketu Saveza je dodjelio gospodin Harun Aliefendić, predsjednik Skupštine Saveza

POVELJA  SAVEZA:

 

NUMA MEŠIĆ 

- član Saveza od osnivanja, predsjednica Udruženja Tuzla
MIRSAD ĐULBIĆ - predsjednik Udruženja Zenica
MIRSAD IMAMOVIĆ - saradnik i prijatelj Saveza

Povelje Saveza dodjelio je gospodin Edib Skulić, član UO Saveza


ZAHVALNICE SAVEZA:

 
Ministarstvo rada i socijalne politike F BiH - primila Belzada Bračković
Bosnalijek d.d. - - Alma Mujanović
Eldžam Trade d.o.o. - Miki Bogučanin
Hotel Hollywood - Saljo Mrkulić 

IVICA MLADINA

- savjetnik Premijera Vlade F BiH
VESNA ANTUNOVIĆ - jedna od osnivača i nekadašnja predsjednica Saveza
ELVIRA BEŠLIJA - generalni sekretar Saveza i jedna iz grupe osnivača Saveza
EDIB SKULIĆ - predsjednik Udruženja Doboj Jug
SLAVICA BLAŽEVIĆ - član Upravnog odbora Udruženja Sanski Most
OMERDIĆ RAMIZ - predsjednik   Udruženja Lukavac
ELVIS HODŽIĆ - predsjednik   Udruženja Velika Kladuša
ŠEMSIJE DŽELADINI - predsjednica Udruge Livno
DŽEMIL ČILIĆ - član Upravnog odbora Udruge Mostar
EMIR ZEJNILAGIĆ - predsjednik   Udruženja Jajce

Zahvalnice Saveza dodijelio je Doc.dr.Mirsad Muftić, predsjednik UO Saveza


POSTHUMNO PRIZNANJE:
Prof.dr. NADEŽDA ZJUZIN
  jedna od osnivača Sveza, članica prvog Predsjedništva Saveza

Posthumno Priznanje za preminulu profesoricu Nadeždu Zjuzin primila je Prof.dr. Narcisa Vavra Hadžahmetović, a dodjelila gopođa Elvira Bešlija, generalni sekretar Saveza


Obrazloženje – priznanja
:
Priznanja su rangirana po značaju istih

1. Zlatna plaketa - dodjeljuje se jedna (1)
2. Povelja - dodjeljuju se tri (3)
3. Zahvalnice - dodijeljno četrnaest (14) i jedna (1) posthumno

Gospođa Amra Ekmečić, novinarka TV-1, je bila konferansije svečanosti - Jubilej Saveza, a u muzičkom dijelu svečanosti učestvovala je škola gitare ''Aka-demija Pink Panter" pod vođstvom vlasnika škole, poznatog bh.muzičara Almira Hukelića - Ake sa izvrsnom vokalnom solisticom, četrnaestogodišnjom, Elmom Hadžić, a specijalni gost je bio Enes Begović voklani solista narodnih pjesama, svedalinki.
Muzički dio svečanosti je protekao izvedbom poznatih narodnih pjesama - sevdalinki.

Nakon završetka svečanosti gostima je priređen prigodan 'koktel-parti' u posebnom restoranu hotela „Hollywood“.


S obzirom na zahtjevnost pripreme i organizacije svečanosti Jubileja, koja je protekla dostojanstveno i na visokom nivou, mora se, na kraju, spomenuti da najveće zasluge za to, ipak, pripadaju gospođi Elviri Bešlija, generalnom sekretaru Saveza koja je bila “alfa i omega“ cjelokupne organizacije ove značajne svečanosti, kako za Savez tako i za društvenu zajednicu u kojoj Savez djeluje.

 

Pogledajte ALBUM sa svečanosti Jubileja Saveza

klikni na sliku
Album možete pogledat i u našoj rubrici-linku:   ALBUM

Stručna služba Saveza


18.12.2012.
10. JUBILARNE MEĐUNARODNE SPORTSKE IGRE
PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE


Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine i ove godine organizuje tradicionalno Međunarodno otvoreno prvenstvo – 10. jubilarne sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize.

Ove sportske igre su najmasovnije i najznačajnije, a ujedno i jedino okupljanje i takmičenje sportista - osoba sa najtežim invaliditetom - u regionu.

 

Sportske igre su međunarodnog–otvorenog karaktera i na ovogodišnjim, tradicionalnom sportskom takmičenju učestvovaće ekipe-predstavnici iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore i domaćina Bosne i Hercegovine, ekipe-takmičari iz oba bh. entiteta.

Do danas je završena prva organizaciona faza priprema sportskih igara.

Jubilarno Međunarodno otvoreno prvenstvo –10. sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize će se održati od 07. do 09. juna ove godine.

Zvanično otvaranje sportskih igara i početak takmičenja je u subotu,  08. juna, sa početkom u 09 sati i 30 minuta na olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović" na Koševu.

Sportske igre - takmičenje se održava u atletici i šahu, pojedinačno i ekipno.

Atletske dicipline (trke u kolicima 100, 200 i 400 m i bacačke discipline – kugla, disk i koplje) će se održati na olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović" na Koševu, dok će se šahovsko takmičenje održati u hotelu "Holliwood" na Ilidži.

Sportske igre u takmičarskom dijelu će biti održane prema međunarodnim pravilima takmičenja osoba s invaliditetom sa svim neophodnim, pratećim, stručnim i pomoćnim osobljem.
Zvanični ljekar–"klasifikator" će odrediti kategorije takmičara, a suđenje će obaviti profesionalne međunarodno verifikovane sudije.

Igre će za svo vrijeme trajanja biti pod vođstvom i kontrolom Glavnog rukovodioca sportskih igara, Tehničkog rukovodioca, Takmičarske komisije, Komisije za žalbe i  predstavnika Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine kao glavnog organizatora i domaćina igara.

Nakon završetka sportskog takmičenja predviđeno je na završnoj večeri Međunarodnog otvorenog prvenstva - 10 Jubilarnih sportskih igara paraplegičara proglašenje rezultata i dodijela nagrada najboljim takmičarima i ekipama u hotelu ''Hollywood'', sa uobičajenim druženjem svih učesnika i gostiju Sportskih igara  uz večeru i prigodnu muziku.

Stručna služba Saveza


06.12.2013.
3. DECEMBRA - MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM
ČAPLJINA: MEĐUNARODNA KONFERENCIJA "RAZVOJ SISTEMA PROFESIONALNE REHABILITACIJE I ZAPOŠLJAVANJA OSOBA S INVALIDITETOM U FEDERACIJI BIH"

U Čapljini je 28-29. novembra 2013. godine održana Međunarodna konferencija „Razvoj sistema profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom u Federaciji BIH“

Konferenciju je organizovao Fond za  profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom FBiH i Federalno ministarstvo rada i socijalne politike,  u suorganizaciji  Atašea za socijalna pitanja Republike Austrije i Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom „MOGU, HOĆU, ZNAM“.

Konferencija je održana sa ciljem  razmjene iskustava, ideja i pozitivnih praksi u svrhu daljeg razvoja sistema profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba sa invaliditetom u FBiH.

Ostvarena je međunarodna saradnja, okupljajući stručnjake iz oblasti profesionalne rehabilitacije radi sticaja znanja o savremenim evropskim procesima profesionalne rehabilitacije, a koja će doprinijeti procesu izgradnje sistema profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba sa invaliditetom u FBiH.

Tim povodom su stručnjaci iz zemalja Austrije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine održali predavanja iz oblasti profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Aktivno učešće u radu Konferencije uzeli su između ostalog, federalni ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber, direktor Fonda Ivica Marinović, Predrag Bošković - ministar rada i socijalnog staranja Crne Gore, zavodi za zapošljavanje Republike Hrvatske, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Republike Hrvatske, resorna ministarstva čiji je naš Savez član, te ostali ključni subjekti iz oblasti profesionalne rehabilitacije.

Ispred Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize FBiH, kao članice Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom „Mogu, hoću, znam“, u radu Konferencije je učestvovala generalni sekretar Saveza gospođa Elvira Bešlija.

Klikni na sliku za punu veličinu

Stručna služba Saveza


05.12..2013.
MEĐUNARODNI DAN INVALIDA- 3. DECEMBRA
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE


Povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, danas je održana i svečanost u hotelu "Europa" u Sarajevu gdje su predstavnici ove populacije obilježili ovaj dan i razgovarali o svojim problemima.

Civilni invalidi se i dalje bore za usvajanje zakona o pravima invalidnih osoba. Nisu izjednačeni s ratnim vojnim invalidima, nemaju prilagođene prilaze na trotoarima, javnim institucijama, zgradama, privrednim subjektima i slično. No, od borbe neće odustati jer žele da buduće generacije ne doživljavaju diskriminaciju koju oni u sadašnjem vremenu svakodnevno proživljavaju.

Iako je Bosna i Hercegovina ratifikovala Konvenciju UN o pravima osoba s invaliditetom u praksi se sporo ili nikako usaglašavaju i provode bh.zakoni sa potpisanom Konvenciom UN.
I dalje je prisutna diskriminacija civilnih, tzv. 'neratnih' osoba s invaliditetom u odnosu na RVI (ratne vojne invalideI i CŽR (civilne žrtve rata), jer se i dalje sva prava po osnovu invaliditeta valorizuju prema uzroku nastanka invaliditeta a ne prema posljedicama, tj. stanju i stepenu invaliditeta bez obzira na uzrok i to na štetu 'neratnih' invalida koji ostvaruju  drastično manji obim zakonskih prava!

Također, diskriminacija je primjetna i u mnogim drugim segmentima njihovih zakonskih prava, kako između bh.entiteta tako i između kantona u bh.entitetu FBiH.

Nadležne institucije na svim nivoima vlasti nedovoljno su aktivne u otklanjanju arhitektonskih barijera kod kretanja i pristupačnosti svim osobama s najtežim oblikom invalidnosti – osobama koja koriste invalidska kolica.

Slijepe i slabovidne osobe također su na marginama. Iako postoje savremena tehnološka sredstva koja olakšavaju život ovoj populaciji ona su preskupa i slijepe osobe ih ne mogu sebi priuštiti. Istakli su da teško dolaze i do bijelog štapa.

"Nemamo prilagođene semafore, saobraćaj u mirovanju je takav da bukvalno ne možemo sami preći cestu, fizičke prepreke na terenu prave nam probleme u orijentaciji, puno pasa lutalica također prave veliki problem slijepim ljudima, jer ih ne vidimo, a kada koristimo bijeli štap oni budu još agresivniji i mi se ne možemo zaštititi", rekao je nedavno tokom obilježavanja 65. godišnjice Udruženja slijepih i slabovidnih osoba KS Fikret Zuko.

Gluhe osobe bore se godinama da dođu do svojih prava. Zakon o upotrebi znakovnog jezika u BiH usvojen je 2009. godine na državnom nivou, no njegova implementacija nikada nije zaživjela. Protesti koje su održali u septembru ove godine u Sarajevu doprinijeli su uspostavljanju komunikacije između institucija i Saveza gluhih i nagluhih osoba BiH kako bi se njihovi problemi riješili.

"Počeli smo komunicirati sa državnim vlastima. Tražili su da im dostavimo prijedlog rješenja naših problema i trenutno radimo na tome. Od protesta se ništa nije promijenilo. I dalje se borimo za dostupnost informacija ovoj populaciji, ali tu se i dalje koči", rekao je Alen Popović, glasnogovornik Saveza gluhih i nagluhih osoba BiH.

Podsjetimo, gluhe i nagluhe osobe istakle su na protestima kako su neinformisane jer u televizijskim informativnim emisijama nema tumača znakovnog jezika koji im omogućava da razumiju ono što se emituje te da samim tim budu upućeni u dešavanja u svojoj zemlji i svijetu. Također, nailaze na prepreke u svakodnevnom životu: u školovanju, bolnicama, policiji, na običnim šalterima u institucijama i javnim preduzećima i sl., jer nema tumača koji bi im mogao pomoći.

BiH je potpisnica mnogih konvencija koje štite ove kategorije, ali malo je napredovala na ovom polju. No, građani su ti koji mogu napraviti više i pružiti im prijateljsku ruku pomoći koja će im olakšati život i učiniti da se i osobe sa invaliditetom osjećaju kao ravnopravni članovi našeg društva.

Klikni na sliku za originalnu veličinu

Izvor: Klix.ba

stručna služba Saveza FBiH


05..12.2013.
DODIJELJENE NAGRADE ZA "POSLODAVAC GODINE ZA OSOBE S INVALIDITETOM U FEDERACIJI BIH  2013"Ceremonija dodjele nagrada Poslodavac godine za osobe s invaliditetom u Federaciji BiH 2013. održana je danas u Sarajevu. Na svečanoj ceremoniji „Poslodavac godine za osobe s invaliditetom u Federaciji BiH 2013.“ uručene su nagrade najboljim poslodavcima, kompanijama koje zapošljavaju osobe s invaliditetom u pet kategorija:

  U KATEGORIJI:
1. javnih preduzeća: BH TELECOM d.d. Sarajevo
2. velikih preduzeća: VOLKSWAGEN d.o.o. Sarajevo
3. srednjih preduzeća: PIVARA d.o.o. Tuzla
4. malih preduzeća: RES DOMINO Kalesija
5. samostalnih obrta: Računovodstvene usluge „MM“ d.o.o. Lukavac i „MOJA AGENCIJA“, Sarajevo.


Odabranim poslodavcima su kao nagrade dodijeljene umjetničke slike izrađene u likovnim kolonijama čiji su autori također osobe s invaliditetom, a ostalim učesnicima zahvalnice za učešće u kampanji i pozitivan stav pri zapošljavanju osoba s invaliditetom.

"Primjeri poslodavaca koji zapošljavaju osobe s invaliditetom trebalo bi da potaknu ostale poslodavce da promijene stavove i sagledaju sposobnosti osoba s invaliditetom, te im pruže priliku za posao” saopćeno je iz Centra za razvoj i podršku Tuzla.

Mirza Jašarević, CRP project menadžer je istaknuo “Promocijom poslodavaca koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom želimo pokazati dobru praksu poslovanja koja omogućava jednak pristup pri zapošljavanju na otvorenom tržištu rada. Važno je potaknuti svijest ostalih poslodavaca o mogućnostima i sposobnostima osoba sa invaliditetom, te ih potaknuti na zapošljavanje ove populacije“.

Ovu jedinstvenu kampanju već petu godinu provode nevladine organizacije “Centar za razvoj i podršku-CRP”, “Inicijative preživjelih od mina-IPM” u saradnji sa internet portalom “Posao.ba” i Fondom za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom FBiH.

Svečanost se organizira povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom (3. decembar) i Međunarodnog dana ljudskih prava (10. decembar).

Klikni na slike za punu veličinu

Izvor: Posao.ba i Radiosarajevo.ba

"vezane vijesti": VIDI (klikni)

Stručna služba Saveza


03.12..2013.
MEĐUNARODNI DAN INVALIDA - 3. DECEMBRA
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE


Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom - 3. decembar pod sloganom „Prevazići barijere, otvoriti vrata: za inkluzivno društvo za sve“, održana je, 4. decembra 2013. godine, Press-konferencija.

Press-konferencija održana je u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, u Sarajevu u povodu obilježavanja 3. decembra Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom  i ujedno najave aktivnosti koje imaju za cilj promociju ljudskih prava osoba sa invaliditetom i upoznavanje javnosti sa problemima sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom.

Konferenciju je otvorila predsjednica Vijeća za osobe sa invaliditetom BiH gospođa Elvira Bešlija.

Na konferenciji su ujedno i najavljene aktivnosti koje organizira Vijeće osoba sa invaliditetom BiH, organizacije osoba sa invaliditetom i NVO u Sarajevu, Banja Luci i Brčkom, koje su  zajednički organizirale provođenje akcija početka podjele Flajera/Letka pod sloganom „OD PRAVNOG DO STVARNOG“,  koji je urađen u okviru provedbe „IN Projekta“, i koji  održava poruku inkluzije osoba sa invaliditetom u BiH:  „Prevazići barijere, otvoriti vrata: za inkluzivno društvo za sve“. 

Presss-konferenciji su, pored velikog broja predstavnika organizacija osoba sa invaliditetom, prisustvovali i gospodin Nikola Lovrinović, izaslanik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, gospodin Damir Ljubić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, gospođa Saliha Đuderija i gospodin Ermin Terko ispred Ministarstva za ljudska prava BiH i Ministarstva civilnih poslova BiH, ujedno i kao članovi Vijeća za osobe sa invaliditetom BiH.

Klikni na sliku za originalnu veličinu

stručna služba Saveza FBiH


02..11.2013.
OGLAS ZA POSAO WEB NOVINARA/KE

U okviru projekta “IN – Implementacija UN Konvecije o pravima osoba sa invaliditetom u BiH“, Helsinški parlament građana Banja Luka objavljuje poziv za novinara/ku za rad na  web portalu www.ukljuci.in.

 

NA OGLAS SE MOGU PRIJAVITI ISKLJUČIVO OSOBE SA INVALIDITETOM

Posao uključuje:

 • minimalno 3 autorska teksta mjesečno 
 • ažuriranje web stranice.

Uslovi:

 • Srednja ili visoka stručna sprema
 • Poželjno poznavanje engleskog jezika
 • Poželjno radno iskustvo na istim ili sličnim poslovima

Potrebno je dostaiti:

 • Prijavu
 • Motivaciono pismo
 • Biografiju (CV)

Svi zainteresovani kandidati na Oglas se mogu prijaviti do 18. novembra 2013. godine.
Potrebnu dokumentaciju možete poslati na adresu

Helsinški parlament građana Banja Luka
Ul. Miše Stupara 68,
78 000 Banja Luka

ili elektronskim putem na email:
mprotic@hcabl.org.

Ukoliko prijavu budete slali elektronskim putem u predmetu naglasite „prijava na oglas“.  O rezultatima Oglasa svi kandidati će biti obavješteni do 27. novembra 2013. godine.

Stručna služba Saveza


 

02..11.2013.
POZIV ZA UČEŠĆE NA KONKURS
"POSLODAVAC GODINE ZA OSOBE S INVALIDITETOM U FEDERACIJI BIH  2013"


Pozivamo sve poslodavce koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom da se prijave na konkurs sa nagradu „Poslodavac godine za osobe s invaliditetom u Federaciji BiH 2013“
Poziv je otvoren od 01. oktobra do 15. novembra 2013.god., a svi zainteresirani poslodavci mogu preuzeti obrazac prijave na web stranicama:

www.ipm-lsi.org
www.posao.ba

ili na nekoj od dole navedenih kontakt adresa.

Prijave sa naznakom „Za konkurs za izbor poslodavca 2013“, mogu se dostaviti putem elektronske pošte na adrese navedene na kraju ovog poziva.

Na osnovu prijava Komisija će sačiniti uži izbor poslodavaca, te nakon prikupljanja potrebnih dodatnih informacija od aplikanata koji su ušli u drugi krug izbora odabrati pobjednike u sljedeće četiri kategorije:

1. mala
2. srednja
3. velika i
4. javna preduzeća

Specijalno priznanje za ostvarene rezultate u oblasti samozapošljavanja bit će dodijeljeno u kategoriji samostalnog obrta koji je vođen od strane osobe sa invaliditetom

Promocija i svečana dodjela nagrada odabranim poslodavcima održaće se u povodu 3. decembra, međunarodnog dana osoba sa invaliditetom i 10. decembra, međunarodnog dana ljudskih prava.. 
Kampanju pod nazivom Poslodavac godine za osobe sa invaliditetom, petu godinu za redom provode njeni inicijatori, organizacije Centar za razvoj i podršku CRP,  Inicijative preživjelih od mina IPM i Internet portal Posao.ba. Ovogodišnji izbor poslodavaca je podržan od strane Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom FBiH.  
Cilj kampanje je podizanje svijesti poslodavaca i cjelokupne javnosti o mogućnostima i sposobnostima osoba sa invaliditetom da ravnopravno učestvuju na tržištu rada.
Promocijom poslodavaca koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom želimo pokazati dobru praksu poslovanja, koja osobama sa invaliditetom omogućava jednak pristup ekonomskim mogućnostima, a medijskim praćenjem kampanje istaknuti pozitivne primjere, ali u isto vrijeme širu javnost upoznati sa postojanjem diskriminacije pri zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

Kampanja se provodi s ciljem izjednačavanja mogućnosti za osobe sa invaliditetom, njihovog što kvalitetnijeg i ravnopravnijeg uključivanja na otvoreno tržište rada, te bolju socijalnu uključenost.

Kriteriji za prijavu:

Za nagradu „Poslodavac godine za osobe sa invaliditetom u FBiH 2013“ mogu konkurisati isključivo pravni subjekti koji su registrovani na prostoru Federacije BiH, u nekoj od sljedećih 4 (četiri) kategorije:

1. mala preduzeća (preduzeća koja zapošljavaju manje do 50 osoba)
2. srednja preduzeća (preduzeća koja zapošljavaju od 50 - 250 osoba)
3. velika preduzeća (preduzeća koja zapošljavaju više od250 osoba)
4. javna preduzeća (preduzeća čiji je većinski vlasnik država. Formiraju se u oblastima interesantnim za državu kao što su elektroprivreda, telekomunikacije, željeznica)

Nezavisna kategorija:

 1. Samostalni obrti vođeni od strane osobe sa invaliditetom

Napomena:

Namjera ove Kampanje je promocija  inkluzije osoba sa invaliditetom i  zapošljavanje  na otvorenom tržištu rada, pa zbog toga, preduzeća (privredna društva) koja su prema obliku registrovanja  namjenjena za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, kao i udruženja građana neće biti razmatrana u okviru ovog konkursa.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti na neku od navedenih kontakt adresa implementacijskih partnera:

Inicijative preživjelih od mina
Kavgić Amira
035/258 361
akavgic@ipm-lsi.org
www.ipm-lsi.org
Internet portal Posao.ba
Nermana Ajanović-Hajdarpašić
033/204 595
nermana.ajanovic@posao.ba
www.posao.ba

Centar za razvoj i podršku
Mirza Jašarević
035/255 217
mirza@crp.org.ba

www.ljudskaprava.crp.org.ba

Stručna služba Saveza


08.10.2013.
MEĐUNARODNI SUSRET ORGANIZACIJA DRŽAVA JUGOISTOČNE EVROPE KOJE OKUPLJAJU PARAPLEGIČARE I TETRAPLEGIČARE


U Sloveniji, od 27.09.2013. godine do 02.10.2013. godine, je održan u ljetovalištu Pacug  međunarodni susret u cilju jačanje međusobne saradnje organizacija koje na nacionalnom nivou okupljaju paraplegičare i kvadriplegičare/tetraplegičare iz zemalja okruženja, područja jugoistočne Europe.

Na ovogodišnjem Međunarodnom susretu organizacija jugoistočne Evrope koje okupljaju paraplegičare i tetraplegičare učestvovali su predstavnici organizacija paraplegičara i tetraplegičara iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Kosova, Albanije i domaćina susreta Slovenije.

Inicijator i organizator susreta  je bio Savez paraplegičara Slovenije.

Ovom prilikom je potpisan Memorandum o međunarodnoj saradnji organizacija osoba sa invaliditetom i održano je nekoliko radnih sastanaka i dogovora o budućoj saradnji, razmjeni informacija i iskustava, primjera dobre prakse, i međusobne podrške.

MEMORANDUMOM O MEĐUNARODNOJ SARADNJI ORGANIZACIJA OSOBA SA INVALIDITETOM organizacije, potpisnice, su se obavezale za međusobnu razmjenu podataka i analiza nacionalnih propisa koji se odnose na paraplegičare i tetraplegičare, kao stavove i smjernice u pojedinim državama, međusobnu razmjenu iskustava i dobrih praksi prilikom realizacije pojedinih programa, razvijanje međusobne saradnje u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, u kulturnoj i sportskoj oblasti, omogućavanje uzajamnog korišćenja kapaciteta, a sve u cilju spovođenja načela  koja će podstaći usklađivanje zajedničke saradnje organizacija.

Potpisnice sporazuma su sljedeće urganizacije:
1. Zvezda paraplegikov Slovenije
2. Savez paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Bosne i Hercegovine
3. Hrvatska udruga paraplegičara i tetraplegičara
4. Savez paraplegičara i kvadriplegičara Srbije
5. Savez udruženja paraplegičara Crne Gore
6. Nacionalen sojuz na lica so telesen invaliditet na Makedonija-Mobilnost Makedonija
7. Shogata e Invalideve Para&Tetraplegijke te Shiperise-Albanija
8. Shoqates se paraplegjikeve dhe paralizes se femijeve te Kosoves – HandiKOS.


Potpisivanju Memoranduma su prisustvovali ministar inostranih poslova Slovenije gospodin Karl Erjavec, gradonačelnik Pirana gospodin Peter Bossman i drugi zvaničnici.

U ime paraplegičara Bosne i Hercegovine, Memorandum je potpisala gospođa Elvira Bešlija, generalni sekretar Saveza paraplegičara i obolječih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine.


Stručna služba Saveza


19.09..2013.

USPJEŠAN NASTUP NAŠIH PREDSTAVNIKA U SLOVENIJI
ATLETSKE IGRE - 44. MEMORIAL PROF. BOJANA HROVATINA


Na poziv iz Saveza paraplegičara Slovenije, ekipa Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine učestvovala je na atletskom takmičenju »44. Memorial Prof. Bojana Hrovatina«, koje je održano dana 14. septembra 2013. na atletskom stadionu, Poljane u Mariboru, Slovenija.

Naš Savez je predstavljala ekipa iz Unsko-sanskog kantona sastavljena od 4 takmičara i jednog pratioca.


Našu ekipu su sačinjavali atletičarke  Safeta Trgić i Aiša Ramić i atletičari Refik Ibragić i Hasan Nuhanović koji su se takmičili  u bacanju koplja, kugle i diska, te u utrci, u invalidskim kolicima, na 100 m.

U vrlo kvalitetnoj konkurenciji, naša malobrojna (iz objektivnih razloga) ekipa je napravila zavidan rezultat osvojivši 4. mjesto u ukupnom plasmanu.

Uz zadovoljstvo sa postignutim rezultatom na atletskom takmičenju, ističemo i veliko zadovoljstvo što je naš Savez ponovo dobio poziv za učešće i činjenice da smo postali stalni učesnici ovog renomiranog tradicionalnog takmičenja, a posebno i zbog toga što smo postigli uspješnu i stabilnu, višegodišnju, saradnju sa našim kolegama iz Saveza paraplegičara Slovenije.

Zahvaljujemo se Savezu paraplegičara Slovenije i domaćinu takmičenja na pozivu i  gostoljubivosti, a čestitamo našim predstavnicima – ekipi iz Unsko-sanskog kantona za ostvareni plasman i dostojno predstavljanje našeg Saveza i države Bosne i Hercegovine u Sloveniji, članici Europske unije (EU).


Klikni na sliku za originalnu veličinu

Stručna služba Saveza FBiH


10.09.2013.
ODRŽANE 21. REPUBLIČKE SPORTSKE IGRE PARAPLEGIČARA SRBIJE
USPJEŠAN NASTUP PREDSTAVNIKA BiH - ČLANOVA NAŠEG SAVEZA


U Kraljevu su, od 05. – 07. septembra 2013. godine, održane 21. republičke sportske igre paraplegičara i kvadriplegičara Srbije.
Uz ekipe  iz Srbije učesnici igara su bili i pozvani gosti – takmičari iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Makedonije.

Na sportskim igrama je učestvovalo više od 200 takmičara koji su se nadmetali u atletici, šahu, stonom-tenisu, streljaštvu i pikadu.

Igre je zvanično otvorila Brankica Janković, državni sekretar ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Bosnu i Hercegovinu, na poziv  Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije, je predstavljala ekipa  Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH sa takmičarima iz Udruženja kvadriplegičara, paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Tuzla predvođena kapitenom ekipe gospođom Numom Mešić, predsjednicom Udruženja a koja je ujedno bila i predstavnik našeg Saveza.

Predstavnici naše države i Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH, takmičari iz Udruženja kvadriplegičara, paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Tuzla, su opravdali očekivanja i osvjetlali obraz naše države, Saveza i svog Udruženja.

Fikreta Hasanović i Sumbila Smajlović su osvojile bronzane medalje u atletici – disciplina:

- Trke u invalidskim kolicima na 100 m, u dvije kategorije u skladu sa međunarodnom klasifikacijom sportista s invalidititetom propisanom od strane Međunarodnog paraolimpijskog komiteta (IPC)

Naši predstavnici su, po povratku, izrazili zadovoljstvo sa cjelokupnim boravkom i učešćem na sportskim igrama u Srbiji kao i uspješnim nastavkom saradnje srodnih saveza Bosne i Hercegovine i Srbije.

 

Izvještaj dostavila:
Fikreta Hasanović
Udruženje kvadriplegičara, paraplegičara
i oboljelih od dječje paralize Tuzla

Stručna služba Saveza


01.09..2013.
POKRAJINSKE IGRE PARAPLEGIČARA I KVADRIPLEGIČARA VOJVODINE


U Novom Sadu su 26. i 27. augusta 2013. godine održane Pokrajinske sportske igre paraplegičara i kvadriplegičara Vojvodine.

Na poziv iz Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Vojvodine,  na igrama su učestvovali i predstavnici Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH, a kojeg su predstavljali takmičari iz Unsko-sanskog kantona

Takmičenja su održana u atletici, stonom tenisu, pikadu i šahu. 
Predstavnici našeg Saveza su se takmičili u atletici i pikadu.

U atletici takmičili su se u utrkama u invalidskim kolicima na 50 i 100 metara, bacanju diska, koplja i kugle.

Ostvareni rezultati:

2 zlatne medalje:

IRFAD REKIĆ - bacanje koplja (kategorija: F-52)
ALAGA HOZANOVIĆ - bacanje koplja (kategorija: F-54)

 

4 srebrne medalje:

ELVIS HODŽIĆ - bacanje kugle i diska (kateg.: F-54)
IRFAD REKIĆ - bacanje kugle i diska (kateg.: F-52)

 

3 brončane medalje:

IRFAD REKIĆ - utrka kolicima na 50 m - kategorija: F-52
ALAGA HOZANOVIĆ - utrka kolicima na 100 m – kategorija: T-53
ELVIS HODŽIĆ - bacanje koplja – kategorija: F-54

I u pikadu su u pojedinačnom nadmetanju ostvareni odlični rezultati.
IRFAD REKIĆ imao je ukupno najveći broj osvojenih bodova.

Generalni sekretar Saveza Elvira Bešlija prisustvovala je ovim sportskim igrama, na koje je pozvana kao gost Saveza Vojvodine.
Cijenimo da su pozivi iz Srbije, Vojvodine, veoma značajni u nastavku i razvoju saradnje sa organizacijama paraplegičara iz regije.

Sportisti iz Srbije su učesnici sportskih igara koje organizuje naš Savez već nekoliko godina, i ovo je veoma dobar primjer kako se ta saradnja održava i kvalitativno unaprjeđuje.

 

Klikni na sliku za originalnu veličinu

Izvještaj uradili :
Alaga Hozanović,
predsjednik UO Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Unsko-sansko kantona
i stručna služba Saveza FBiH


14.08.2013.
UDRUŽENJU PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE
DOBOJ-JUG URUČENA DONACIJA RAIFFEISEN BANKE


Predstavnici Raiffeisen banke Zoran Munetić, direktor poslovnog centra, Nedžad Džudža, PR banke, i Emira Škapurević, direktorica filijale ove banke u Tešnju, uručili su izuzetno vrijednu donaciju – ček od 7.000 KM Udruženju paraplegičara i lica oboljelih od dječije paralize Doboj-Jug.

Nedžad Džudža je kazao da je ova kompanija društveno odgovorna i da prepoznaje i stimuliše rad udruženja koja pomažu ranjive kategorije, kao što su djeca i omladina sa teškoćama, te organizacije invalidnih lica.

Do sada je ova organizacija primala na stotine zahtjeva za različite donacije, pa se menadžment banke odlučio da zahtjeve ne rješava pojedinačno, već da se doniraju organizacije u vidu prazničnih poklona.

Predsjednik Udruženja, kojem je uručena donacija, Edib Skulić se zahvalio predstavnicima Raiffeisen banke, kazavši da će im ova sredstva biti stimulans za još bolji rad.
Ovo Udruženje je po aktivnostima vodeće udruženje od 35 nevladinih organizacija, koliko ih djeluje u opštini Doboj-Jug.

Preneseno iz:
''Oslobođenje'' - M.B

Stručna služba Saveza


17.07..2013.
6. MEĐUNARODNI ŠAHOVSKI TURNIR PARAPLEGIČARA
''Banja Luka – 2013''


U organizaciji Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize i ostalih tjelesnih invalida bh. entiteta Republike Srpske, održan je, u periodu od 08. do 10.07.2013.godine, 6. međunarodni šahovski turnir paraplegičara "Banja Luka 2013".

Smještaj učesnika je bio u Domu ''Zaštiti me'' u Banja Luci, a turnir/takmičenje je održano na izletištu Mlinska Rijeka, opština Čelinac.

 

Turnir je bio pozivnog karaktera i na njemu su učešće uzele sljedeće reprezentacije:

1. Reprezentacija Srbije (Titel)
2. BiH - selekcija Brčko distrikta BiH
3. BiH - selekcija entiteta Federacija BiH
4. BiH - selekcija entiteta Republika Srpska - I
5. BiH - selekcija entiteta Republike Srpske - II (Doboj)

Ekipe su nastupale sa po dva seniora i jednom seniorkom.
Selekciju bh.entiteta FBiH sačinjavali su članovi Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica, članice Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize FBiH, u sastavu:

1. tabla:.
Bajramović Halid, šahovski MK
2. tabla:
Čevro Muris, I šahovska kategorija
3. tabla:
Topalović Sefija

Nakon odigranih pet kola plasman ekipa je bio sljedeći:

1.
Selekcija bh.entiteta Republika Srpska
8 meč bodova i 11 poena zlatna medalja i pehar
2. Selekcija bh.entiteta Federacija BiH 6 meč bodova i 8,5 poena srebrena medalja i pehar
3. Reprezentacija Srbije 0 meč boda i 1 poen bronzana medalja  i pehar

Ovom prilikom dužnu zahvalnost iskazujemo organizatoru i ljubaznim domaćinima turnira.

Kliknite na sliku za punu veličinu

Izvješta pripremio i dostavio:
Halid Bajramović, Zenica

Stručna služba Saveza

 


07.07.2013.
ODRŽANE 9. SPORTSKE IGRE
PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE
ZENIČKO – DOBOJSKOG KANTONA


Na atletskom stadionu ''Kamberovića Polje'', u subotu, 06.07.2013. godine su održane 9. Sportske igre paraplegičara i oboljeljih od dječije paralize ZE-DO kantona.

Učestvovali su takmičari iz Doboj-juga, Tešnja, Zavidovića, Žepča i Zenice.
Takmičenja su se odvijala u atletici i šahu. Takmičenja u atletici su se odvijala u klasifikacijama prema propisima Međunarodnog paraolimpijskog komiteta. Svaki takmičar je imao prvo nastupiti u tri atletske discipline i na šahovskom turniru.


Prije otvaranja Sportskih igara su gospodin Aziz Kevelj, direktor 4. Atletskog mitinga „Zenica 2013“ i gospodin Munib Husejnagić, premijer Vlade ZDK, podijelili zaslužene medalje, osvojene 12.06.2013. na revijalnoj utrci u invalidskim kolicima na 100 metara, pri otvaranju tog mitinga, učesnicima utrke iz Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica. Medalje za osvojene plasmane, na revijalnoj utrci u invalidskim kolicima na 100 metara, dobili su: Jorgić Srećko (zlatna), Skender Elvir (srebrena) i Fazlić Ferid (bronzana).
Ovom prilikom je g-din Aziz Kevelj se zahvalio na učešću naših atletičara na revijalnoj utrci i poželio i dalje dobru saradnju.

9. Sportske igre paraplegičara i oboljeljih od dječije paralize ZE-DO kantona je otvorio premijer Vlade ZDK, gospodin Munib Husejnagić, koji je poželio takmičarima lijepo druženje i dobre rezultate.
Takmičare su pozdravili gospođa Elvira Bešlija, generalna sekretarka Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize i atletski veteran i sekretar Atletskog kluba Čelik, gospodin Aziz Kevelj.

ATLETIKA
Atletske discipline, u kojima su takmičari nastupali, bile su:

 1. Utrke u invalidskim mehaničkim kolicima na 100 m 200 m 400 m (muškarci)
 2. Bacanje diska, kugle i koplja (muškarci i žene)

Atletsko takmičenje - osvajači medalja:

Trke u kolicima, muškarci (100, 200 i 400 m u dvije kategorije)
Jorgić Srećko 3 zlatne
Skender Elvir 1 zlatna i 2 srebrene 
Fazlić Ferid 1 zlatna, 1 srebrena i 1 bronzana
Jašarević Hasan 1 zlatna i 2 bronzane
Aliefendić Harun 2 srebrene i 1 bronzana
Tubak Draženko 1 srebrena i 2 bronzane

Bacačke discipline – muškarci, sve discipline i kategorije:
Telalović Muamer 3 zlatne
Škiljo Rukib 2 zlatne i 1 srebrena
Muratović Sulejman 1 zlatna i 2 srebrene
Hukić Ibrahim 2 srebrene
Suljkanović Izudin 1 srebrena  i 1 bronzana
Telalović Nermin 2 bronzane  
Skulić Edib 1 bronzana
Žižo Nermin 1 bronzana
Muratović Medžid 1 bronzana

Bacačke discipline – žene (F-52)
Telalović Elvedina 2 zlatne i 1 srebrena
Batarilo Emilija 1 zlatna i 2 srebrene
Topalović Sefija 3 bronzane

U atletici svi takmičari su zaslužili čestitke, jer su se založili za postizanje dobrih rezultata, građenje atmosfere druženja, uz pažnju da se niko ne povrijedi na atletskim borilištima.

Kao gost takmičenja, van konkurencije je nastupio svestrani zenički sportista, paraplegičar, gospodin Ermin Ćorić, koji je postigao zapažene rezultate u bacačkim disciplinama.

ŠAH
Na šahovskom turniru je učestvovalo 11 takmičara. Nakon kvalifikacija za medalje se nastavilo takmičiti 6 šahista.

Konačan plasman na šahovskom turniru je:

 1. Bajramović Halid
 2. Telalović Muamer
 3. Mišković Vlado

Nakon uspješno završenih sportskih nadmetanja, svi su takmičari imali zajednički ručak i druženje uz podjelu zasluženih priznanja.

Veoma smo zahvalni Općini Zenica i J.P. za upravljanje i održavanje sportskim objektima, te sponzorima „BHTelecom“ d.d. direkcija Zenica i „Sparkasse“ dd Sarajevo.

 

Izvješta dostavio:.
Đulbić Mirsad, dipl. Inž.
Predsjednik U.O.

FOTO - ALBUM SA SPORTSKI IGARA „ZENICA 2014.“
MOŽETE POGLEDATI NA NAŠOJ STRANICI "ALBUMI"
ili NA LINKU:
SPORTSKE IGRE - ZE-DO KANTONA - 2013.

Stručna služba Saveza


27.06..2013.
ODRŽANA 15. GODIŠNJA REDOVNA SKUPŠTINA
SAVEZA PARAPLEGIČARA I
OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE FEDERACIJE BiH


Dana 27. juna 2013. godine sa početkom u 12,30 sati, u Sarajevu, u Sali hotela ''BM International“ održana je „15. redovna Skupština Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH“. Skupština je radila u kvorumu.

Prije prelaska na usvajanje godišnjih izvještaja i programa, verifikovani su mandati novoprijavljenih zastupnika iz udruženja-članica u Skupštinu Saveza, u skladu sa Statutom Saveza.


Jednoglasno je donešena odluke o brisanju iz evidencije članstva Saveza dosadašnje članice Saveza - Udruženje paraplegičare i oboljelih od dječije paralize Kantona Sarajevo, koje je dostavilo informaciju i Odluku o istupanju 'Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Kantona Sarajevo' iz Saveza.

Udruženje paraplegičare i oboljelih od dječije paralize Kantona Sarajevo, povodom svoje odluke o istupanju iz Saveza nije organima Saveza (Upravnom odboru i Skupštini) dostavilo konkretno i argumentovano obrazloženje o razlozima svog postupka, iaoko je na osnovu Odluke UO Saveza stručna služba uputila pisani upit da se navedu konkretni razlozi i argumenti za istupanje iz Saveza, ali odgovor, od strane 'Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Kantona Sarajevo nikad nije dobijen!

Zastupnici su izrazili žaljenje zbog samoinicijativnog istupanja sarajevskog Udruženja iz članstva Saveza, za koje nije dato nikakvo argumentovano obrazloženje i što je g. Zula Selimović predsjednica sarajevskog Udruženja bila i predsjednica Skupštine Saveza, ali poštuju njihov izbor i volju.
Takođe, zauzeli su određene stavove po ovom pitanju u okviru budućeg rada Saveza.

U daljem toku sjednice donešena je odluka o prestanku mandata zastupnika iz Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Kantona Sarajevo u Skupštini Saveza, a što je u svom dopisu o istupanju iz Saveza sarajevsko Udruženje jedino i izričito naglasilo – istupanje i povlačenje svih svojih predstavnika u Savezu.

Novi predsjednik Skupštine
U skladu sa Dnevnim redom te odredbama Statuta i Poslovnika Saveza izvršen je Izbor novog predsjednika Skupštine Saveza.
Umjesto g. Zule Selimović, dosadašnje predsjednice Skupštine Saveza, izabran je gospodin Harun Aliefendić iz Zenice.

Predsjednik Upravnog odbora
Izvršen je i izbor za člana Upravnog odbora i predsjednika Upravnog odbora Saveza.
Prema odredbama Statuta i Poslovnika Saveza za predsjednika UO Saveza je, ponovo, izabran Doc. dr. sci. Mirsad Muftić, čime su mu zastupnici Skupštine iskazali zahvalnost, poštovanje i povjerenje za njegov dosadašnji angažman i rad u Savezu.

Nakon provedenih izbora, razmotreni su i usvojeni, Izvještaji o radu, finansijskom poslovanju i nalazu Nadzornog odbora Saveza za 2012. godinu.

U okviru razmatranja i usvajanje Programa rada Saveza za 2013. godinu generalni sekretar Saveza je iznijela bitne i aktuelne informacije koje nisu navedene u Programu:

1.
Savez je obnovio Sporazum o saradnji sa Koalicijom„MOGU, HOĆU, ZNAM“, sa kojom je radio i doprinio izradi i donošenju podzakonskih akata potrebnih za što bržu punu implementaciju usvojenog „Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom u Federaciji BiH“.
2.
Posebno napominjemo da je tim našeg Saveza aktivno učestvovao u izradi prijedloga za donošenje Zakona i Odluke o osnivanju 'FONDA' u saradnji i partnerstvu sa srodnim organizacijama osoba sa invaliditetom i resornim Ministarstvom rada i socijalne politike.
3.
U toku je rad na izmjenama i dopunama Zakona koji se između ostalog odnose i na poslodavce i naplatu posebnog doprinosa za podsticaj zapošljavanja OSI u 'Fond', koji sadašnjim Zakonom nije najbolje riješen.
4.
Dalje je navedeno, a kao što su udruženja upoznata dostavom materijala, da je Federalno Ministarstvo rada i socijalne politike dostavilo svim federalnim savezima PREDNACRT “ZAKONA O TEMELJNIM NOVĆANIM NAKNADAMA ZA PODRŠKU OSOBAMA SA INVALIDITETOM” na izjašnjavanje. Nakon rasprave, Zakon povučen iz procedure do daljnjeg, a nakon što su dobili sugestije i   primjedbe od preko 30 Saveza i udruženja OSI. Informacija Ministarstva je odmah proslijeđena svim udruženjima-članicama Saveza na znanje.

Dalja aktivnost je bila da VOOSI delegira predstavnike u Ministarstvo rada i socijalne politike koji će radili na prijedlogu novog Zakona, što je i urađeno od strane VOOSI i nastavak ove veoma važne aktivnosti slijedi.

1.
Ponovno smo prema Ministarstvu kandidovali pokretanje usvajanja „Zakona o organizacijama koje okupljaju osobe sa invaliditetom“, koji bi doprinio izdvajanju naših organizacija iz važećeg Zakona o udruženjima i fondacijama, odnosno odvojio nas od tzv. hobističkih i drugih udruženja i dao značaj koji nam pripada.
2.
Na kraju sjednice usvojen je Finansijski plan Saveza za 2013. godinu.
3.
Svi predloženi dokumenti na Skupštini su usvojeni jednoglasno.
4.
Po završetku sjednice Skupštine, izvršena je raspodjela antidekubitalnih jastuka koje je Savez kupio u okviru realizacije Projekta Lutrije. Jastuke će udruženja podijeliti svojim članovima prema svojim kriterijima o njihovim potrebama.
5.
Prema ustaljenoj praksi redovne dostave informacija, udruženjima i zastupnicima su u štampanoj formi dotavljeni / podijeljeni „ZAKON O VOLONTIRANJU“, te podzakonski akti koji su objavljeni u maju ove godine.

Zakon je predvidio da organizator dugoročnog volontiranja može biti i Pravno lice registrovano prema Zakonima o udruženjima i fondacijama FBiH i BiH, tako da naša udruženja mogu razmotriti i ovu mogućnost za svoje kadrovsko osnaživanje.

Nakon završetka rada Skupštine, koji je protekao u konstruktivnom radu i dostojanstveno ambijentu, obezbjeđen je prigodan ručak za sve prisutne.

Kliknite na sliku za punu veličinu

Stručna služba Saveza


 

22.06..2013.
Prvi ''Forum žena – osoba s invaliditetom''
KVALITETA ŽIVOTA ŽENA SA INVALIDITETOM U BOSNI I HERCEGOVINI


22. juna 2013. u hotelu „Hoolywood“ na Ilidži, Sarajevo, održan je Prvi Forum žena sa invaliditetom iz cijele Bosne i Hercegovine Tema Foruma je bila:

KVALITETA ŽIVOTA ŽENA SA INVALIDITETOM U BOSNI I HERCEGOVINI

Ovaj Forum održan je u okviru Projekta “Ljudska prava i nezavisni život u Bosni i Hercegovini”. Radi se o partnerskom Projektu zmeđu Centra za nezavisni život “Threshold” iz  Helsinkija, Finska i dvije partnerske organizacije iz Bosne i Hercegovine: Informativni centar za osobe sa invaliditetom “Lotos” Tuzla i Humanitarne organizacije “Partner” Banja Luka.

Forumu je prisustvovalo 25 žena sa invaliditetom, koje su, predstavnice saveza organizacija osoba sa invaliditetom iz Bosne i Hercegovine, predstavnice organizacija osoba sa invaliditetom kao i pojedine članice organizacija/udruženja osoba sa invaliditetom koje se svojim zalaganjem ističu za bolju sutrašnjicu te populacije.

Teme koje su razmatrane na ovom Forumu su aktuelizirale pitanja od značaja za aktivno sudjelovanje žena sa invaliditetom u različitim aspektima života, kao i budućim aktivnostima pokreta osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini. 

Uvodničarke prvog Foruma posvećenog isključivo pitanjima od interesa za žene sa invaliditetom bile su: Tanja Mandić Đokić i Elvira Bešlija, a moderatorica Foruma bila je  Olivera Mastikosa.

KONVENCIJA O PRAVIMA OSOBA SA INVALIDITETOM tretira pitanje žena sa invaliditetom u članu 6. po nazivom "ŽENE SA INVALIDITETOM", koji  glasi:

1. Države Članice priznaju da su žene i djevojke sa invaliditetom izložene višestrukoj diskriminaciji i s tim u vezi će poduzeti mjere kako bi se ženama i djevojkama sa invaliditetom osiguralo puno i jednako uživanje svih ljudskih prava i osnovnih sloboda.
2. Države Članice će poduzeti sve odgovarajuće mjere da osiguraju puni razvoj, napredovanje i osnaživanje žena, u svrhu garantiranja ostvarivanja i uživanja ljudskih prava i osnovnih sloboda propisanih ovom Konvencijom.
Pitanje žena kroz Konvenciju se nastavlja i dalje:

Član 28. koji tretira «Adekvatan životni standard i socijalnu zaštitu» stav 2. tačka b. glasi:
"Osiguravanja osobama sa invaliditetom, naročito ženama i djevojkama sa invaliditetom i ostarjelim licima sa invaliditetom, pristupa programima socijalne zaštite i programima za smanjenje siromaštva".

U uvodnim izlaganjima iznešene su analize o pravima i položaju žena sa invaliditetom.
Već je davno potvrđeno da su žene sa invaliditetom ugrožene po dvostrukom osnovu – kao osobe sa invaliditetom i po osnovu spola.
Jednakopravnost spolova i pitanje žena uopće, u Bosni i Hercegovini tretira se kroz nekoliko propisa koji zabranjuju svaku vrstu diskriminacije, nasilja i slično, međutim u praksi sve izgleda drugačije.

Postoji niz pitanja od značaja za aktivno sudjelovanje žena sa invaliditetom u različitim aspektima života, te u aktivnostima pokreta osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini

Na Forumu nakon uvodnih izlaganja, učesnice su u veoma aktivnoj diskusiji razgovarale o porodici, nasilju, političkom životu, općoj socijalnoj uključenosti, zapošljavanju, obrazovanju...

Usvojeni su zaključci koje će moderatorica pripremiti i dostaviti učesnicama te ostalim zainteresovanim.


kliknite na sliku za originalnu
veličinu slike
 

Stručna služba Saveza


18.06.2013.
Od 07. - 09 juna 2013. godine u Sarajevu je održano
MEĐUNARODNO OTVORENO PRVENSTVO - DESETE JUBILARNE SPORTSKE IGRE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE

U organizaciji Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH održane su Desete, jubilarne, međunarodne sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH i Kantona Sarajevo.

Na Sportskim igrama je nastupilo 120 takmičara – paraplegičara i oboljelih od dječije paralize (u zvaničnoj konkurenciji i revijalno) iz 4 strane države i Bosne i Hercegovine.

Sportske igre se tradicionalno održavaju u atletskim disciplinama i šahu.

Atletsko takmičenje je održano u ženskoj i muškoj konkurenciji, na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović - Hase" na Koševu, u sljedećim disciplinama:
             Atletika:

 • Trke u kolicima: 100 m; 200 m; 400 m
 • Bacačke discipline: koplje, kugla, disk i čunj

             Šah:

 • Ekipno takmičenje, po Bergerovom sistemu, je održano u hotelu ''Hollywood'' na Ilidži

Na Međunarodnom sportskom mitingu učestvovali su takmičari iz Slovenije, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, tj. njenih entiteta Federacije BiH i Republike Srpske.
Iz Federacije BiH učestvovali su takmičari iz 8 kantona, 15 područnih udruženja-članica Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH, a iz bh. entiteta Republike Srpske učestvovali su takmičari iz Banja Luke.
Nažalost, ekipa iz Hrvatske je, iz objektivnih razloga, dan prije početka igara otkazala učešće.

Od udruženja članova našeg Saveza učešće je otkazalo Udruženje Kantona Sarajevo, koje je samovoljno istupilo iz Saveza !

I pored pojedinih otkaza ovogodišnje 10. jubilarne međunarodne sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize su bile vrlo uspješne i po broju takmičara, inostranih i domaćih, i prema postignutim takmičarskim rezultatima.
Učešće 4 inostrane ekipe je sportskim igrama dalo novu dimenziju i još viši nivo i ugled u regiji.

Svečanosti otvaranja sportskih igara prisustvovali su predstavnica Federalnog Ministarstva zdravstva dr. Lada Sarajlić i prof. Mustafa Demir predsjednik Paraolimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine. Početak Međunarodnih sportskih igara započeo je u 09,30 sati defileom takmičara/učesnika sa zastavama svojih zemalja.
Oficijelni konferansije ovogodišnjig sportskih igara bila je novinarka gospođa Amra Ekmečić.

Nakon svečanog defilea intonirana je državna himna i obraćanje učesnicima od strane prisutnih zvaničnika. Prva se obratila dr. Lada Sarajlić, potom Elvira Bešlija, generalni sekretar Saveza paraplegičara u ime organizatora, nakon čega je predsjednik Paraolimpijskog komiteta BiH prof. Mustafa Demir zvanično otvorio ovu međunarodnu manifestaciju proglasivši početak takmičenja.

Na Međunarodnom otvorenom prvenstvu i tradicionalnim 10. sportskim igrama, koje su bile veoma dobro organizovane, paraplegičari i oboljeli od dječije paralize takmičili su se u atletici (trke u kolicima i bacačke discipline) i šahu, sa mnogo takmičarskog duha i vrlo uspješnim rezultatima u pravom sportskom i drugarskom ambijentu.

Organizacija takmičenja koje okuplja osobe sa najtežim fizičkim invaliditetom zahtijeva posebne uslove i pripreme.

1.
Savez je organizovao da ljekar klasifikator dr. Damir Jaganjac, koji ima međunarodnu licencu za određivanja klasa za takmičenje osoba s invaliditetom u atletici, prije takmičenja pregleda učesnike uz njihovu medicinsku dokumentaciju i utvrdi grupu (klasu) u koju takmičar pripada prema međunarodnim normama
2.
Za takmičenje u šahu međunarodni šahovski sudija gospodin Mirza Miralem je pripremio Pravila, koja su pročitana vođama ekipa, uz ostale dogovore. Pravila su pročitana i šahistima prije početka takmičenja.
3. Urađene su “PROPOZICIJE za MEĐUNARODNO OTVORENO PRVENSTVO - 10. sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize'' (po Pravilima AAIF i Paraolimpijskog komiteta) koja su zbog specifičnosti takmičenja prilagođene našim uslovima i primjenjive samo na navedenom takmičenju.
4. Sudija u atletici bio je, atletski sudija, gospodin Željko Mladinović, a glavni sudija je bio gospodin Elvin Čerimagić.
5. Glavi sudija u šahu bio je međunarodni šahovski sudija Mirza Miralem.
6. Na Stadionu je u toku takmičenja bilo obezbjeđeno, u dovoljnim količinama, osvježenje za sve učesnike koji su bili zadovoljni ponudom – kvalitetom i kvantitetom. Isto je bilo i u hotelu ''Hollywood'' gdje je održavano takmičenje u šahu.
7. Po završetku takmičarskog dijela održana je u večernjim satima, u hotelu ''Hollywood'' na Ilidži, svečanost podjele priznanja, svečana večera i druženje uz prigodnu muziku. I ovom prilikom zvanični konferansije bila je novinarka gospođa Amra Ekmečić.
8. Savez, kao organizator sportskih igara, je obezbjedio i medijsko praćenje ove značajne regionalne sportske manifestacije.
9. Medijski pokrovitelji bili su:
  - Televizija Federacije BiH, Radio "Stari Grad", Radio "Antena", "Oslobođenje" i "Nezavisne novine".

 

Rezultati:
   
- Najuspješnija ekipa – ukupan plasman: ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON - F BiH / BiH
- Najuspješnija ekipa u ženskoj konkurenciji: TUZLANSKI KANTON - F BiH / BiH
- Najuspješnija ekipa u muškoj konkurenciji:  ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON - F BiH / BiH
- Najuspješnija takmičarka:      MILENA OBRADOVIĆ - Republika Srpska / BiH
- Najuspješniji takmičar:    JANEZ HUDEJ - SLOVENIJA
- Najuspješnija ekipa u šahu:   BANJA LUKA - Republika Srpska / BiH
- Najstariji učesnik igara: MURIS ČEVRO - ZE-DO Kanton – FBiH / BiH   
- Najmlađi učesnik igara:       ALMA BAJRAMOVIĆ - UNSKO-SANSKI Kanton - FBiH / BiH


 Kao i do sada, nakon završetka igara, izvršena je detaljna analiza i prikupljene ocjene i izjave iz udruženja - učesnika Međunarodnog otvorenog prvenstva - 10. sportskih igara, predstavnika / takmičara gostiju iz inostranstva, te predstavnika Paraolimpijskog komiteta, sportskih radnika, i drugih meritornih mišljenja.

Nakon svih dobijenih informacija izvršena je analiza koja je rezultirala zaključkom da su ovogodišnje, jubilarne, Međunarodne sportske igre veoma uspješno organizovane, da su takmičenja održana u sportskom i fer ponašanju učesnika te da su postignuti veoma dobri rezultati.

 

Također, moramo istači da su svi učesnici, a posebno gosti iz stranih država, iskazali svoje zadovoljstvom kompletnom organizacijom i ambijentom uz želju da i naredne godine budu sudionici najznačajnije sportske manifestacije osoba s invaliditetom (OSI) u regiji.
Uspostavljena još bolja bilateralna saradnja sa svakom od inostranih ekipa koje su iskazale želju za nastavak saradnje u sportskom i svakom drugom segmentu i željom predstavnika istih da bi voljeli da predstavnici našeg Saveza budu njihovi gosti na njihovom sportskom takmičenju koja su, do sada, bili internog - lokalnog karaktera.

Cijenimo da je organizacija sportskih takmičenja za paraplegičare i oboljele od dječije paralize, kao jedne od najtežih kategorija osoba sa tjelesnim invaliditetom uopće, veoma bitna za održavanje njihovog pozitivnog stava i boljeg psiho-fizičkog stanja, te društvene socijalizacije ove populacije građana.

Ovim tradicionalnim igrama i konstantno dobrom organizacijom sportskih igara, obezbjeđenjem svih uslova takmičarima, i svim ostalim gostima, za takmičenje, te okupljanjem velikog broja takmičara, otvorili smo mogućnost članovima-takmičarima za postizanje takmičarske norme u rezultatima kao uslova za učešće na ostalim zvaničnim međunarodnim i lokalnim takmičenjima.

Realizacijom ovog Programa-Projekta postigli smo, a što nam je i bio cilj, podizanje kvaliteta sportske djelatnosti, i što je veoma značajno – dostojno i dostojanstveno prezentiranju naše zemlje u regiji i svijetu.

 

FOTO - ALBUM SA MEĐUNARODNE SPORTSKE MANIFESTACIJE
MOŽETE POGLEDATI NA NAŠOJ STRANICI "ALBUMI"
ili NA LINKU: SPORTSKE IGRE - SARAJEVO 2013.

 

         Izvještaj uradila:
generalni sekretar Saveza:
Elvira Bešlija


.11.05..2013
ODRŽANA SKUPŠTINA ZENIČKOG UDRUŽENJA


U skladu sa Planom i programom rada Udruženja za 2013. godinu, 11.05.2013. godine, s početkom u 13,00  sati, u prostorijama Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica, održana je XIII redovna Skupština Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica.

Skupština je radila u kvorumu.

Zastupnici Skupštine su razmatrali i i usvojili:

1.
Izvještaj o radu Udruženja za 2012. godinu
2.
Izvještaj o poslovanju Udruženja za 2012. godinu
3.
Zapisnik Nadzornog odbora
4.
Plan rada i aktivnosti Udruženja za  2013. godinu
5.
Finansijski plan Udruženja za 2013. godinu

Nakon usvojenih programskih akata, Skupština je usvojila i sljedeće odluke.

-

Uputiti čestitku načelniku općine Zenica, gospodinu Husejinu Smajloviću u povodu izbora za najboljeg evropskog načelnika proteklog desetljeća u Federaciji BiH

-

Zadužuje se Upravni odbor da kontaktira MUP radi opreme za članske karte

-

Zadužuje se Upravni odbor da sa Udruženjem penzionera i sa preduzećem „Zenicatrans“ razmotri probleme koji se odnose na godišnje karte za penzionere u gradskom saobraćaju, s obzirom da u toj populaciji ima značajan broj i naših članova.


Informaciju dostavio: Mirsad Đulbić

Stručna služba Saveza