1

 
 

ARHIVA VIJESTI - 2015

- januar
- februar
- mart
- april
- maj
- juni
- juli
- august
- septembar
- oktobar
- novembar
- decembar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ARHIVA - 2015. godina


ARHIVA VIJESTI
- 2015. godina
30.12.2015.

Generalni sekretar Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH Elvira Bešlija i direktor Udruženja slijepih Kantona Sarajevo Fikret Zuko, kao koordinatori partnerskih organizacija u okviru projekta "IN" – Implementacija UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini’’ posjetili su 30.12.2015. godine Federalno ministarstvo prostornog uređenja. Sa pomoćnikom ministra gospodinom Nervinom Dacićem razgovarali su o mnogim aktuelnim temama od interesa za osobe sa invaliditetom, koje su u nadležnosti Federalnog ministarstva prostornog uređenja.........VIŠE - INTEGRALNI TEKST (klikni)

Stručna služba Saveza


22.12.2015.
IZABRANI NAJBOLJI SPORTISTI S INVALIDITETOM BiH ZA 2015. GODINI
NAJBOLJI: ILMA KAZAZIĆ I AMIR ŠEHIĆ

Svečana manifestacija Izbor najboljih sportista osoba s invaliditetom za 2015. godinu održana je 22.12.2015. godine, u hotelu 'Hollywood' na Ilidži, uz prisustvo velikog broja gostiju i zvanica iz sportskog,  političkog  i javnog života Bosne i Hercegovine. Osamnaesti izbor najboljih sportista s invaliditetom održan je pod pokroviteljstvom Edina Mušića, predsjedavajućeg Predstavnićkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Prisutnima biranim riječima se obratio Redin Redžić, predsjednik SSIFBiH.......VIŠE - INTEGRALNI TEKST (klikni)

Stručna služba Saveza


22.12.2015.
Povodom velikog jubileja, 50 godina od osnivanja Saveza za sport i rekreaciju osoba s invaliditetom Bosne i Hercegovine održana je, 22.12.2015. godine u hotelu 'Hollywood' na Ilidži, svečana sjednica Skupštine Sportskog saveza invalida Federacije Bosne i Hercegovine (SSIFBiH). Na svečanoj sjednici Redin Redžić, predsjednik Upravnog odbora SSIFBiH, i predsjednik Skupštine Ekrem Julardžija koji su......VIŠE - INTEGRALNI TEKST (klikni)

Stručna služba Saveza


14.12.2015.
AKTIVNOSTI OSOBA S INVALIDITETOM
SASTANAK U  FEDERALNOM MINISTARSTVU ZDRAVSTVA

Generalni sekretar Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH Elvira Bešlija i direktor Udruženja slijepih Kantona Sarajevo Fikret Zuko,  u okviru projekta "IN" – Implementacija UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini’’, posjetili su 14.12.2015. godine Federalno ministarstvo zdravstva. Sa pomoćnikom ministra Goranom Čerkezom razgovarano je o mnogim aktuelnim temama od interesa za osobe sa invaliditetom koje su u nadležnosti Federalnog ministarstva zdravstva........VIŠE - INTEGRALNI TEKST (klikni)

Stručna služba Saveza


11.12..2015.

Povodom 3.decembra Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača primio je članove Ministar Drljača čestitajući  dan osoba s invaliditetom je istakao dosadašnji uspješni partnerski odnos sa ovom organizacijom, te najavio pokretanje inicijativa za unaprjeđenje položaja osoba s invaliditetom i stvaranja inkluzivnog društva. Predsjednica VOOSI-ja Elvira Bešlija izrazila je potporu ministru Drljači u budućem radu, te predstavila planove i aktivnosti  koje provode članice organizacije........VIŠE - INTEGRALNI TEKST (klikni)

stručna služba Saveza FBiH


05..12.2015.
U SARAJEVU SVEČANO OBILJEŽEN 3. DECEMBAR
MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM

Generalna skupština Ujedinjenih nacija u oktobru 1992. godine usvojila je Rezoluciju kojom je 03. decembar proglašen Međunarodnim danom osoba s invaliditetom (MDOI).Cilj obilježavanja MDOI je postizanje boljeg razumijevanja problema invaliditeta u široj društvenoj zajednici, ostvarenje svih prava koje osobe s invaliditetom imaju, te njihova potpuna uključenost u društvo u kojem žive. Vlade, agencije UN-a, organizacije civilnog društva, akademske institucije i privatni sektor treba da budu partner sa organizacijama osoba s invaliditetom.
Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice  Bosne i Hercegovine i Vijećem za osobe sa invaliditetom BiH, savjetodavnim tijelom pri Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, održala je 03.12.2015. godine u 'Plavoj sali' Parlamenta Bosne i Hercegovine tematsku sjednicu u povodu 03. decembra, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.......VIŠE - INTEGRALNI TEKST (klikni)

Stručna služba Saveza


30.11..2015.

Poštovani čitaoci, nastavljamo naš rad na informisanju članova Saveza, kao i svih drugih koji su zainteresovani, o radu Saveza, odnosno njegovih članica, temama koje se odnose na osobe sa stanjem paraplegija i dječije paralize informišući vas o našim problemima ali i dostignutim, uspješnim, rezultatima u raznim oblastima življenja i rada. Tu misiju informisanja vršimo putem vašeg i našeg časopisa „PARAPLEGIJA i MI“. 
Časopis je informativno glasilo Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine koji je i izdavač časopisa. Stigli smo i do petog broja časopisa koji upravo čitate. Peti broj informativnog glasila „PARAPLEGIJA i MI“ je, može se......VIŠE - INTEGRALNI TEKST (klikni)

stručna služba Saveza FBiH


28..11.2015.

U hotelu Kardial u Tesliću, 26. i 27. novembar 2015. godine, održana je dvodnevna Konferencija ”Do posla i društvene integracije kroz razvoj socijalnog preduzetništva”. Konferencija je održana u sklopu projekta ''IN – Implementacija UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini“, a organizator konferencije je bio Helsinški parlament građana Banja Luka sa partnerskim organizacijama Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine, Udruženje slijepih Kantona Sarajevo, te Organizacija amputiraca „UDAS“ i Savez udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima bh.entiteta Republika Srpska - MeNeRaLi. Prvog dana Konferencije, učesnicima su se obratili......VIŠE - INTEGRALNI TEKST (klikni)

Stručna služba Saveza


27.10.2015.
ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA UDRUŽENJA PARAPLEGIČARA
VELIKA KLADUŠA
JUBILEJ – 10 GODINA POSTOJANJA

U ponedjeljak je u Velikoj Kladuši održana svečana sjednica Skupštine Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječje paralize (UPODP) ove općine, a upriličena je na dan njegovog osnivanja, prije tačno 10 godina. Svečanost je održana pred preko stotinu gostiju među kojima su bili članovi Udruženja i predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Općine Velika Kladuša, direktori i predstavnici javnih preduzeća i ustanova, predstavnici nekoliko nevladinih organizacija sa područja općine i Kantona, te Elvira Bešlija generalni sekretar Saveza paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Federacije Bosne i Hercegovine......VIŠE - INTEGRALNI TEKST (klikni)

Stručna služba Saveza


19.09.2015.
UDRUŽENJE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE -  ZENICA
JUBILEJ – 35 GODINA POSTOJANJA

U sali Doma penzionera. 12. septembra 2015. godine. u Zenici održano je svečano obilježavanje  Jubileja - 35 godina postojanja i rada Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenice. Udruženje koje postoji od 1. septembra 1980. godine i iza sebe ima tradiciju i uspjehe u domenu aktivne inkluzije osoba sa invaliditetom ali i borbe za prava osoba s invaliditetom. Svečanost je otvorila Emilija Batarilo, predsjednica Skupštine Udruženja......VIŠE - INTEGRALNI TEKST (klikni)

Stručna služba Saveza


18.09..2015.

Savez paraplegičara i kvadriplegičara Srbije realizovao je svoju tradicionalnu manifestaciju pod nazivoma „SENI 23. RSI“ od 14-16. septembra na terenima hotela „Jezero“ i u Boru kao dio svojih programskih aktivnosti u 2015. godini. Učešće su u okviru regionalne saradnje uzele i ekipe Bosne i Hercegovine, entiteta Federacije Bosne i Hercegovine i Makedonije i predstavnici Slovenije......VIŠE - INTEGRALNI TEKST (klikni)

Stručna služba Saveza FBiH


15.09.2015.
Ekipa atletičara iz Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH u Sloveniji
ODRŽAN "46. MEMORIAL PROF. BOJANA HROVATINA"

U subotu 12. Septembra u Radovljicama, (Slovenija) održano je tradicionalno takmičenje ''46. memorijal prof. Bojan Hrovatin'' u atletici za paraplegičare i tetraplegičare, a koje je ujedno bilo i državno takmičenje Republike Slovenije. Organizaciju memorijal, u saradnji s Savezom paraplegičara Slovenije, realizovalo je Društvo Paraplegikov Gorenjeske. Na „46. memorijalu prof. Bojana Hrovatina“ učestvovalo je 10 ekipa - 7 iz Slovenije i po jedna iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Ove godine je nastupio rekrdan broj takmičara – 98, od toga 16 iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.......VIŠE - INTEGRALNI TEKST (klikni)

Stručna služba Saveza


25.08..2015.
ODRŽANO PETO MEĐUKANTONALNO NATJECANJE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČJE PARALIZE
LIVNO 2015. godine

U organizaciji Udruge paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Herceg –bosanskog kantona (Kanton 10), u Livnu je od 21.-23. avgusta 2015. godine održano ''Peto međukantonalno takmičenje paraplegičara i oboljelih od dječje paralize''. Na takmičenju su učestvovala 68 takmičara iz 8 kantona Federacije Bosne i Hercegovine......VIŠE - INTEGRALNI TEKST (klikni)

Stručna služba Saveza FBiH


22.07.2015.
UDRUŽENJE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE - ZENICA
DRUŠTVENI IZLET U TRAVNIK

U sklopu redovnih aktivnosti Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenice je 22 jula 2015 godine organizovalo izlet i posjetu Travniku za članove Udruženja.
Nakon okupljanja 55 članova sa pratiocima na platou željezničke stanice i dolaska u Travnik prva destinacija je bila je......VIŠE - INTEGRALNI TEKST (klikni)

Stručna služba Saveza


27.07..2015.

U organizaciji Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica, a uz podršku Ministarstva nauke kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona, Grada Zenice, firmi 'BH Telekom' i 'Arcelor Mittal' doo, održane su tradicionalne 11. sportske igre paraplegilčara i oboljelih od dječije paralize Zeničko-dobojskog kantona. Igre su održane 21.07.2015. godine na sportskim terenima Kamberovića polje, a učestvovalo je preko 50 takmičara iz udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenice, Doboj Juga, Vareša, Kaknja, Zavidovića i Žepča.....VIŠE - INTEGRALNI TEKST (klikni)

Stručna služba Saveza


29.06.2015.

U Sarajevu, 25. i 26. juna 2015. godine, u hotelu GRAND, održan je Okrugli sto na temu “Koliko je zakonodavstvu u BiH u službi osoba sa invaliditetom?“ kao dio „Projekta IN“ – Implementacija UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini - koji realizuje Helsinški parlament građana Banja Luka zajedno sa partnerskim organizacijama Savezom paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH / Bosna i Hercegovina, Udruženjem slijepih Kantona Sarajevo, Organizacijom amputiraca „UDAS“ i Savezom udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Republike Srpske / Bosna i Hercegovina. Projekt finansira Evropska unija....VIŠE - INTEGRALNI TEKST (klikni)

Stručna služba Saveza


29.06..2013.
ODRŽANA PROMOCIJA ČETVRTOG BROJ ČASOPISA 
''PARAPLEGIJA i MI''

U sklopu održavanja 'Okrulgog stola' na temu "Koliko je zakonodavstvu u BIH u službi osoba sa invaliditetom?" koji je održan 25. i 26. juna 2015. godine u sarajevskom hotelu „Grand“, održana je i promocija četvrtog broja časopisa "PARAPLEGIJA i MI“ koji izdaje Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine.... pročitaj više

Stručna služba Saveza


25.06..2015.
''PARAPLEGIJA i MI''   broj: 4ČASOPIS SAVEZA PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE FEDERACIJE BOSNE i HERCEGOVINE

Poštovani čitaoci, nastavljamo kako smo i obećali. Pred Vama je čevrti broj časopisa “PARAPLEGIJA i MI“, informativnog glasila Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine. Uspješno nastavljamo našu namjeru da informišemo članove naših udruženja, članica Saveza, i ostalih zainteresovanih o temama koje se odnose na osobe s invaliditetom–konkretno na osobe u stanju paraplegije, kvadriplegije i dječije paralize. Četvrti broj našeg i Vašeg časopisa “PARAPLEGIJA i MI“ je nastavak realizacije projekta koji finansira ''BiH Lutrija'' posredstvom Ministarstva rada i socijalne politike Federacije Bosne i Hercegovine.....pročitaj više

Stručna služba Saveza


16.06.2015.
ZAVRŠENO MEĐUNARODNO OTVORENO PRVENSTVO - XII SPORTSKE IGRE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE - IZVJEŠTAJ -Mostar - 2015.

U organizaciji Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH održano je u Mostaru od 5-7. juna 2015. godine Međunarodno otvoreno prvenstvo - 12.sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize.
Pokrovitelj Igara je Ministarstva kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine.
Tehnički organizator i domaćin Igara bila je članica Saveza - Udruga paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Hercegovačko-neretvanskog kantona iz Mostara......pročitaj više

     Stručna služba Saveza


.15.06..2015
8. MEĐUNARODNI ŠAHOVSKI TURNIR PARAPLEGIČARA - ''Banja Luka – 2015''

U organizaciji Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize i ostalih tjelesnih invalida Republike Srpske / Bosna i Hercegovina održan je Osmi međunarodni šahovski turnir paraplegičara "Banja Luka 2015." u periodu od 12. do  4.06.2015.godine u Banja Luci......pročitaj više

Stručna služba Saveza


05.06.2015.
SAVEZ UDRUŽENJA PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČJE PARALIZE UNSKO-SANSKOG KANTONA - ODRŽANO TAKMIČENJE OSOBA S INVALIDITETOM U SPRETNOSTI VOŽNJE   "Velika Kladuša 2015.

U nedjelju 31.05.2015 godine u Velikoj Kladuši je održano takmičenje u spretnosti vožnje automobilom za osobe sa invaliditetom Unsko-Sanskog kantona „Velika Kladuša 2015“. Ovo zanimljivo takmičenje je organizirao Savez  udruženja paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Unsko-sanskog kantona u sklopu Projekta „Spretnija vožnja-sigurniji u saobraćaju“ koji je podržan od Općine Velika Kladuša. Na takmičenju je  učestvovalo  17 takmičara i odvijalo se u muškoj i ženskoj konkurenciji. .....pročitaj više

Stručna služba Saveza


21.05.2015.
NAJAVA - MEĐUNARODNO OTVORENO PRVENSTVO - XII SPORTSKE IGRE - PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE - Mostar - 2015.

Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine i ove godine organizuje, tradicionalno, Međunarodno otvoreno prvenstvo - 12. sportske igre osoba s invaliditetom, paraplegičara i oboljelih od dječije paralize. Međunarodne sportske igre su najmasovnije i najznačajnije takmičenje osoba sa najtežim invaliditetom na Balkanu.
Na ovogodišnjim sportskim igrama učestvovaće selekcije i ekipe iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, ekipe-predstavnici bh. entiteta Federacije BiH i Republike Srpske. Domaćin ovgodišnjih sportskih igara je Udruga paraplegičara i oboljelih od dječije parlize HNK. ...... pročitaj više

Stručna služba Saveza


30.05.2015.
UDRUŽENJE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE DOBOJ JUG - SVEČANO OBILJEŽEN ZAVRŠETAK RADOVA REI PROJEKTA –OTVORENO IZLETIŠTE ZE OSOBE S INVALIDITETOM
U subotu, 30. maja 2015. godine, održana je svečano otvaranje izletišta-ljetnikovca „Matoševe dubrave“ u Mravićima izgrađenog i prilagođenog osobama s invaliditetom.
Ovaj događaj, kao i održana svečanost,  je za sve članove Udruženja bio značajan iz razloga što je Udruženje  u ovoj godini, sa ovim danom, završilo realizaciju tri projekta koji imaju veliki značaj za osobe sa invaliditetom u smislu njihovog uključivanja u sve društvene tokove života i sudjelovanju u životu zajednice s drugima pod jednakim uslovima. .....pročitaj više

Stručna služba Saveza


04.5.2015.
ODRŽANA XVII GODIŠNJA REDOVNA i IZBORNA SKUPŠTINA - SAVEZA PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE FEDERACIJE BOSNE i HERCEGOVINE

Dana 28. aprila 2015. godine sa početkom u 12,00 sati, u Sarajevu, u Sali hotela „Hollywood“ održana je „XVII redovna i izborna Skupština Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH“. Skupština je radila u kvorumu.
Nakon usvajanje Dnevnog reda i Zapisnika sa XVI redovne Skupštine Saveza jednoglasno i bez primjedbi usvojen je Izvještaj o radu Saveza za 2014. godinu.
U okviru diskusije, zastupnici su izrazili zadovoljstvo radom Saveza u prošloj godini. Istaknuto je nekoliko velikih i značajnih aktivnosti koje je Savez imao u prethodnoj-izvještajnoj godini svog rada, kao što su uspješno organizovano tradicionalno Međunarodno otvoreno prvenstvo i XI sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize u Zenici, pomoć članovima za vrijeme poplava, Drugi 'Okrugli sto' na temu „Strateški pravci djelovanja Saveza i udruženja-članica Saveza, Konferencija na temu „Osobe sa invaliditetom-učesnici u saobraćaju“ kojoj je prisustvovao veliki broj posjetitelja i stručnih izlagača, a na kraju Konferencije održana je promocija i distribucija dva dosadašnja broja časopisa „Paraplegija i Mi“ koji priprema i izdaje Savez.........pročitaj više

Stručna služba Saveza


27.04..2015.
UDRUŽENJE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE VELIKA KLADUŠA - SVEČANO OTVORENO IZLETIŠTE „ZMAJEVAC“ U VELIKOJ KLADUŠI

Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Velika Kladuša na izletištu „Donji Zmajevac“ u Velikoj Kladuši u petak, 24. aprila je u prisustvo oko 150 gostiju, članova Udruženja i OSI iz drugih Udruženja, predstavnika NVO, predstavnika političkog i društvenog života  Velike Kladuše i susjednih Općina, građana i medija priredilo svečanost kojom je ozvaničen uspješan završetak Projekta „Izletište za osobe sa invaliditetom Zmajevac‐Završna faza“......pročitaj više


10.04.2015.
"DODIROM DO ZDRAVLJA“ - SVJETSKI DAN ZDRAVLJA 7. APRIL - PROMOCIJA ČASOPISA “PARAPLEGIJA I MI“

Prva Svjetska zdravstvena skupština koju je organizirala Svjetska zdravstvena organizacija održana je 1948. godine. Odlukom skupštine 7. april određen je za Svjetski dan zdravlja i počeo se slaviti od 1950. godine. Ovaj dan se obilježava kako bi se izgradila svijest o određenoj temi koja je vezana za zdravlje čime bi se skrenula pažnja na prioritetna područja koje su briga Svjetske zdravstvene organizacije. ......... pročitaj višej

Stručna služba Saveza


31.03.2015.
''PARAPLEGIJA i MI'' - broj: 3
ČASOPIS SAVEZA PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE FEDERACIJE BOSNE i HERCEGOVINE

Kako smo obećali u prvom broju "PARAPLEGIJA i MI", informativnog glasila Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine, nastavili smo sa izdavanjem našeg i Vašeg časopisa koje je realizovano kao projekt finansiran od strane ''Lutrija BiH'' posredstvom Ministarstva rada i socijalne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine.Pred Vama je treći broj časopisa " PARAPLEGIJA i MI" u elektronskom- izdanju i možete ga preuzeti u PDF formatu.
Kao i kod prvog broja časopis je distribuiran, većim dijelom, svim udruženjima - članicama Saveza, relevantnim institucijama, sponzorima, partnerima i drugim organizacijama OSI u BiH, kao i srodnim organizacijama u državama regije. Određen broj časopisa će biti distribuiran i putem novinskih kioska, za sad u Sarajevu, kao besplatan primjerak, ali svim zainteresovani se mogu javiti putem kontakta na sajtu i dobiti časopis............pročitaj više

Stručna služba Saveza


17.02.2015.
UDRUŽENJE SANSKI MOST
PROGLAŠENI NAJBOLJI SPORTISTI S INVALIDITETOM U OPĆINI SANSKI MOST ZA 2014. GODINU

U organizaciji Sportskog saveza općine Sanski Most, 6 februara 2015. godine, u velikoj sali „Starog hotela“ održan je izbor najuspješnijih sportista, kolektiva i sportski radnika Sanskog Mosta za 2014.godinu. Na prijedlog sportskih kolektiva Žiri za Izbor sportiste godine je sumirao sve dobivene prijedloge te iste bodovao na osnovu usvojenih kriterija i dostavio Upravnom odboru Sportskog općinskog saveza Sanski Most na razmatranje i usvajanje.
Priznanja najuspješnijim sportistima u kategoriji osoba sa invaliditetom za 2014. godinu dodjeljena su.......pročitaj više

Stručna služba Saveza


21.02.2015.
UDRUŽENJE ZENICA
SREĆKO JORGIĆ, NAŠ ČLAN, NAJBOLJI SPORTAŠ S INVALIDITETOM U OPĆINI ŽEPČE ZA 2014. GODINU

Sportski savez pod generalnim pokroviteljstvom načelnika Općine, Mate Zovke, organizovao je tradicionalni, 7. izbor sportiste općine Žepče za 2014. godinu pod nazivom „Kristalno sunce 2014“. Svečanost je održana 20. februara 2015. godine u punoj kino dvorani Doma kulture. Svečanom proglašenju najboljih prethodilo je intoniranje himne Bosne i Hercegovine u izvedbi učenika Muzičke škole „Katarina Kosača Kotromanić“.
U ime organizatora riječi dobrodošlice uputio je Darko Andrijević, predsjednik Saveza, a zatim je sve prisutne pozdravio Mato Zovko, načelnik Općine Žepče.....pročitaj više

Stručna služba Saveza


19.02..2015.
UDRUŽENJA DOBOJ - JUG
ODRŽANA XIII REDOVNA SKUPŠTINA UDRUŽENJA

Na XIII redovnoj  Skupštini Udruženja, koja je održana 18.02.2015. godine, pored članova Udruženja Skupštini su prisustvovali i generalni sekretar Saveza g-đa: Elvira Bešlija sa svojim saradnicima i predstavnici općine Doboj - Jug.Usvojeni su izvještaji o radu i finansijski izvještaj udruženja za 2014. godinu, kao i program rada i finansjski plan udruženja za tekuću godinu. Bez obzira na težak položaj osoba s invaliditetom i nedovoljnog razumjevanja predstavnika vlasti da rade na stvaranju preduslova za punu uključenost i izjednačavanje mogućnosti osoba sa invaliditetom na svim nivoima vlasti, članovi Udruženja su vlastitim snagama i znanjem, aplicirajuću i implementirajući više projekata težište dali na aktivnostima zapošljavanja, sportskim aktivnosti i druženjima............pročitaj više

stručna služba Saveza FBiH


12..02.2015.
UDRUŽENJE DOBOJ JUG
POTPISAN UGOVOR SA IZVOĐAČEM RADOVA ZA IZRADU LJETNIKOVCA ZA OSI

Na osnovu odabira najpovoljnije ponude za izradu ljetnikovca i pristupne staze za OSI na izletištu Matoševe dubrave firme „PROING“ d.o.o. Tešanj, koja je dostavila najpovoljniju ponudu planiranih radova, dana 11.2.2015. godine u Udruženju paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Doboj-Jug izvršeno je potpisivanje Ugovora......pročitaj više

Stručna služba Saveza


30.1..2015.
SPORTISTI UDRUŽENJA ZENICA SU NAJBOLJI SPORTISTI GRADA ZENICA ZA 2014. GODINU U SPORTU ZA OSOBE S INVALIDITETOM

U organizaciji Grada Zenice i Sportskog saveza u Zenici su 29. januara 2015. godine, na svečanoj akademiji, proglašeni najbolji sportitisti i sportski kolektivi kojima su uručena priznanja za ostvarene rezultate i uspjehe u 2014. godini. Priznanja, u sklopu ove manifestacije, su dobile i osobe s invaliditetom za ostvarene uspjehe u sportu za osobe s invaliditetom.
Petočlani žiri kojeg su sačinjavali novinari, u sastavu Mirza Dajić, Mirsad Pripoljac, Nedžad Glibo, Ibrahim Dizdarević i Ibrahim Muratović za najbolje u sportu za osobe s invaliditetom izabrali su.....pročitaj više

stručna služba Saveza FBiH


11.04.2015.
UDRUŽENJE ZENICA - ODRŽANA 15. IZVJEŠTAJNO-IZBORNA SKUPŠTINA

U prostorijama Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica, u subotu, 11. aprila je održana 15. Izvještajno-izborna Skupština.Nakon uvodnih-protokolarnih tačaka dnevnog reda razmatrane su tačke dnevnog reda 15. skupštinske sjednice, a akcenat je bio na glavnim tačkama dnevnog reda – izvještaj o radu, finansijski i izvještaj Nadzornog odbora Udruženja.
Nakon razmatranje i diskusije prisutnih usvojeni su Izvještaji o radu i finansijski izvještaj za 2014. godinu, te Izvještaj Nadzornog odbora..........pročitaj višej

 

Stručna služba Saveza