baner1

 
 

ARHIVA VIJESTI - 2016

- februar
- mart
- april
- maj
- juni
- juli
- septembar
- decembar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ARHIVA - 2016. godina


ARHIVA VIJESTI
- 2016. godina16.12.2016.

KONFERENCIJA
"DISKRIMINACIJA I OSOBE SA INVALIDITETOM“

Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine organizovao je, 15. decembra 2016. godine, u Sarajevu Konferenciju na temu Diskriminacija i osobe sa invaliditetom koja je održana u hotelu 'Hollywood' na Ilidži. Konferenciji je prisustvovalo preko 100 učesnika, među kojima su bili članovi iz svih udruženja – članica Saveza, predstavnici institucija vlasti i experata koji se bave ovim pitanjem, te predstavnici srodnih organizacija osoba sa invaliditetom i NVO. Konferenciju je otvorila Elvira Bešlija, generalni sekretar Saveza i upoznala učesnike sa Programom održavanja i izlagačima po temama... INTEGRALNI TEKST (klikni)


06.12.2016.

3.DECEMBAR – MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM
TEMATSKA SJEDNICA U PARLAMENTU BOSNE I HERCEGOVINE POVODOM DANA 'OSI'

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine u saradnji sa Zajedničkom komisijom za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i Vijećem za osobe sa invaliditetom BiH, savjetodavnim tijelom pri Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, organizovalo je 5.12.2016. godine u 'Plavoj sali' Parlamenta Bosne i Hercegovine tematsku sjednicu u povodu 3. Decembra - Međunarodnog dana osoba s invaliditetom... INTEGRALNI TEKST (klikni)


28.09.2016.

UDRUŽENJE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE ZENICA
SVEČANO OTVORENJE LIFTA ZA ZA OSOBE SA INVALIDITETOM U BOSANSKOM NARODNOM POZORIŠTU ZENICA

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je 20. septembra 2016. Godine, u 11 sati, upriličeno zvanično puštanje u rad i otvorenje lifta i pomoćnih prostorija namijenjenih osobama sa invaliditetom. Zahvaljujući saradnji sa partnerima i pokroviteljima, uspješno je uklonjena višedecenijska barijera, koja je tom dijelu publike zeničkog teatra onemogućavala pristup u zgradu Pozorišta i pozorišne dvorane. Javna ustanova Bosansko narodno pozorište Zenica i Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica su u saradnji sa Udruženjem ratnih vojnih invalida i paraplegičara Zeničko-dobojskog kantona, kao partnerom projekta, realizirali projekat finasiran budžetskim sredstvima Zeničko-dobojskog kantona i Grada Zenice, uz podršku Helsinškog parlamenta građana i projekta Europske Unije pod nazivom „Zenica - grad kulture za sve“, koji je za cilj imao konačno rješavanje pitanja omogućavanja pristupačnosti zgradi BNP Zenica osobama sa invaliditetom... INTEGRALNI TEKST (klikni

 


21.09..2016.

SAVEZ UDRUŽENJA PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE UNSKO-SANSKOG KANTONA 
TAKMIČENJE U VOŽNJI SPRETNOSTI AUTOMOBILOM ZA OSOBE SA INVALIDITETOM

U Murskoj Soboti, Republika Slovenija, održano je, 17. septembra 2016. Godine, takmičenje u vožnji spretnosti automobila prilagođenim za osobe sa invaliditetom pod nazivom "Auro-moto relly - Sve za sigurnost u saobraćaju 2016". Takmičenje je veoma uspješno organizovalo Udruženje paraplegičara Prekmurja i Prlekije. Na ovom takmičenju je bilo 27 takmičara i takmičarki iz Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji su raspoređeni u 2 kategorije: paraplegičari i tetraplegičari... INTEGRALNI TEKST (klikni)


19.09.2016.

UDRUŽENJA PARAPLEGIČARA I OBOLJEČIH OD DJEČIJE PARALIZE CAZIN
SRBIJA: Završene 24. republičke sportske igre paraplegičara i kvadriplegičara
„SENI - 24“

U Boru, na Borskom Jezeru od 06-08.septembra 2016.godine, održane su 24. republičke sportske igre „SENI“ u organizaciji Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije. Takmičenje ima za cilj promociju sporta i aktivnog učestvovanja osoba s invaliditetom u životu zajednice. Na Igrama je učestvovalo više od 100 takmičara I asistenata, 13 muških i 7 ženskih ekipa iz Srbije, te 3 ekipe, selekcije, iz susjednih država Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije...INTEGRALNI TEKST (klikni)


13.09.2016.

EKIPA ATLETIČARA IZ UDRUŽENJA PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE VELIKA KLADUŠA UČESTVOVALA NA "47. MEMORIALU PROF. BOJANA HROVATINA" U SLOVENIJI

Od 9 -11. septembra  u Murskoj Soboti, Slovenija, održano je tradicionalno takmičenje ''47. memorijal prof. Bojan Hrovatin''  u atletici za paraplegičare i tetraplegičare, a koje je ujedno bilo i državno takmičenje Republike Slovenije. Organizator  Memorijal bio je Savez paraplegičara Slovenije, a realizator ostog bilo  je Pokrajinsko Udruženje paraplegičara Prekmurja i Prlekije. Na „47. memorijalu prof. Bojana Hrovatina“ učestvovalo je preko 100 takmičara iz  9 slovenačkih ekipa  i po jedna iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore... INTEGRALNI TEKST (klikni)


 

10.09..2016.
VI. MEĐUKANTONALNO SPORTSKO TAKMIČENJE
PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČJE PARALIZE „LIVNO 2016"

U Livnu je, od 26 – 28.augusta 2016.godine, održano VI. međukantonalno sportsko takmičenje paraplegičara i oboljelih od dječje paralize „Livno 2016“ u organizaciji Udruge parapelgičara i oboljelih od dječje paralize Livno.
Međukantonalnim sportskim igrama, zahvaljujući naporima organizatora, su kao gosti prisustvovali i takmičari iz Makedonije, Crne Gore i Hrvatske. Igre su održane na sportskom terenu Srednje strukovne škole „Silvije Strahimir Kranjčević“ u Livnu. Više od 90 učesnika Igara se takmičilo u streljaštvu, visećem kuglanju, električnom pikadu i šahu.... INTEGRALNI TEKST (klikni)


10.09..2016.

UDRUGA PARAPELGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČJE PARALIZE LIVNO
10. GODIŠNJICA RADA UDRUGE

Udruga parapelgičara i oboljelih od dječje paralize iz Livna obilježila je, 27. Augusta 2016. godine, 10. godišnjicu rada Udruge (27.08.2016.) i  tom prilikom organizovana je Svečana večera u hotelu 'Dinara'  uz prisustvo gostiju koji su, od osnivanja Udruge pa kroz dosadašnji period pružali svoju nesebičnu podršku kako radu tako i samoj Udruzi, te su istima uručene i zahvalnice. Kao i svaka godišnjica i ova je simbolično obilježena svečanom tortom za sve prisutne, koju su, zajednički rezali Šemsija Dželadini, predsjednica Udruge, i Draško Dalić, predsjednik Vlade Hercegbosanskog kantona. Svim prisutnima Udruga je uručila mali znak pažnje - prigodni dar sa simbolom Udruge... INTEGRALNI TEKST (klikni)

 


07.07.2016.

NACIONALNA KONFERENCIJA U BOSNI I HERCEGOVINI
PREDSTAVLJANJE PRIJEDLOGA ENTITETSKIH STRATEGIJA ZA OSOBE S INVALIDITETOM

U Neumu, hotel „Sunce“, održana je, u periodu od 25. do 27. juna 2016. godine, trodnevna nacionalna konferencija u Bosni i Hercegovini povodom predstavljanja prijedloga strategija unaprjeđenja društvenog položaja i izjednačavanje moguć́nosti za osobe sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini. Organizatori Konferencije su bili Balkanska nezavisna mreža u oblasti invalidnosti (BIDF) i Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj (ACED), a prisuno je bilo više od 30 predstavnika saveza i udruženja lica sa invaliditetom iz oba entiteta Bosne i Hercegovine – Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.... INTEGRALNI TEKST (klikni)


08.06.2016.
UDRUŽENJE  PARAPLEGIČARA  I  OBOLJELIH  OD  DJEČIJE  PARALIZE
SANSKI  MOST UČEŠĆE NA SPORTSKIM IGRAMA OSOBA S
INVALIDITETOM „OHRID 2016.“ - MAKEDONIJA

Članovi Udruženja paraplegičara  i  oboljelih  od  dječije  paralize Sanski  Most su učestvovali na sportskim igrama osoba s invaliditetom „Ohrid 2016“ koje se održalo od 2. do 5. juna u Ohridu, Makedonija. Naši takmičari su bili smješteni u hotelu „Galeb“. Na igrama su učestvovali sportisti iz Makedonije i kao gosti takmičari iz Bugarske i Bosne i Hercegovine koju je predstavljao Savez paraplegičara   oboljelih  od  dječije  paralize Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno petočlana ekipa Udruženja paraplegičara  i  oboljelih  od  dječije  paralize Sanski  Most, kao članica Saveza...INTEGRALNI TEKST (klikni)


07.06.2016.

ODRŽANO MEĐUNARODNO OTVORENO PRVENSTVO
13. SPORTSKE IGRE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE

U organizaciji Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine održano je Međunarodno otvoreno prvenstvo i 13. sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo. Na ovogodišnjem Međunarodnom sportskom mitingu nastupilo je 120 takmičara – paraplegičara i oboljelih od dječije paralize, u zvaničnoj konkurenciji i van konkurencije. ... INTEGRALNI TEKST (klikni


07.06..2016.

FOND ZA PROFESIONALNU REHABILITACIJU I ZAPOŠLJAVANJE OSOBA S INVALIDITETOM FEDERACIJE BOSNE i HERCEGOVINE
VODIČ ZA PRISTUP INFORMACIJAMA

Obavještavaju se svi korisnici i druge zainteresovane strane da je Fond objavio Vodič o načinu i mogućnostima pristupa informacijama kod Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom sa indeks registrom i obrascima za slobodan pristup informacijama koji možete preuzeti OVDJE.


 

26.05.2016.

MEĐUNARODNO OTVORENO PRVENSTVO - 13. SPORTSKE IGRE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE
ODRŽANA PRESS KONFERENCIJA.

Danas je u Sarajevu održana Press Konferencija povodom Međunarodnog otvorenog prvenstva i 13. sportskih igara paraplegičara i oboljelih od dječije paralize koje će biti održane od 27.- 29. maja u Sarajevu u organizaciji Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BIH. Svrha Press konferencije je bila upoznavanje medija o predstojećim sportskim igrama koje se održavaju s namjerom da se promoviše invalidski sport kao značajan oblik resocijalizacije osoba sa najtežim invaliditetom... INTEGRALNI TEKST (klikni)


20.05.2016.

MEĐUNARODNO OTVORENO PRVENSTVO - 13. SPORTSKE IGRE PARAPLEGIČARA
KANTON SARAJEVO DAO FINANSIJSKU PODRŠKU

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović primio je danas predsjednika Upravnog odbora i sekretara Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine Mirsada Muftića i Elviru Bešliju. Na sastanku je razgovarano o organizaciji Međunarodnog otvorenog prvenstva i 13. sportskih igara paraplegičara i oboljelih od dječije paralize koje će se održati od 27. do 29. maja, a finansijski ih je podržao Kanton Sarajevo... INTEGRALNI TEKST (klikni)

 


28.04..2016.

SAVEZ PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE FEDERACIJA BOSNE i HERCEGOVINE
ODRŽANA 18. REDOVNA SKUPŠTINA

Dana 26. aprila 2016. godine sa početkom u 12,00 sati, u sali hotela „Crystal“ u Sarajevu na Ilidži, održana je XVIII redovna Skupština Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Biosne i Hercegovine, a kojoj je prethodila sjednica Upravnog odbora Saveza. Skupština je radila u kvorumu. Nakon usvajanje Dnevnog reda i Zapisnika sa XVII redovne Skupštine Saveza jednoglasno i bez primjedbi usvojen je Izvještaj o radu Saveza za 2015. godinu. ... INTEGRALNI TEKST (klikni

 


21.04.2016.

UDRUŽENJE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE
VELIKA KLADUŠA
ODRŽANA 10. REDOVNA – IZVJEŠTAJNA SKUPŠTINA

U subotu 16. aprila u Velikoj Kladuši  je održana 10. Redovna – izvještajna Skupština Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Velika Kladuša. Na Skupštini su jednoglasno usvojeni Financijski i  Izvještaji o radu za 2015.godine, te Plan i program rada i Financijski plan za 2016.godinu. ... INTEGRALNI TEKST (klikni

 


12.04.2016.

ZAPOŠLJAVANJE OSOBA S INVALIDITETOM
JAVNI POZIV ZA DODJELU SREDSTAVA ZA PROGRAME/PROJEKTE

Javni poziv za dodjelu sredstava za finansiranje i sufinansiranje programa/projekata razvoja privrednih društava i zaštitnih radionica, programa/projekata održivosti postojeće razine zaposlenosti osoba sa invaliditetom i programa/projekata profesionalne rehabilitacije osoba sa invaliditetom u 2016. godini. Javni poziv ostaje otvoren 30 dana od dana objavljivanja, a zaključno sa 11.05.2016. godine... INTEGRALNI TEKST (klikni)


14.03.2016.

UDRUŽENJA PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE
DOBOJ– JUG
ODRŽANA XIV GODIŠNJA I IZBORNA SKUPŠTINA

Dana, 10. marta 2016. godine sa početkom u 13:00 sati, u prostorijama Udruženja u Matuzićima održana je XIV godišnja i izborna Skupština Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Doboj-Jug. Skupština je radila u kvorumu. Prije zasjedanja Skupštine nakratko se obratila i općinska Načelnica gospođa Jasminka Begić. Pozdravila je prisutne i pohvalila dosadašnji rad Udruženja Doboj-Jug, ukazala da pored redovnih aktivnosti Udruženje treba dati prioritet projektima od interesa za OSI i lokalne zajednice i dala punu podršku budućem radu Udruženja... INTEGRALNI TEKST (klikni)

 


24.02.2016.

IZLOŽBA I PROMOCIJA KNJIGE U EU INFO CENTRU
"RISE AGAIN - PARALYMPIC GAMES" = "NOVO RAĐANJE - PARAOLIMPIJSKE IGRE"

„EU info centar“ u saradnji  sa Udruženjem za promociju italijanske kulture 'Dante Alighieri' i Ambasadom Italije u Bosni i Hercegovini organizovao je 24. februara 2016. godine, u prostorijama  EU info centra u zgradi Delegacije Evropske unije u BiH, promociju knjige i izložbu fotografija „RISE AGAIN - PARALYMPIC GAMES“ (Novo rađanje - Paraolimpijske igre) italijanskih fotografa Marca Ciccollela, Emanuele Broli i Laure Predolini. Putem slikovitog i figurativnog pristupa fotografi su zabilježili značajne etape Paraolimpijade u Londonu 2012. godine - ceremonije, početke, izazove, padove, dolaske, pobjede, ceremonije dodjele nagrada; ali i patos, stanje uma, ispovijesti i iskustva, samim time stvarajući autentičnu reportažu. Na izložbi je predstavljeno 10 panela sa fotografijama iz knjige koji prikazuju neke od najboljih momenata sa Paraolimpijskih igara 2012. godine...INTEGRALNI TEKST (klikni)


22.02..2016.

MEĐUNARODNO OTVORENO PRVENSTVO – 13. SPORTSKE IGRE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE
PREMIJER KANTONA SARAJEVA KONAKOVIĆ DAO PODRŠKU ORGANIZACIJI IGARA

Pripreme i organizacija Međunarodnog otvorenog prvenstva – 13. sportskih igara paraplegičara povod je o kojem su danas razgovarali premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, generalni sekretar Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine Elvira Bešlija i predsjednik Upravnog odbora ovog Saveza prof. dr. Mirsad Muftić. "Igre će se održati od 27. do 29. maja ove godine u našem gradu uz aktivno učešće oko 130 takmičara, od kojih je njih 70% u kolicima, a doći će iz cijele Bosne i Hercegovine i zemalja okruženja“, kazala je Bešlija. Dodala je da je Sarajevo i ovoga puta odabrano kao grad domaćin, jer ima neophodne hotelske, ali i borilačke/sportske kapacitete prilagođene osobama sa onesposobljenjem...INTEGRALNI TEKST (klikni

 


03..02.2016.

ZAJEDNIČKE AKTIVNOSTI OSOBA S INVALIDITETOM
IMENOVAN NOVI, DRUGI, SAZIV VIJEĆA ZA OSOBE SA INVALIDITETOM BOSNE I HERCEGOVINE

Ministarstvo za ljudska prva i izbjeglice Bosne i Hercegovine donijelo je Rješenje o imenovanju Vijeća za lica/osobe sa invaliditetom BiH u drugom sazivu. U Sarajevu, 22. januara 2016. godine u hotel “Hollywood”, sa početkom u 12:00 sati održana je Prva sjednica drugog saziva Vijeća za lica/osobe sa invaliditetom Bosne i Hercegovine. Na ovoj sjednici su u skladu sa Poslovnikom o radu Vijeća imenovani predsjednik, zamjenik predsjednika i sekretar Vijeća za OSI Bosne i Hercegovine...INTEGRALNI TEKST (klikni)