b1
     


 

 

 

Koalicija KOMA

KOMA

 

 

 

 

 

 

PREPORUČUJEMO

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- ZDRAVSTVA
- ZAPOŠLJAVANJA
- PRAVA OSI
- PRISTUPAČNOSTI

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- DOMAĆI
- MEĐUNARODNI
- PUBLIKACIJE

Ukoliko nemate instatiliran
ovaj program, možete
ga besplatno preuzeti
(instalirati) ovdje:


(klikni na sliku za
preuzimanje programa)

 

 

 

link

klikni na link-tekst

 

 

 

VIJESTI O AKTIVNOSTIMA SAVEZA – PROČITAJTE ''klikom'' NA SLIKU ILI TEKST   

 

slika
NOVI 17. BROJ ČASOPISA
SPODP FBiH.


S1
JUBILEJ SAVEZA
40 GODINA POSTOJANJA i RADA
1978 – 2018.


1
OSNOVANA UNIJA ORGANIZACIJA OSOBA SA INVALIDITETOM
U BOSNI I HERCEGOVINI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NOVOSTI:

KONFERENCIJA:"PROMOVISANJE PRISTUPA
INVALIDITETU ZASNOVANOG NA LJUDSKIM PRAVIMA"

konf

18. decembra 2019. godine, u Sarajevu u organizaciji Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine  je održana Konferencija na temu „Promovisanje pristupa invaliditetu zasnovanog na ljudskim pravima koja je održana 18.12.2019. godine u hotelu „Hollywood“, Sarajevo, Ilidža. Konferenciji su prisustvovali predstavnici udruženja – članica Saveza, kao i gosti i drugi posjetioci koji su pozvani od strane organizatora. Posebno značajno je to što su Konferenciji prisustvovali studenti Fakulteta zdravstvenih studija i studenti Pedagoškog fakulteta iz Sarajeva. nje pristupa invaliditetu zasnovanog na ljudskim pravima u cilju kontinuiranog prezentiranja problema javnosti, ali i stalnoj edukaciji i podsjećanju osoba s invaliditetom na njihova prava i ugroženost istih. Cilj Konferencije je: ...VIŠE (klikni)

OKRUGLI STO ''STRATEŠKI PRAVCI RAZVOJA SAVEZA I UDRUŽENJA ČLANICA"

savez

17. decembra 2019. godine u organizaciji Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine  održan je OKRUGLI STO na temu “Strateški pravci razvoja Saveza i udruženja članica”. Učesnici su bili lideri i odgovorne osobe iz udruženja – članica Saveza. Svi učesnici su predstavili rad svojih udruženja, potrebe i probleme, značajne rezultate, saradnju sa organima vlasti i drugim NVO u lokalnoj zajednici, projekte na kojima rade i kakve rezultate i planove imaju.
Nekoliko udruženja je imalo veoma dobre 'PowerPoint prezentacije', gdje su pokazali koliko su napredovali u svom radu, i pokazali koliko se trude da u svojim lokalnim sredinama pomognu što više kako svojim članovima, tako i ostalim građanima....VIŠE (klikni)

IZBOR NAJBOLJIH U SPORTU ZA OSOBE S INVALIDITETOM
U BOSNI i HERCEGOVINI ZA 2019. GODINU

LOGO

U organizaciji Sportskog saveza invalida FBiH i pod pokroviteljstvom Željka Komšića, predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u Olimpijskom muzeju “Zetra” 19. decembra 2019. godine održana je 20. manifestacija proglašenja najboljih sportašica i sportaša u sportu za osobe sa invaliditetom u Federaciji Bosne i Hercegovine.Najbolja sportistkinja u kategoriji paraolimpijski sportovi je Zerina Skomorac, streljaštvo, iz ZE-DO kantona. Najbolja sportistkinja u kategoriji ostali sportovi najuspješnija Ljilja Slišković, ronjenje na dah, iz ZE-DO kantona. Najbolji sportista u kategoriji paraolimpijski sportovi je Jusufović Ermin, sjedeća odbojka iz ZE-DO kantona. Najbolji sportista u kategoriji u ostali sportovi je Kahrimanović Kasim iz Saveza sportskih invalida Tuzlanskog kantona...VIŠE (klikni)

ČASOPIS "PARAPLEGIJA i MI"
BROJ 17

slika

Poštovani čitaoci, naš časopis "Paraplegija i Mi" došao je do svog sedamnaestog broja i ne možemo ne biti zbog toga ponosni. Želimo podijeliti s vama naše zadovoljstvo, ali i neka pitanja. Ovaj broj izlazi u vrijeme kada se u cijelom svijetu obilježava 3. decembar, Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Naša misija informiranja svih zainteresiranih, možemo slobodno istaći, postigla je svoj cilj. Uz sve probleme na koje nailazimo završavamo šestu godinu kontinuiranog izdavanja časopisa, a reakcije čitalaca i stručnih osoba i dalje su pozitivne. Smatramo da smo, i u ovom broju, uspjeli zadržati kvalitetan nivo tekstova zahvaljujući saradnji s veoma uglednim stručnjacima iz raznih oblasti, a sam sadržaj časopisa donosi objave bitnih informacija i zanimljive tekstove.. ....VIŠE (klikni)

TEMATSKA SJEDNICA POVODOM 3. DECEMBRA
MEĐUNARODNOG DANA OSOBA SA INVALIDITETOM

logoidpd

"PRIMJERI DOBRE PRAKSE SARADNJE ORGANIZACIJA OSOBA S INVALIDITETOM I LOKALNIH ZAJEDNICA U BOSNI I  HERCEGOVINI“
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je, povodom 3. decembra - Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, organizovalo tematsku sjednicu "Primjeri dobre prakse saradnje organizacija osoba s invaliditetom i lokalnih zajednica u Bosni i  Hercegovini“. Ista je održana 03. decembra 2018. godine u 'Plavoj sali' zgrade Parlamentarne skupštine BiH. Na Tematskoj sjednici su prezentovani primjeri uspješne saradnje udruženja osoba s invaliditetom i lokalnih vlasti iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, a prezentatori / panelisti su bili predstavnici udruženja osoba s invaliditetom i vlasti lokalnih zajednica iz Bijeljine, Banja Luke, Kotor Varoša, Doboja, Doboj Juga, Ključa, Ilijaša, Brčko distrikta BiH i Kantona Sarajevo. Izlaganje je imala i Elvira Bešlija ispred Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine ...VIŠE (klikni)

MEĐUNARODNO OTVORENO PRVENSTVO I 16.
SPORTSKE IGRE PARAPLEGIČARA
I12. - 14. SEPTEMBRA 2019.

s1

U organizaciji Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine održano je Međunarodno otvoreno prvenstvo i 16. sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine. Tehnički organizator i domaćin Igara bilo je Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica - član Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine. Na 16. sportskim igrama je nastupilo 130 takmičara – paraplegičara i oboljelih od dječije paralize, u zvaničnoj konkurenciji i van konkurencije. Učestvovali su takmičari iz regije - Slovenije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Srbije i Crne Gore, te domaćina Bosne i Hercegovine koju su predstavljali takmičari iz oba bh.entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske.. ....VIŠE (klikni)

PREDSTAVNICI BiH I NAŠEG SAVEZA POBJEDNICI
"50. MEMORIALA PROF. BOJANA HROVATINA" – SLOVENIJA

bih

Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Cazin je kao predstavnik Bosne i Hercegovine i našeg Saveza postiglo izvanredan rezultat pobjedivši na međunarodnom, jubilarnom, ''50. Memorijalu prof. Bojana Hrovatina'' u Sloveniji u konkurenciji takmičara iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije i Slovenije. O velikom uspjehu naših Cazinjana pročitajte... ....VIŠE (klikni)

SPORTSKO-REKREATIVNO DRUŽENJE OSOBA SA INVALIDITETOM  ''LUKAVAC 2019''

s1

Udruženje Paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Lukavac i ove godine je nastavilo sa održavanjem, drugog po redu, Sportsko rekreativnog druženja osoba sa invaliditetom pod naziuvom ''Lukavac 2019''. Sportsko takmičenje i jednodnevno druženje je održano 07.9 2019. godine  na jezeru ''Ontario Bistarac'' Lukavac. Takmičenje se održalo u šahu, pikadu i gađanju iz vazdušne puške......VIŠE (klikni)

NAJAVA SPORTSKOG DOGAĐAJA
MEĐUNARODNO OTVORENO PRVENSTVO I 16.
SPORTSKE IGRE PARAPLEGIČARA I

s1

Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine i ove godine organizuje tradicionalne Međunarodno otvoreno prvenstvo i 16. sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize. Domaćin i tehnički organizator je Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica. Sportske igre su međunarodnog–otvorenog karaktera na kojem, iz godine u godinu, učestvuju države iz regiona. Ove sportske igre su najmasovnije i najznačajnije, a ujedno i jedino okupljanje i takmičenje osoba sa najtežim invaliditetom u regionu – stanjem paraplegije, kvadriplegije i dječije paralize. Ministarstvo civilnih poslova BiH i Federalno Ministarstvo kulture i sporta daju Saglasnost za organizaciju i legitimitet ovoj međunarodnoj Manifestaciji koja se održava u skladu sa normama međunarodnog invalidskog sporta i Paraolimpijskog komiteta BiH....VIŠE (klikni)

ČASOPIS "PARAPLEGIJA i MI"
BROJ 16

s2

Poštovani čitaoci, pred vama je šesnaesti broj vašeg i našeg časopisa ''PARAPLEGIJA i MI''. Časopis je informativno glasilo Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine koji je i izdavač časopisa. Informisanje članova Saveza kao i svih drugih koji su zainteresovani uz pozitivne reakcije onih koji su čitali časopis, za našu redakciju je veliki izazov i odgovornost. Ponosni smo na to da smo uz sve teškoće postigli željeni cilj.
Dosljedno ustrajavajući na konceptu „informacijom i edukacijom do cilja“, tekstovi koje objavljujemo su o bitnim temama za osobe sa stanjem paraplegije i dječije paralize, informišući sve zainteresovane o našim problemima ali i dostignutim, uspješnim, rezultatima u raznim područjima života i rada. .....VIŠE (klikni)

12.MEĐUNARODNI ŠAHOVSKI TURNIR PARAPLEGIČARA 
"BANJA LUKA 2019"

s3

             UDRUŽENJE JAJCE OSVOJILO BRONZANU MEDALJU
U organizaciji Saveza paraplegičara, oboljelih od dječije paralize i ostalih tjelesnih invalida Republike Srpske - Bosna i Hercegovina održan je 12. međunarodni šahovski turnir paraplegičara "Banja Luka 2019". Turnir je održan u periodu od 23. do 25. augusta 2019. godine. Međunarodni šahovski turnir ''Banja luka 2019.'' je bio pozivnog karaktera na kojem je učestvovalo 8 ekipa-selekcija iz: Slovenije, Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Bosnu i Hercegovinu su predstavljale ekipe iz oba bh.entiteta, a naš Savez, bh.entitet Federacija Bosne i Hercegovine, predstavljala je ekipa Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Jajce koja je ostvarila zapažen rezultat i osvojila bronzanu medalju....VIŠE (klikni)

MEĐUNARODNI ŠAHOVSKI TURNIR ZA OSI
''TITEL 2019'' - SRBIJA

s1

                       ZENIČANI POBJEDNICI TURNIRA "TITEL 2019"
U organizaciji Udruženja paraplegičara i kvadriplegičara ''Tisa'' iz Titela, Srbija, održan je, u periodu od 05.08. do 08.08.2019.godine, tradicionalni Međunarodni šahovski turnir za osobe sa invaliditetom ''Titel 2019''.Ekipe su bile smještene u Vili  „Evanđelina“ u Sremskoj Kamenici, a takmičenje se održavalo u Titelu. Na ovogodišnjem turniru, koji je bio pozivnog karaktera, učestvovale su ekipe iz Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Bosnu i Hercegovinu su predstavljale 3 ekipe – ekipa Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica iz bh. entiteta Federacija BiH, ekipa Banja Luke iz bh.entiteta Republika Srpska i ekipa Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize iz Brčko iz Brčko Distrikta Bosna i Hercegovina. Ekipa Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica je......VIŠE (klikni)

PARLAMENT EUROPSKE UNIJE USVOJIO ZAKON O
PRISTUPAČNOSTI ZA OSOBE S INVALIDITETOM

S5

Veliki korak naprijed na dugom putovanju - Usvajanje Zakona o pristupačnosti od strane Evropskog parlamenta je pozitivno - poziva na bolje i efektivnije zakonodavstvo Evropski Zakon, usvojen 13. marta 2019. godine u Starzburu,  o pristupačnosti za osobe s invaliditetom je značajan sporazum za osobe s invaliditetom. Zakon o pristupačnosti je važan korak za EU i osobe s invaliditetom, ali rad EU je daleko od toga da bude potpun: potreban nam je Zakon koji osigurava potpun i jednak pristup u svim oblastima života....VIŠE (klikni)

14. ESCIF - Kongres 2019 u Geteborgu
ZNANJE JE MOĆ

ESCIF

U švedskom gradu Geteborgu, između 27. i 29. maja 2019. godine, održan je 14. Kongres Evropske federacije osoba sa spinalnim ozljedama ESCIF, na kojem su učestvovali predstavnici 20 zemalja.
Unije paraplegičara i oboljelih od dječije paralize BiH, je redovna članica ESCIF-a, ali, nažalost, nije imala svoje predstavnike na Kongresu u Geteborgu zbog nedostataka finansijskih sredstava. Ovogodišnji Kongres održan je pod nazivom "Znanje je moć".... ....VIŠE (klikni)

SPORTSKE IGRE PARAPLEGIČARA I KVADRIPLEGIČARA
"SENI 27" – SRBIJA

s1

Na Borskom jezeru, kod Bora u Republici Srbiji, u vremenu od 12.-14. juna 2019. godine održane su 27. Republičke sportske igre paraplegičara i kadriplegičara – „SENI 27“, koje su i ove godine imale karakter Međunarodnih igara. Na ovim značajnim Međunarodnim Sportskim igrama za osobe sa invaliditetom je učestvovalo preko 120 takmičara razvrstanih u 24 ekipe, (21 ekipa) iz Srbije, te po jedna ekipa iz Makedonije, Crne gore i Bosne i Hercegovine. Savez paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Federacije BiH, je na poziv organizatora igara odabrao Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječje paralize iz Velike Kladuše da, ove godine, predstavlja naš Savez i Bosnu i Hercegovinu na ovim međunarodnim sportskim igrama osoba sa invaliditetom...VIŠE (klikni)

SPORTSKE IGRE OSOBA S INVALIDITETOM „OHRID 2019.“
UDRUŽENJE PARAPLEGIČARA  I  OBOLJELIH  OD  DJEČIJE  PARALIZE SANSKI  MOST

s1

U Strugi i Ohridu, Sjeverna Makedonija, održano je 31. republičko prvenstvo  i međunarodne sportske igre osoba s invaliditetom u periodu 05.06 – 09.06.2019.godine. Organizator Igara bio je Nacionalni savez osoba sa tjelesnim invaliditetom Makedonije-Mobinost Makedonija. Osim takmičara iz Sjeverne Makedonije, na sportskim igrama su učestvovali i predstavici-takmičari iz: Bugarske, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Bosnu i Hercegovinu je predstavljao Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine koji je na takmičenje poslao svoju članicu – ekipu Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize iz Sanskog Mosta.... ....VIŠE (klikni)


PARTNER 16. SPORTSKIH IGARA
BHT

Zahvaljujemo se BH Telecomu ponosnom partneru
Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize F BiH


OSTALE VIJESTI

 

2018.
 SVEČANO OBILJEŽEN JUBILEJ SAVEZA 40 GODINA POSTOJANJA i RADA 1978 – 2018. 
2019.
 KONFERENCIJA"PROMOVISANJE PRAVA i PODIZANJE SVIJESTI O PITANJIMA OSI "
2019.
 UDRUŽENJE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE ZENICA - VIJESTI IZ UDRUŽENJA
2019.
 UDRUGA PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČJE PARALIZE LIVANJSKOG KANTONA
2018.
 ODRŽANA 21. REDOVNA SKUPŠTINA SAVEZA
2018.
 13. BROJ ČASOPISA SPODP FBiH.
2018.
 ODRŽANA PRVA REDOVNA SJEDNICA SKUPŠTINE UNIJE OOSO U BiH
2018.
 13. KONGRES EVROPSKE FEDERACIJE OSOBA SA SPINALNIM OZLJEDAMA - Prag 2018.
2018.
 "PARAPLEGIJA i MI" - broj 14 - . BROJ ČASOPISA SPODP FBiH
2018.
 1.  SASTANAK UPRAVNOG ODBORA UNIJE ORGANIZACIJA OSOBA SA INVALIDITETOM U BIH

 2018..
godina
2017..
godina
2016..
godina
2015..
godina
2014..
godina
2013..
godina
2012.
godina
2011.
godina
2010.
godina