PREPORUČUJEMO

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- ZDRAVSTVA
- ZAPOŠLJAVANJA
- PRAVA OSI
- PRISTUPAČNOSTI

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- DOMAĆI
- MEĐUNARODNI
- PUBLIKACIJE

Ukoliko nemate instatiliran
ovaj program, možete
ga besplatno preuzeti
(instalirati) ovdje:


(klikni na sliku za
preuzimanje programa)

 

10.06..2012. godine

ZAVRŠENO MEĐUNARODNO
OTVORENO PRVENSTVO – 9. SPORTSKE IGRE PARAPLEGIČARA
SARAJEVO 2012.


klikni za original
Od 08. do 10. juna 2012. godine u Sarajevu su održane Međunarodne sportske igre osoba s invaliditetom (OSI) pod nazivom '"MEĐUNARODNO OTVORENO PRVENSTVO – IX SPORTSKE IGRE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE"'.
Igre su održane na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović-Hase" na Koševu u atletskim disciplinama, a takmičenje u šahu je održano po u sali hotela „Hollywood“ na Ilidži,

Na završnoj svečanost, koja je održana u hotelu ''Hollywood'' na Ilidži, takmičarima su uručene diplome, medalje i pokali za ukupne plasmane ekipno i pojedinačno za postignute rezultate, nakon čega je nastavljeno druženje uz prigodan zabavno - muzički program i svečanu večeru.

Prvenstvo je održano pod pokroviteljstvom Federalnog Ministarstva kulture i sporte, Kantona Sarajevo i Grada Sarajevo.

Mladina zvanično otvorio igre
Svečanosti otvaranja sportskih igara, na stadionu ''Asim Ferhatović-Hase'' na Koševu, prisustvovali su gospodin Ivica Mladina, savjetnik Premijera Federacije gospodina Nermina Nikšića, gospodin Fikret Musić, premijer Kantona Sarajevo, gospođa Dragana Solaković ispred Uprave Grada Sarajevo, te predstavnici organizatora sportskih igara Doc. dr. sci. Mirsad Muftić, predsjednik, i gospođa Elvira Bešlija, generalni sekretar Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine.

Svečanost otvaranja međunarodnih 9. sportskih igara u realizaciji sportskog novinara Nikole Bilića počela je u 09,30 sati obraćanjem učesnicima.

Prva su se obratili gospođa Elvira Bešlija, generalni sekretar Saveza paraplegičara u ime organizatora, potom gospodin Fikret Musić, premijer Kantona Sarajevo, nakon čega je gospodin Ivica Mladina zvanično otvorio ovu međunarodnu manifestaciju.

Nakon zvaničnog otvorenja igara intonirana je državna himne i postrojavanje takmičara i prolaz u redu učesnika sa zastavama svojih zemalja.

140 takmičara na igrama
Na 9. sportskim igrama - otvorenom prvenstvu učestvovalo je 120 takmičara, oba spola, u zvaničnoj konkurenciji i 20 takmičara izvan konkurencije iz Slovenije, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Prije početka takmičenja nadležni ljekar 'klasifikator' je utvrdio grupe takmičara prema stepenu invaliditeta a prema međunarodnim sportskim normama za osobe s invaliditetom.

U atletici, prema kategoriji stepena invaliditeta, održano je takmičenje u disciplinama:
Trke u kolicima na 100, 200 i 400 m, bacanje kugle, diska i koplja.

Šah: turnir u šahu, po „Bergerovom sistemu“ održan je u hotelu 'Hollywood' na Ilidži u poslijepodnevnim satima.

Najuspješniji na 9. sportskim igrama:

- Najuspješnija ekipa - ukupan plasman: ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON - FBiH BiH
- Najuspješnija ekipa u ženskoj konkurenciji: KANTON SARAJEVO - FBiH BiH
- Najuspješnija ekipa u muškoj konkurenciji: ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON - FBiH BiH
- Najuspješnija takmičarka: ZEMIRA ALJIĆ TUZLANSKI KANTON - FBiH / BiH
- Najuspješniji takmičar: RIFAT AGIĆ SREDNJOBOSANSKI KANTON – FBiH / BiH
- Najuspješnija ekipa u šahu: ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON - FBiH BiH

Ove, tradicionalne, Međunarodne sportske igre osoba s invaliditetom su najmasovnije i najznačajnije takmičenje ovog tipa u regionu.

Neophodnu pomoć i podršku za organizaciju i održavanje ove značajne manifestacije pružili su

Glavni pokrovitelji igara:

- Ministarstvo kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine

- Kanton Sarajevo

- Grad Sarajevo.

  • Partner igara:  BHTelekom
  • 'Zlatni sponzor' igara: ''Bosnalijek'' Sarajevo.

Ostali sponzori su:
Lutrija Bosne i Hercegovine - Hotel "Hollywood" Ilidža, KS - "Coca Cola" Hadžići, KS - "Roche'' Sarajevo - "Ataco" Sarajevo - "CSR" Sarajevo - "D&D production" Sarajevo - "Ortopedija International" Sarajevo - "Eldžam-trade" Sarajevo i "Union banka" d.d. Sarajevo.

Medijski pokrovitelji igara:

''FTV'' Federalna TV - Sarajevo
''RSG'' Radio Stari grad Sarajevo
''Oslobođenje'' Sarajevo
''Nezavisne novine'' Banja Luka

Zahvaljujemo se pokrovitelju i svim našim partnerima, sponzorima i donatorima, te elektronskim i printanim medijima koji su pratili ovu manifestaciju, kao i svim članicama Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine bez kojih ova manifestacija ne bi mogla biti ni organizovana.

Sportske igre za nas paraplegičare i oboljele od dječije paralize su veoma značajan oblik resocijalizacije i podsticaj za postizanje rezultata čija se vrijednost ne završava isključivo na stadionu-sportskim borilištima.

Zahvaljujemo se svim akterima ovogodišnjih sportskih igara, posebno takmičarima sa željom da se i narednih godina sastajemo, takmičimo i družimo u još većem broju.

Doviđenja do 2013. godine u Sarajevu.

FOTO - ALBUM IGARA

Stručna služba Saveza


nazad na sport