1

 
 

PREPORUČUJEMO

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- ZDRAVSTVA
- ZAPOŠLJAVANJA
- PRAVA OSI
- PRISTUPAČNOSTI

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- DOMAĆI
- MEĐUNARODNI
- PUBLIKACIJE

Ukoliko nemate instatiliran
ovaj program, možete
ga besplatno preuzeti
(instalirati) ovdje:


(klikni na sliku za
preuzimanje programa)

 

16.06.2019. godine

SPORTSKE IGRE PARAPLEGIČARA I KVADRIPLEGIČARA
" SENI 27" – SRBIJA

UDRUŽENJA PARAPLEGIČARA I OBOLJEČIH OD DJEČIJE PARALIZE
VELIKA KLADUŠA

Na Borskom jezeru, kod Bora u Republici Srbiji, u vremenu od 12.-14. juna 2019. godine održane su 27. Republičke sportske igre paraplegičara i kadriplegičara – „SENI 27“, koje su i ove godine imale karakter Međunarodnih igara.

s1

Pokrovitelj “27. RSI” koje se ove godine održavaju pod geslom “Jednaki u sportu” bilo je Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, dok je generalni sponzor kompanija 'SENI'.

Na ovim značajnim Međunarodnim Sportskim igrama za osobe sa invaliditetom je učestvovalo preko 120 takmičara razvrstanih u 24 ekipe, (21 ekipa iz Srbije, te po jedna ekipa iz Makedonije, Crne gore i Bosne i Hercegovine) i takmičilo se u pet sportskih disciplina:  streljaštvu, stonom tenisu, pikadu, šahu te atletici, koja je bila zastupljena sa četiri bacačke discipline, kugla, disk, koplje i čunj. Učesnici igara su bili smješteni u hotelu 'Jezero' u kojem su se odražala takmičenja u šahu, i pikadu. Atletsko takmičenje je održano na terenu Sportskog centra ''Borsko jezero''. Takmičenja u ostalim disciplinama su održana u Sportskom centru Bor.

Nakon svečanog otvaranja sportskih igara održana su takmičenja po programu takmičenja

Savez paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Federacije BiH, je na poziv organizatora igara odabrao Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječje paralize iz Velike Kladuše da, ove godine, predstavlja naš Savez i Bosnu i Hercegovinu na ovim međunarodnim sportskim igrama osoba sa invaliditetom.

Naši predstavnici, ekipa Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Velika Kladuša, na sportskim igrama „Seni 27“ su bili:

  • Elvis Hodžić
  • Zamiz Pandžić
  • Hasan Begović i
  • Alaga Hozanović
1

Naši predstavnici su ostvarili zapažen uspjeh u jakoj takmičarskoj konkurenciji i osvojili 5 medalja i to:

  • Elvis Hodžić, tri medalje u atletici, 1 srebrenu (bacanje kugle)  i 2 bronzane (bacanje koplja i diska)
  • Hasan Begović, atletika, -  srebrena medalja u bacanju kugle, u svojoj kategoriji i
  • Ramiz Pandžić, atletika, - bronzana medalja u bacanju koplja
3

U ekipnom dijelu takmičenja, također, su ostvareni dobri rezultati i to:

  • Pikado – 2. mjesto,
  • Streljaštvo – 5. mjesto
  • Stoni tenis – 8. mjesto.

U sveukupnom poretku predstavnici Bosne i Hercegovine, ekipa Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Velika Kladuša – članica Saveza paraplegičara i oboljelih od dječje paralize FBiH, ostvarila je plasman na 11. mjesto od  ukupno 24 ekipe učesnice sportskih igara 'Seni 27'.

Na svečanoj večeri proglašeni su pobjednici i uručena medalje i priznanja najboljima i time zvanično proglašeno zatvaranje ovogodišnjih sportskih igara.

s5 5

Odlazak naših predstavnika na sportske igre ''Seni 27' u Bor, Srbija, omogučili su  Savez paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Federacije BiH i općina Velika Kladuša.

Stručna služba Saveza

nazad na novosti